Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, 1887. Duel je sice oficiálně zakázanou, ale stále běžnou praxí. A pro mnohé také jediným způsobem, jak si udržet svou čest. Clément Lacaze, mistr šermu, se marně snaží odradit svého synovce od nerovného souboje se zkušeným plukovníkem Berchèrem. Marie-Rose Astié de Valsayre, feministka, která bojuje za rovnoprávnost žen, se snaží dokázat, že čest není pouze mužskou záležitostí. Historický snímek herce a režiséra Vincenta Pereze efektně využívá jednotlivé varianty duelů – s kordy, pistolemi nebo s šavlemi na koních. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (46)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která se mi hodně líbila. Na tento film se těším už skoro rok. A jsem rád, že mohu napsat, že to čekání za to stálo a film se povedl, a mělo by ho vidět, co nejvíce lidí. Film si mě získal už ve svém prologu, a mé nadšení vydrželo do závěrečných titulků. Tleskám svižné stopáži, kde režisér a scénáristé neměli potřebu film natahovat a vše podstatné hezky odvyprávěli. Režisér, scénárista a hlavní záporák Vincent Perez odvedl opravdu moc dobrý výkon na všech frontách. Jako režisér je sebevědomý a řemeslně bezchybný. Jeho scény mají spád, adrenalin a jsou výborně natočené, a samozřejmě mají tu správnou atmosféru a napětí. Se scénářem Perezovi pomáhala Karine Silla, a povedlo se jim napsat velmi působivý příběh, který má parádní dialogy a silný přesah. Moc se mi líbilo, že každý dialog je přesný a není zbytečný.  Vincent Perez jako herec odvedl moc hezký výkon a já si jeho záporáka užil, protože ho Perez zahrál velmi kvalitně. Doria Tillier je tady skvělá a má skvěle napsanou postavu. Tillier jí zahrála perfektně a je působivá v každé scéně. Velmi se mi líbil výkon Roschdy Zema, který je soustředěný, klidný a neskutečně přesný. Zem nemusí tolik mluvit, ale jeho výrazy řeknou vše podstatné. Film má krásné tempo, úderné dialogy a jako celek mi sedl a udělal mi velkou radost. Ve jménu cti je silný a povedený snímek, který se vyplatí vidět. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Precizní asalto složené z přesně načasovaných výpadů a elegantních feministických odseků, který žánr "chlapácké filmu o soubojích" posílá bez zbytečného násilí do víru současných debat o empowermentu. Lakonický Lacaze v podání Roschdyho Zema je zřejmě největší hrdina-sympaťák roku. Peréz je překvapivě zručný vypravěč a akční scény, které film rytmizují, se mohou v klidu měřit s Posledním soubojem. Prazvláštní kombinace aktuálnosti a staromilství dala vzniknout filmu, u kterého se člověk může cítit zároveň dospěle i na dvanáct, aniž by to bylo v nějakém konfliktu. Touché! ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// A takhle se psaly dějiny, rukama mužů, kteří si pletli pošramocené ego se ctí. Po nových Mušketýrech se ke mně letos z Francie už podruhé dostalo naprosto strhující dobové drama, které vypráví o různých formách maskulinity, feminismu, i hrdosti, zatímco přitom stíhá vypadat skvěle, napínat intenzivními souboji na kordy, a ještě přitom něžně bavit. Navíc se závěrem, který mě emocionálně po dlouhé době zase kompletně zboural. 9/10 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2023] Absolutní pecka první den pokračuje. Film kombinující drama, napětí i nějaké moderní prvky ve starším kabátu. Dokonale natočené, nervy drásající, občas už asi trochu generické, že se vše řeší na stejné brdo, ale i tak se drží atmosféra velice dobrým způsobem. Zaslouženě nejoblíbenější film z festivalu. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Duely a feminismus, před jejich propojením spíše nesourodá témata, kdy první zmíněné nasadilo laťku velmi vysoko, aby druhé dělalo pravý opak. Netrvá to však dlouho, Vincent Perez brzy obě spojí v jedno a nutno říct, že to nepůsobí nijak na sílu, naopak tomu nechybí plynulost a logika. Duely však nadále zůstávají hlavním tématem filmu, pouze se v nich či jejich blízkosti objevuje žena. Herecky však Doriu Tillier zastíní famózní soupeři Vincent Perez a Roschdy Zem. Perez předvede hned několik druhů duelů, všechny výborně natočené, ale i ozvučené. Ticho a následný výstřel či řinčení mečů napomáhají gradaci scén stejně jako přednes pravidel před nimi. Už při něm je totiž cítit ono ticho před bouří, navíc pomáhají dobové atmosféře a uvedou do světa soubojů. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Lacaze (Roschdy Zem) je pomenovaný po prvom majstrovi šermu Vincenta Pereza, keď študoval na konzervatóriu, ale ide o fiktívnu postavu založenú na všetkých majstroch šermu, ktorých počas svojej kariéry poznal, ako aj na tých, s ktorými sa stretol počas svojho výskumu (Arsenal83)
  • Podmínkou scenáristky Karine Silly pro vstoupení do projektu bylo, aby její manžel a zároveň režisér snímku, Vincent Perez, ve filmu také hrál. (Azurose)
  • Pri písaní scenára bol kľúčový nález ročenky "Annuaire du duel 1880-1889", vďaka ktorej Vincent Perez a Karine Silla preskúmali dobové články v tlači so zistením, že vo Francúzsku bol v danej dobe duel na dennej báze. Takto beletrizovali príbehy hlavných postáv filmu, z ktorých prakticky všetky sú založené na skutočných duelantoch. (Arsenal83)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama