Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paríž, 1887. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca. (ASFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mňa by len zaujímalo, prečo je poväčšine, alebo teda takmer vždy, dôvodom pre škriepky medzi dvoma (troma) mužmi nejaká “fuchtľa”. A to už od nepamäti ☝️.. ale aspoň tak poznáme príčinu vzniku porekadla: “za všetkým hľadaj ženu”, no nie že by tu neboli aj pozitívne záblesky, o tom potom, to zas aby ma tu podaktorí nemoralizovali, respektíve aby som tu neprebudí nejaký tajný spolok feministiek, ktoré už ani prakticky nemajú “začo bojovať” 😉 Mne osobne sa snímok pozdával. Historické filmy mám rád, i keď tento je tematicky z trochu iného, hádam aj netradičného súdka. Šerm ma baví asi tak, ako rýľovať záhradu, no ďaleko viac ako súboje, ma zaujímal samotný príbeh. No a s tým som bol Ja osobne viac ako spokojný, keďže ma v úvode zaujal a vo svojom jadre nečakane bavil. Taktiež musím uznať, že Roschdy Zem, sadol do tejto role, ako riť na šerbel. Dobrý film, lepši priemer. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Ve jménu cti je skutečně velmi výraznou a poutavou podívanou, které vážně nelze snad ani co vytknout. Jedná se tedy především o dobové drama, funkční ve všech ohledech, a já je tu tuze rád všechny zmíním. Začít každopádně nemohu ničím jiným, než opravdu skvělými postavami, a to jak těmi ústředními, tak těmi vedlejšími, všechny disponují skutečně silnými a působivými charaktery, vesměs jsou zajímavé, ojedinělé a každá z nich si kvůli své přesvědčivosti dokáže získat diváckou pozornost, a to samozřejmě i díky též zatraceně výraznému castingu, na čele s charismatickým Roschdy Zemem a nevšedně okouzlující Dorií Tillier. Skvělá je pak i výborná zápletka, postavená především na soubojích mezi jednotlivými hrdiny, kdy v podstatě jedna facka spustí lavinu smrtících střetů, plných napětí, emocí a jejichž zpracování je naprosto luxusní, choreograficky přehledné, dynamické a strhující, zkrátka vyvolávající opravdu ojedinělý zážitek. Výtečná je jinak i atmosféra, vizuální podoba též působí velice věrohodně a co se týče té feministické linie, tak snad ještě nikdy mi nepřišla tak v pohodě, jako právě zde. Ve jménu cti je zkrátka fakt velmi výrazný podívaná, s nepopiratelně vysokou kvalitou filmového umění, která má rozhodně co každému nabídnout. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Z jedné strany sympatické oprášení fascinace podivných rituálů čestných soubojů. To se ale bohužel téměř kompletně rozloží prostřednictvím příšerně napsané postavy plakátové feministky, jež postupně znedůvěryhodní téměř vše, čeho jste si na tom filmu dosud vážili. Přitom sledovat tyhle marnivé klučičí hry s bambitkama a mečíkama ze sufražetského hlediska je docela potentní nápad, ale to by to holt nesměl psát nějaký laciný robot pracující jen s databází původní tvorby Netflixu. Choreografie a střih vynikající, ale bohužel kamera strašně spoléhá na pohodlnost digitálu, takže se často setkáváme s celky, kde ovšem pozadí je mimo focus, na což si pořád blbě zvykám. Roschdymu Zemovi ta role sedne, ale vždycky když se objevil, tak jsem si škodolibě vzpomněl na Vláčilovu hlášku "Co to je za šerednýho Avara?", když mu přitáhli na natáčení Údolí včel Petra Čepka. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z případů, kdy půjdu hodně proti proudu. Nerozumím výhře v divácké soutěži na letošním KVIFF, odmítám srovnávat s letošními Mušketýry nebo Ridleyho Posledním soubojem. Solidní historický film se silným feministickým podtónem, nic víc. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Parádní historické drama, které je sice zatraceně slow-burn, ale zároveň umí celou dobu držet tempo a vnitřní napětí. Krom lehce exotického námětu to celé tahá hodně nahoru dvojka Zem-Tillier. Oba do svých charakterů dokázali vecpat hloubku a důstojnost a jejich vzájemná chemie funguje ukázkově... Takhle nějak si představuju moderní historický film.. Takhle nějak si představuju smysluplně odprezentovanou feministickou agitku. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Podmínkou scenáristky Karine Silly pro vstoupení do projektu bylo, aby její manžel a zároveň režisér snímku, Vincent Perez, ve filmu také hrál. (Azurose)
  • Lacaze (Roschdy Zem) je pomenovaný po prvom majstrovi šermu Vincenta Pereza, keď študoval na konzervatóriu, ale ide o fiktívnu postavu založenú na všetkých majstroch šermu, ktorých počas svojej kariéry poznal, ako aj na tých, s ktorými sa stretol počas svojho výskumu (Arsenal83)
  • Ďalším dielom, ktoré slúžilo ako základ pre vytvorenie filmu s čo najpresnejšími historickými reáliami, bolo "L'Art du duel" (1885) od Adolpha Taverniera s podrobným popisom všetkých etických kódexov, protokolov a účastníkov duelov, ktorú nazývali aj biblia pre duelantov. (Arsenal83)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama