Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (315)

Fary 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za snahu, jinak je to hrozná hovadina. Král měl svou dcerušku podle všeho v úctyhodných 65 letech, ale v pánu je evintně královna... Účes Filipa Březiny by se hodil spíš Elienovi z Pelíšků. Proč mají jediní dva hlavní protagonisti (Tobiáš a zloděj) jiný účes než všichni ostatní (s výjimkou rádce)? Pes je taky trochu podivný - takový čistokrevný zámecký voříšek. A louže ve vodníkově příbytku vyvolávají otázku "proč?"... Nárožný je fajn herec, ale v roli (kterou si i tak podle Zajímavostí upravil) je vyloženě sešněrovaný. Vodník má v půlce scén mokré oblečení i když v reportáži o natáčení říkali, jak vymýšleli, aby byl suchý, když leze z vody. V Princezně ze mlejna to zvládli... ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Asi už taková štědrovečerní klasika, kterou si rodina pustí při rozbalování dárků a absolutně ignoruje, co se děje na obrazovce. V takovým případě se to dá zkousnout, řekl bych, celkem obstojně. Slabej scénář, prkenný herecký výkony za pár peněz, nulová produkce, zkrátka klasika posledních let. Bohužel mám slabost pro Bereniku, a tak jedno srdce <3 spešl pro ni a druhá * pro Příkazkýho, kterej si to tak trochu užil, řekl bych. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Taková typická vánoční televizní pohádka. Při sledování neurazí, ale za týden si na ni nevzpomenu. Jako obvykle je na vině nevyrovnaný scénář, který na více úrovních nedává smysl (nejvýraznější je to na titulní postavě). To se pak herci i režisér mohou snažit, ale výsledek to příliš neovlivní. (50%). ()

otík 

všechny recenze uživatele

Štědrovečerní pohádka roku 2023. Není potřeba pohádku odsuzovat, tak špatná zas nebyla. Ale jednoznačně se jedná o nejslabší štědrovečerní pohádku Karla Janáka. Problémem je scénář, který je fakt marný. Svatý Petr se prochází po světě, dává si v místní hospůdce pivečko a při jedné z těchto piatik mu ruka šmátralka ukradne klíč od svaté brány. Problém to není, protože ji dokáže otevřít šperhákem (pardon, páčidlem), ale pro dva zlodějíčky a jednoho dobráka, který se k nim náhodou nachomýtl, to znamená problém - klíč ztratili, pro jistotu se utopili a před nebeskou branou jim sv. Petr dal na výběr: buď klíč vrátí do osmi dnů nebo půjdou do pekla. Tři hrdinové se tedy vrátí do lidské podoby, přidají se k nápadníkům místní princezny, odhalí nekalé úmysly podlých rádců a jak jinak, polepší se, život si zachrání a vše skončí dobře. Je velká škoda, že známým hercům jsou psané slabé dialogy, sem tam ani není co hrát či mluvit, kamera je přitom velmi dobrá, technicky je to paráda. Vtípek v podobě obsazení Novotného s Remundovou jako páru stejně jako v Kukačkách zůstal zcela nevyužit, král pana Nárožného je příšerně starý, princezna je prezentována jako chytrá, ale vůbec se tak nechová. Vznikla tak zcela průměrná pohádka, která je dobrá, ale rozhodně to není pecka pro hlavní vysílací čas na Štědrý den. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Fakt mi tu vadil svatý Petr. Marně jsem hledal za chováním té postavy nějakou logiku. Přišlo mi, že koná prostě jen tak, aby se děj mohl posouvat jak tvůrci chtějí. Což mi zásadním způsobem kazilo dojem z filmu. Pohádkový žánr dávno ustrnul a moc nového od něj čekat nemůžeme, tak alespoň smysluplně vystavený děj mohl být. Není. Princezně snad muselo být jasné, že rádcové jsou podvodníci, a neudělala nic. Jako chytrá studovaná a emancipovaná žena. Všichni přihlíží jejich řádění, bije do očí, že to není v pořádku, a nikdo nepozná či neudělá nic a málem to skončí tragicky. Řemeslně natočeno slušně a velmi dobře funguje chemie obou párů. Zajímavé je i pojetí pohádky jako týmovky. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Ke hradu Zvíkov byly ve filmu digitálně doplněny obě věže ze zámku Žleby (Velká i Holubová věž). Dále pak i Bretaňská věž ze zámku Sychrov. (Quixe)
  • Lukáš Příkazký, který hraje vodníka, měl při natáčení podvodních scén k ruce potápěče s dýchacím přístrojem. (heczot)

Reklama

Reklama