Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky. Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. Výpravnou koprodukční pohádku podle scénáře Petra Hudského natočil Karel Janák v krásném prostředí Zvíkova, na zámku Sychrov a ve Slavonicích. (Česká televize)

(více)

Recenze (313)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když vévoda von Hastermann po posledním úkolu vyleze z vody a nikomu nepřijde divné, že je suchý, je to jasné. Nárožného král není jediný, kdo v tomhle království trpí demencí! Vodníci a podvodníci usilují o princeznu a spásu a k tomu jim dopomáhej svatý Petr, který sice umí efekty plamenů, ale jinak je to naivní ňouma, co si nakonec ohne nebeské zákony podle potřeb pojídačů bramborového salátu. Oceňuji absenci písní na sílu a četné využití exteriérů, ale jinak je nabídnuto příběhové i dialogové pusto, do kterého jsou nemilosrdně vtaženy postavy. Ty kladné, nebo tvárné k nápravě jsou nevýrazné a Zach Galifianakis s Janžurkou nafouknutou pumpičkou ani nedostanou šanci. Karel Janák už přes dekádu přichází se štědrovečerní frustrační kompozicí.. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Nebylo to nic extra, ale velký palec hore za dva aspekty. První, že tam byla pro děcka výrazná morální ponaučení, často to v současných pohádkách chybí, nebo je naopak ještě zvrácené. Druhá věc: snad první česká pohádka, ve které vodník nepůsobí jako retard, nebo bukva, nebo retardovaná bukva. Co se týče pohádky jako celku, prvních 20 minut bylo zmatených, že jsem ani nevěděl, kdo má být hlavním hrdinou a jak se to zařadilo do "kolejí", tak už to bylo fajn. Logika sice občas dost haprovala (kouzelný Svatý Petr není schopný si prostě pro ten klíč dojít sám?) a někdy střih nenavazoval (při učení plavání to jde vidět na vodníkovi), ale celkově mě to nijak neuráželo. Každopádně ten Solomon Kane.... ehm vodník fakt potěšil. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpravné pohádkové hatla-patla. 1)  Tvůrci očividně inspirovaní Tzarovým návodem, jak vytvořit dadaistickou báseň, stvořili lehce dadaistickou pohádku. Zde je ten návod: Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Najděte v novinách článek, aby měl délku, jakou počítáte dát své básni. Článek vystřihněte. Potom pečlivě rozstříhejte všechna slova, která tvoří tento článek, a vložte je do pytlíku. Skládejte pak jeden ústřižek za druhým přesně v pořádku, v jakém vyšly z pytlíku. Svědomitě opište. Báseň se vám bude podobat. A vězte, že jste spisovatel neskonale originální a okouzlující citlivosti, byť doposud nepochopen lidem._____ 2)  Bizarnost díla poněkud zmírnili tři pěkní kluci. 28letý Filip Březina (poctivý Tomáš), 29letý Mark Kristián Hochman (zloděj Vilém) a 38letý Lukáš Příkazký (vodník)._____ 3)  Výstižný koment: Omnibus**, flanker.27*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S našimi moderními pohádkami to mám tak, že mě buď na první dobrou zaujmou a pobaví, nebo mě vůbec nebaví a v horším případě naštvou. Klíč svatého Petra nesplňoval kritéria ani pro jednu z obou možností. Pohádka sice disponovala několika momenty, u nichž jsem se mohl zasmát, za celou hodinu a půl mě ale nedokázala ani zaujmout, ani otrávit, protože byla prostě taková nijaká. Byla to záležitost jako dělaná pro Štědrý večer, kdy už jsou diváci po večeři, dárky jsou rozbaleny a lidé se v různém stupni přejedení povalují po gaučích, vstřebávají dojmy ze všech těch překvapení, odfukují a sbírají síly na odklízení následků hostiny a řádění Ježíška, přičemž nejsou schopni věnovat dostatečnou pozornost dění na obrazovce. Já ale nejím, takže má pozornost nebyla patřičně rozptýlená, a já jsem si tak všiml vcelku chabého děje, podobně kvalitních dialogů i toho, že mě svým výkonem opravdu zaujal jen Lukáš Příkazký, který dokázal dostat do vodníkových očí nádherný smutek. Nevím no, za mě šlo o velice sterilní záležitost, která mě vlastně neměla čím oslovit. / Poučení: Jsi-li vodníkem, vyhýbej se slunci, otevřenému ohni a dovoleným v Egyptě. ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za snahu, jinak je to hrozná hovadina. Král měl svou dcerušku podle všeho v úctyhodných 65 letech, ale v pánu je evintně královna... Účes Filipa Březiny by se hodil spíš Elienovi z Pelíšků. Proč mají jediní dva hlavní protagonisti (Tobiáš a zloděj) jiný účes než všichni ostatní (s výjimkou rádce)? Pes je taky trochu podivný - takový čistokrevný zámecký voříšek. A louže ve vodníkově příbytku vyvolávají otázku "proč?"... Nárožný je fajn herec, ale v roli (kterou si i tak podle Zajímavostí upravil) je vyloženě sešněrovaný. Vodník má v půlce scén mokré oblečení i když v reportáži o natáčení říkali, jak vymýšleli, aby byl suchý, když leze z vody. V Princezně ze mlejna to zvládli... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Filip Březina (Tobiáš) ve filmu zpívá píseň o tom, že se nemá lhát a krást. Za jeden natáčecí den ji mezi padesátkou komparzistů musel zpívat stokrát. (heczot)
  • Filip Březina (Tobiáš) obvykle role v pohádkách odmítá, ale kvůli svoji babičce tentokráte souhlasil. (heczot)

Reklama

Reklama