Reklama

Reklama

Smršť

Trailer 1

Hlavním hrdinou filmu Smršť je forenzní psycholog Martin Lang (Tomáš Maštalír), který přijíždí spolu s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do lázní v horách. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a zkusit zachránit vztah. Procházejí vážnou partnerskou krizí, která pramení z hluboko ukrytého traumatu, a tento pobyt je pro ně ultimátem – buď svoje problémy překonají, anebo se každý vydá vlastní cestou. Koloběh rutinních dní však naruší příchod tajemné zásilky – balíku s důkazním materiálem z vyšetřování tragického případu. Odesílatelem je Langův kolega psycholog. Ten od něj potřebuje pomoc v případě známém jako „jízda smrti“, na jehož konci byli čtyři mrtví. Lang se zpočátku zdráhá, ale postupně podlehne neznámé síle, která ho k tragické události přitahuje. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (136)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Po skvělé Trhlině jsem doufal, že Peter Bebjak natočí ještě nějaký mysteriózní film, jelikož je to můj nejoblíbenější žánr a ono se to podařilo. Takových filmů je u nás hrozně málo a já jsem byl spokojený hlavně s atmosférou a hereckými výkony. Proběhla i husí kůže. Výsledek kazí malinko dlouhá stopáž a pár delších scén ale i tak silné 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Možno keby sa Bebjak viac venoval filmárskemu remeslu, ako sa staval do role politického aktivistu s pochybným zmýšľaním mimo realitu, možno by tento snímok stál za ďaleko viac, ako za absolútnu stratu času. Neviem, či si pán režisér myslí, že keď bude Maštalír v každom jeho počine, tak mu to prihrá nejaké body navyše, no faktom zostáva, že to je sakramentsky málo nato, aby z toho bol výraznejší, fanúšikovský “výtlak”. Prvých 25 minút vyslovene zbytočných, extrémne nudných, akoby so samotným námetom ani nemali nič spoločné. A potom? Potom je to (takmer) to isté. Strašná kokotina je táto údajná “Smršť”, ktorá pripomína skôr “jarný vánok” .. ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Předchozí zfilmovaný Karikův román Trhlina (taktéž od režiséra Bebjaka) mě svého času vcelku bavil, nebyla to sice žádná velká hitparáda, ale měl fajn atmosféru a líbil se mi i docela zajímavý příběh. Je tedy jasné, že na letošní novinku Smršť jsem se hodně těšil, doufajíce, že se tvůrci z minulých chyb poučí. No, nepoučili… Nebo takhle, povedlo se jim zachovat určitou tajemnou atmosféru. Tady ovšem s klady končíme. Film je jinak neskutečná ubíjející NUDA korunovaná tím, že zde prakticky nic nedává smysl. Tvůrci si z předlohy vzali jen zlomek, v podstatě se jí jen volně inspirovali a to ne zrovna ideálním způsobem. Příběh je tedy děravý jak ementál, postavy se chovají vskutku prazvláštně, závěr je totálně o ničem a absolutně nic divákovi neosvětlí. V tomto ohledu je celkem vtipné, že knižní předloha je mnohem komplexnější a zajímavější, takže kdo je stejně jako já z filmu zklamaný či rozčarovaný, určitě si knihu přečtěte, dá vám mnohem lepší zážitek než tenhle otřesný pokus o slovenské Osvícení. 1/10. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Peťko už několikrát přesvědčil, že je velmi kulantní režisér. A tak je trochu škoda, že se neustále sveřepě angažuje v audiovizualizacích přitroublých a extrémně nudných Karikových pseudookultních, pseudoesoterických a pseudofilosofických sraček, bez Trhlin ve vkusu čtitelných leda tak prdelí, ovšem i to s hrozbou rakoviny konečníku z tiskařské černi. Sraček, které by bezradně protekly mezi prsty i třeba takovému Finčrovi. A tak, ač se Peťka všemožně snažil uplést z těch hoven alespoň trochu zapráskatelný Osvícený bič, podporovaný solidními výkony jako vždy nesympatické Áni i v súčasnosti asi najväčšieho čehunského kolaboranta Maštalíže, je výsledkem dvouhodinová plytká, transcendentní a plíživá otrava filmem o bezkozé Galslerce a fučivé bábě, ústící do hajzlu, sice s několika málo působivými scénami, které však na neumětelských výkalech postavený celek ze žumpy nevytáhnou, a finální kompozice neunudí xmrti snad jen pár mentálně atrofovaných Čáryfucků z Karikova funklubíku či tu tolik elitní hrstku wykydpedicky vzdělaných kinderpsychologů. „Soryako, Peťko,“ ako by povedala ta vaša importovaná maďarská nenažratá kreatúra, „ale takto motýle nezdrapíš“! ()

ZajmonP 

všechny recenze uživatele

Áno, tie socialistické kúpele sú pekné, áno. Ale inak je tento film jednou veľkou bezduchou, v žiadnom aspekte originálnou a do očí bijúcou vykrádačkou lepších hororov a ich motívov. Rozťahané, nepresvedčivé. Na konci to do seba nejak zaklapne, ale inak to nemá potrebný ťah a čaro, ako vykradnuté klasiky. Dve hviezdy za dobré priestory a miestami slušnú atmosféru a hudbu. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (5)

  • Sám spisovateľ Karika sa o filme vyjadril: „Treba ho vidieť, nič podobné na Slovensku ešte nevzniklo. Ak Trhlinu označovali ako slovenský Blair Witch, tak Smršť bude slovenský Shining.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama