Reklama

Reklama

Rudá planeta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti Země umírá. Jedinou nedělí lidstva by mohlo být osídlení Marsu. Na rudou planetu se tedy vydává expedice amerických astronautů. V okamžiku, kdy dojde k vážnému poškození techniky, závisí přežití posádky na povrchu nehostinné planety na vzájemné pomoci a důvěře. V cizím a nepřátelském prostředí, kdy se hroutí původní předpoklady mise a kdy začíná působit děsivé tajemství planety... (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už během komentáře zaznívajícího pod úvodními titulky mi došlo, že tenhle film mě ničím nepřekvapí. Je důsledně sestavený z osvědčených žánrových klišé a bez jediné špetky originality. Vše korunuje diletantská režie, díky níž dramatické scény vyznívají buď nudně nebo směšně. Ani výprava připomínající televizní produkce nic nezachrání. Herce kritizovat nehodlám, stejně v podstatě nebylo co hrát. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Přeze všechny výhrady, které je na adresu Red Planet možné (a do značné míry po právu) vznést, a také jsou zhusta vznášeny, jak dokazuje zdejší hodnocení, přesto si myslím, že cizost a nepřátelství kosmu k člověku a vůbec celá protikladnost lidského a nelidského (ať už tím je mimozemský život či Asimova ignorující robot) stejně jako vztah člověka k člověku v nelidském prostředí tematizuje tento film poměrně zručně. Natolik, aby si zasloužil více pozornosti než proklimbaný večer a necelých padesát procent. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Až lidstvo matičku Zemi úplně rozmrdá, přesune se i se svými destruktivními choutkami na Mars, takový je plán. Jenže na čtvrté planetě jaksi chybí vzduch... ale to nevadí! Pošle se tam sonda s řasami, co se rozmnoží a za pár let dýchatelnou atmosféru vyrobí, aby ji lidi zase mohli vesele likvidovat zplodinami. Něco se ovšem posralo - řasy zmizely! Co s tím? No lidstvo přece vyšle záchranný tým naprosto nevyrovnaných osobností v plechovce, co se rozpadne sotva na ni posvítí Slunce. Představme si jednotlivé protagonisty: kapitánka Carrie-Anne Moss splňuje ženskou kvótu a v týmu je proto, aby romantická linie nebyla teplá. Její namyšlený zástupce poručík Benjamin Bratt je arogantní fracek na pár facek. Terence Stamp je v příběhu na kecy o Bohu. Tom Sizemore reprezentuje užvaněného vědce-správňáka, Simon Baker zase hysterického vědce-padoucha. Pak tady je ještě inženýr supersprávňák Val Kilmer, co všechno ví, všechno vyřeší a divák by mu měl zřejmě držet palce... tahle nehodná divačka nedržela. Všichni jsou víceméně bílí, což je odpudivě, skandálně, rasisticky nemultikulturní, FUJ! Obsazení sice ucházející, ale v podstatě jsem si z té sbírky načrtnutých charakterů nedokázala vybrat jedince, pro kterého by stálo za to cítit napětí, prožívat ten film. Robot se splašeným mikroprocesorem (takhle ignorovat pana Asimova a jeho zákony robotiky, hanba!) působil proti staršímu bráchovi Terminátorovi jako neškodný japonský hračkopejsek Aibo. K oživení nepřispívala mdlá režie, ani kulhavý scénář plný Kokotin (ano, s velkým K). Jakž takž teda můžu pochválit audio-vizuální stránku, obsazení je navzdory Kilmerovi taky plus, ale co dál, co vyzdvihnout, aby si to zasloužilo tu moji třetí astru? Snad hudbu, pokud u toho nějaká byla... Kurňa, já nevím, prostě mi to přišlo jako snesitelný průměr, který by divák neměl sledovat v horizontální pozici, jinak vytuhne jak špalek. A nakonec - Gilmour93 má pravdu, proč si raději neschrupnout? O nic extra nepřijdete. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Opravdu bylo potřeba na Mars házet robota? To to prostě nemohli udělat s nějaký mimozemšťanem? A není to celé vlastně jen romance o dvojici, která se k sobě absolutně nehodí? Nebýt té sexy scény na začátku, tak mě tenhle film ani nechytne, ale Carrie-Anne na to rozhodně měla. Tenhle film ne. Srovnání s takovým "Marťanem" si ani nezaslouží. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Perfektní sci-fi béčko s áčkovými herci a céčkovým scénářem. Příběh má spád a je v rámci žánru dobrý (až na ty hlísty), děj je zajímavý (požár ve stavu beztíže, skvěle zobrazené přistání na Marsu, marťanské exteriéry, záběry z kosmu), herci jsou dobře zvolení (Sizemore je fajn, Kilmer tentokrát taky a Carrie-Anne Moss je tu ještě hezčí než v Matrixu)... Takže spíš než tu lacinou zápletku s nenažranými svatojánskými brouky a spoustu nevědeckých nesmyslů jsem tvůrcům napoprvé vyčítal nepochopitelné a neodpustitelné amatérské kiksy, kterých jsem si všiml - mraky zemského typu zřetelně viditelné na obloze a dokonce i dvakrát mihnuvší se noční Měsíc. Ale oblačnost na Marsu prý skutečně je a blízký Phobos na martské obloze prý opravdu svítí, takže to nejspíš nebyly kiksy, ale záměr. Každopádně je to skvělá oddechovka a ani klišovitý happyend mi tentokrát dobrý dojem nekazí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (12)

  • Na rozdíl od jiných sci-fi filmů si zde můžeme všimnout velmi realistického ztvárnění chování ohně ve stavu beztíže. (Mr.Hudson)
  • Ruský modul vo filme obsahoval konektor označovaný ako 4-pinový Molex používaný na napájanie komponentov v starších počítačoch triedy PC AT/ATX. (Autogram)
  • Antony Hoffman tímto filmem režisérsky debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama