Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

classic 

všechny recenze uživatele

„Čože je to štyridsiatka” ...? Po Seanovi, Georgeovi, je Roger Moore tretí Bond v poradí s tým, že je z týchto pánov zároveň i najstarším predstaviteľom, čo by až tak extra vadiť nemuselo, pretože tento charizmatický chlapík sa riadi heslom : „Vek je iba číslo” . “Mooreovky” , čiže (konkrétne jeho bondovky) sú mi zatiaľ neznámym pojmom, ktorý sa čochvíľa rapídne zmení, a tak som zvedavý, ako sa nakoniec - vykryštalizujú, kde sa svojou úrovňou vyšplhajú ? _ Tentokrát ma zaujal nielen otvárací song od Paula McCartneyho, ale aj samotná réžia Guya Hamiltona, ktorá bola predtým absolútne bezradná, samoúčelná, obyčajná, a taktiež extrémne nudná (hovorím o poslednom šteku s Connerym-Diamanty sú večné), a tak už len z toho hľadiska je povznášajúce, ako sa markantne polepšil z filmu na film (mimochodom, Guy režíroval celkovo 4 bondovky, keď medzi nimi je aj pozoruhodný Goldfinger...). Obsadenie dopĺňajú, budúca Dr. Quinnová a Parker z kultového Votrelca. _ Scenárista s poľsky znejúcim priezviskom, Tom Mankiewicz, pre zmenu úplne vynecháva nebezpečnú organizáciu SPECTRE, keď ju šikovne nahrádza hádam ešte nebezpečnejším Dr. Kanangom, ktorý má svoju základňu v Karibiku, alebo sa budeme zdržiavať i v New-Yorku, tesne pred „dvojičkami” , či trebárs aj v New Orleanse nebude núdza o napätie. Neustále som bol obklopovaný : samým veštením od nádhernej Solitaire , čiernou mágiou s woodoo, i s návykovým heroínom, ale aj exotikou, keď do toho si ešte pridajte - extra rýchle člny, hladné krokodíly a veľkého sympaťáka, čo vyzerá, ako kapitán Hook, že možno to vyznie divne, ale toto všetko do seba naprosto dobre zapadá, ako ozubené koliesko do hodín, kde režisér Hamilton to parádne ukočíroval, až to funguje na výbornú. Roger Moore sa skvostne etabloval do postavy, ktorú stvárnil najviac-krát zo všetkých. PS: Takýto pohrebný sprievod, v dvoch sekvenciách, je dokonalý ! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Bond. Roger Moore.......... V tomto filmu se poprvé v roli Jamese Bonda představil Roger Moore. Paul a Linda McCartnyovi získali za úvodní píseň - Live And Let Die - nominaci na Oskara. Scénář : Tom Mankiewicz. Kamera : Ted Moore. Hudba : George Martin - Ocenění 1974 - Oscar - nominace (za píseň "Live and Let Die") http://www.youtube.com/watch?v=ZCq8EQHkUNI 1974 - Grammy Awards - nominace (za nejlepší soundtrack) CITÁT - Ja vím, kdo jste, co jste a proč jste přišel. Udělal jste chybu. Nečeká vás úspěch.......... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bělouš James se postaví xenofobnímu tlaku tak, že on bude ŽÍT a všechny, co nenosí sukni a jsou černí voodoo parchanti NECHÁ ZEMŘÍT.. Roger jak ho mám rád - ozbrojen Waltherem, sžíravým sarkasmem a cynickými hláškami - postupně znesvětí tělo věštkyni, projde se po krokodýlí vodní stezce a ukáže padouchovi, že není radno býti nafoukaný. Škoda některých hluchých, až zbytečných míst (např. part extrémně dementního šerifa Peppera). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Osmy film, o špeciálnom agentovi v službách Anglickej kráľovnej, Jamesovi Bondovi som si súkromne označil ako afroamerický špeciál. Dej je totiž situovaný na juh USA do oblasti New Orleans a Karibiku. Takže z toho logicky vyplýva tá silná koncetrácia černochov. Najnebezpečnejším z nich je doktor Kananga, ktorý je vodcom mocného drogového kartelu. Práve na jeho aktivity je zameraný James Bond. No nebude to mať s ním ľahké. Zdá sa, že Kananga za pomoci tajomnej Solitaire, ovláda čiernu mágiu a voodoo. V tomto filme sa prvý krát v úlohe agenta 007 predstavil herec Roger George Moore. **** ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Kaskadér Jerry Corneaux, který byl v civilním životě právník, dostal za jedenatřicetimetrový skok s motorovým člunem 6 300 amerických dolarů. Postavení rampy pro tento kousek stálo 600 000 dolarů. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Právě herečka Gloria Hendry, která hrála postavu Rosie Carver, byla ve filmové sérii bondovek první Afroameričankou, se kterou se kdy James Bond milostně zapletl. (Colonist)
  • Nebezpečný kaskadérský kousek, při němž James Bond (Roger Moore) projede dvouposchoďovým autobusem pod nízkým mostem a dojde k oddělení vrchního patra, provedl Maurice Patchett, který byl skutečným profesionálním řidičem z Londýna. (Rominator)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama