Reklama

Reklama

Expres hrůzy

  • Česko Panika na Transsibiřské magistrále (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co se stane když milion let stará fosilie není tak uplně mrtvá a nachází se zrovna v jednom z největších vlaků na světě, plném lidí?? Herecký koncert hororové legendy Christophera Lee a Petera Cushinga v hororovém příběhu, plném zvratů a houstnoucího napětí! (matestlust)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Profesor Saxton (Ch. Lee) převáží ve vlaku ze Šanghaje tajemnou bednu, v níž se nachází prastará fosilie. Zvědavý doktor Wells (P. Cushing) se nechtěně postará, aby hrůza z bedny pronikla do vlaku. Mrtvých přibývá a zlo stále uniká. Ani když je oživlá fosilie zabita, vraždy neustávají. Mrtvoly s bílýma očima se vrší a v závěru dojde i na nemrtvé. Klaustrofobická atmosféra uvnitř vlaku je umocněna prostřihy na ujíždějící vlak. Napětí se směrem k dramatickému závěru stupňuje, zdá se, že z pasti vlaku není úniku. I po letech jsem si film užil, hodnocení ponechávám. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Radikální ideologické křídlo zastává názor, že žánry jsou nástroje pro šíření hodnot a idejí americké kapitalistické ideologie, s výjimkou hororů, filmů-noir nebo exploatačních B-filmů, které jsou naopak subverzivní a nabízejí alternativní čtení proti systému. Expres hrůzy jistě hororem je, ovšem žádné dvojité čtení nenabízí, protože celý konflikt zužuje na věčný souboj společnost vs. jedinec aka padoušský mnich „Rasputin“. Jedinec musí být napraven ve prospěch zachování řádu. Souvisí to s konzervativním politickým smýšlením Velké Británie, v níž film vnikl, a s faktem, že my všichni prostě souhlasíme se zobrazováním násilí, které potvrzuje naši verzi světa a odmítáme jako škodlivé nebo nebezpečné obrazy násilí, které ji popírají nebo relativizují. Expres hrůzy může s násilím experimentovat bezostyšně, protože staví na univerzálním náboženském mýtu, který je nabourávám evolucionistickou fosílií a který je třeba vymýtit za jakoukoliv cenu - i za cenu toho, že úzkostlivého diváka překvapí detail mozkové kašičky. Námět samotný je sice dobrý, jen hrozně fórově natočený, pročež laciný a bezcenný, přesně po vzoru italské Argento / Fulci školy, s výjimkou důmyslných ejzenštejnovských prostřihů mezi očima a vlakem v závěru. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě remake jednoho z dílů Twilight Zone a Vykradačů těl (a posléze vzniknou další podobné filmy jako Fallen /Anděl smrti/ nebo Věc), jen se to odehrává ve vlaku, který projíždí Sibiří a je v něm pár Britů, Američanka, šílený mnich, vědci a nakonec i kozáci. U celkových záběrů vlaku mi přišlo, že jde o model, ne reálný vlak, napětí ve vlaku se nepovedlo také moc dobře zrežírovat, přerod mnicha není uvěřitelně pojatý (celou dobu je on jediný, kdo má chladnou hlavu a moc dobře ví, jaké nebezpečí jim hrozí, ale koukne do mikroskopu a změní hnedle názor?), a vlastně si tvůrci nevěděli rady ani s tou entitou, takže se z toho nakonec vylhali tím nejjednodušším možným způsobem. Ale určitou atmosféru to má, hudba hraje rovněž svou roli, a vidět vedle sebe Leho, Cushinga a Savalase se hned tak nevidí. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Působivý sci-fi horor ze 70.tých let. I když kvalita tohoto snímku už není nejlepší,tím spíš mu to nic neubralo na obsahu.Je to velice nápadité a tak trochu průkopnické na tu dobu. Propojit několik milionů let starou fosílii s mimozemšťanem,která díky němu ožije a když o svého hostitele přijde,není pro něj žádný problém vtělit se do někoho jiného a snažit se jeho očima vysávat dál z lidských mozků,vše pro něj potřebné. Do toho všeho se tu zjeví několik zombíku,ale jen na chvíli,protože v tu chvíli je na scéně ruský bohatýr (Telly Savalas),který přispěchá na pomoc pasažérům vlaku transsibiřské magistrály a děj se začína vyhrocovat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Samotné prostředí filmu bylo postaveno na jednoduchosti. Nevím jakými finančními zdroji filmaři operovali, ale děj se vlastně odehrával ve vlaku a k tomu jim stačili makety tři vagónů ve kterých se herci pohybovaly. Hudba se ve filmu moc neprojevovala, což je škoda. Dost často zazněla melodie, kterou si někdo popískával a mně to připomnělo Příšeru z šatníku. Atmosféra se lehce přelévala z nudných pasáží, přes nezajímavé výlevy postav až po řádění monstra a později i jeho přisluhovačů. Některé úmrtí se mi líbila, jiné pro svou statiku nikoliv. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Peter Cushing odmítl film natáčet, jelikož mu těsně před natáčením zemřela žena. Nakonec se však ke spolupráci nechal přemluvit od Christopera Lee. (Chatterer)
  • Film nebyl paradoxně úspěšný ve Španělsku, domovské zemi režiséra Eugenia Martina. (Chatterer)
  • Horror Express byl natočen skoro celý bez zvuku, který byl přidán až po natočení filmu. (Chatterer)

Reklama

Reklama