Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Konec 80. let. Zatímco rodiče bojují o přežití v měnícím se světě, děti bojují o území. Dva čtrnáctiletí chlapci, Andrej a Marat, hledají ochranu a podporu uprostřed násilí a chudoby – a nacházejí ji na ulici. (FunDinDung)

Recenze (17)

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ouch, Rusové realistično prostě umí nejlépe. A toto je tak syrově pravé, joj, ani děj nazaostává a vy jste nejenom vtaženi, ale také se těšíte na další epizody. Ano, jsou to jen pěstičky a řešení všeho je "nabombit", ale prostě...toto se povedlo. Gangsterska o dětech z Ruska? Why not... Sic tedy v úplném závěru došel dech, dá se odpustit. Postavy skutečně nejsou černobílé, ale sic jde o totální hovada, máme s nimi jisté sympatie a prožíváme jejich psychické problémy společně. ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

"My jsme ulice!"Boj o teritorium, gangy, chuligáni, milicija i papaláši - promíchané s jakýmsi druhem jednoduché jánošíkovské spravedlnosti.Přísně ohraničená plocha  děje - sídliště s chruščovkami; bitky i pomoc slabým, "skořápky", první polibky, veterán z Afganistánu, ukradené čepice i video s páskou Robocop-a;  reálie, dodržovány do puntíku, slang i hesla ulice; víc než dobře vypointované - postavy uvěřitelné, jejich příběhy i charaktery nepodléhají zveličování.To vše tam je, ve svižném tempu bez povrchnosti a s výbornou režii, kamerou i scénářem, inspirovaným skutečnými událostmi z doby perestrojky; kvalitní výkony herců i ne-herců; podbarveno ruským hudebním disco-proudem. Vzorová ukázka, jak by měl být natočen seriál s retropříběhem. Naprosto strhující závěr. ()

Reklama

999.9 

všechny recenze uživatele

Tajemný a fascinující termín čušpan pochází ze Siblagu. Původně označoval nově příchozího, zpravidla doposud netrestaného vězně, který se tak logicky a zákonitě zařadil na nejnižší stupeň muklovské hierarchie, se všemi nepříjemnostmi z toho vyplývajícími. Slovo později nepatrně zevšeobecnělo a ocejchovalo jedince nezařazeného, nikam a k nikomu nepatřícího, což byl v nemilosrdném společenském prostředí SSSR problém větší než velký. Seriál přinesl termínu značnou popularitu a na trhu se rychle objevila např. trička s nápisy Чушпан, Hе чушпан, atd. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mně jsou tyhle adorující příběhy ze subkultury vyznávající násilí proti srsti, a je jedno jestli jde o anglické fotbalové chuligány, nebo o ruské pouliční gangy. Pořád se opakuje to samé schéma. Nezkušený nováček je uvedený do společenství ve kterém je prý důležitá čest, pravidla a osobní integrita. Jenže v reálu čestné slovo nic neznamená, spravedlnost je jenom pro ty nejsilnější a lež je naprosto běžná. Musím ale uznat, že v tomhle seriálu jsem si k pár postavám vytvořil částečné sympatie, protože herci jsou do jednoho výborní, a příběh je nevtíravě manévruje do situací, kdy můžou ukazovat svou lidskou stránku. V posledních třech dílech navíc znatelně přitvrdil a s přitažlivostí života v partě pořádně otřásl. S tvrzením, že je tenhle seriál reklamou na socialismus bych byl opatrný. Dnešní americká velkoměsta totiž kolabují ze stejného důvodu. Paralyzovaný stát není schopný nebo ochotný vymáhat své vlastní zákony a udržovat pořádek. Kdo chce vidět kam to vedlo v Rusku, ať si pustí vynikající film Bratr od Alexeje Balabanova. Kam to povede v USA se dozvíme za pár let na CNN. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Kazaň, konec 80.let. Doba, kdy jsou prostí obyvatelé rádi, že mají na jídlo alespoň brambory a ztratit teplou čepici či kabát se rozhodně nevyplácí. Doba, kdy si jako mladý hoch vyberete být buď blbečkem a jste šikanován všude možně a smějí se vám na každém kroku, nebo se přidáte do některého z místních gangů, kde si vydobýte respekt, uznání a budete stát za svými bratry a oni zase za vámi. Příběh se zaměřuje převážně na tři postavy - Andreje, nového člena tzv. ''průzkumníků'', Marata, již zkušenějšího mladšího člena a jeho bratra Vovy, který se právě vrací z války v Afghánistánu. Všichni tři se svojí bandou musí podotýkat s drsným a nelítostným životem kazaňských ulic, dodržovat pravidla gangu a taky se snaží získat srdce svých nápadnic. Téměř v každém díle je to vážně hukot. Neustále, opakuji, neustále, tu má někdo rozbitou držku a krev z nosu tu teče proudem. Bitek si tu člověk užije až až, někdy jen jeden na jednoho, někdy jsou to celé skupiny. Každý gang má svoji základnu, spolčuje se a hlídá si své teritorium. Jakékoliv narušení, porušení zákona a hlavně zrada, se tu nemilosrdně trestá. V žádném případě neoslazený a krutý pohled do sídlištního života v sovětském impériu. Foglarovi Rychlé šípy, akorát z opačného, horšího pohledu, kde se nikdo a s nikým nesere. Jak ruskou tvorbu nemusím, tak mohu prohlásit, že tohle je ten nej seriál, co jsem od nich zatím viděl. ()

Zajímavosti (6)

  • Nedobová píseň hrající často v seriálu „Piyala“ od dua Aigel je zpívána v tatarštině, dialektu republiky Tatarstán (jedna z republik Ruské Federace), kde se nachází i dějiště seriálu, město Kazaň, které je zároveň hlavním městem zmíněného Tatarstánu. (Dendee)
  • Navzdory zákazu všeho ruského vysílání dosáhla na Ukrajině popularita seriálu takové úrovně, že se jeho titulní píseň dostala mezi top 10 poslouchaných v ukrajinském obchodu Apple music. (chamonix)
  • Zbraň, která je nalezena v trezoru posilovny, je revolver Nagant model 1895. (Dendee)

Reklama

Reklama