Reklama

Reklama

1670

(seriál)
  • Polsko 1670
Trailer
Polsko, 2023, 4 h 28 min (Minutáž: 30–38 min)

Scénář:

Jakub Rużyłło

Kamera:

Nils Crone

Hrají:

Bartłomiej Topa, Katarzyna Herman, Martyna Byczkowska, Michał Sikorski, Michał Balicki, Andrzej Kłak, Dobromir Dymecki, Kirył Pietruczuk, Irena Melcer (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Satirická komedie o praštěném šlechticovi, který se chce stát nejslavnějším Polákem a musí u toho zvládnout rodinné spory i střety s rolníky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Torgal 

všechny recenze uživatele

Úsmevná satira tak trochu v štýle The Office, u ktorej som mal tiež pocit, ako by sa v prvej sérii len hľadala. Jednotlivé postavy parodujúce všemožné ľudské neduhy a predsudky majú potenciál, ten sa ale len zriedkakedy podarilo využiť naplno. Kadencia vtipov kolíše a terč tiež zasiahne len časť z nich. Niektoré pomrknutia sú príliš prvoplánové, inokedy buildup vyznie do stratena a niekedy sa o humor ani nikto nepokúša. Najviac to drhlo v okamihu, keď sa opratí chopil folklór - to sa len spievalo a tancovalo a ja som nechápal. Našťastie to však bola výnimka a nie pravidlo. Na ľahké pousmiatie to stačí, ale do budúcna dúfam v zlepšenie. 6+/10 ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Vcelku vtipný (někdy hodně vtipný, jindy trochu trapný), originální polský seriál o bodrém šlechtici Janu Pawlu Adamczewském, jeho vykutálené rodině a jeho (menší) půlce vesnice. První díl byl nejlepší, pak to trochu spadlo, přesto doufám, že vznikne pokračování, protože feel good movies, kde vás nezatěžují problémy a můžete se jen bavit, jsou sakra zapotřebí. Nejlepší postavy: Jan Pawel, Zofia a Jakub. :D 3*. ()

Reklama

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Když zkřížíte Život Briana se Svérázem národního lovu a přenesete na polskou vesnici druhé poloviny 17. století, vyjde Vám z toho jeden z nejoriginálnějších seriálů za posledních dvacet nebo třicet let. Je skoro k neuvěření, kolik aktuálních témat se podařilo narvat do každého dílu: ať už je to feminismus, homosexualita, víra, drogy rasismus nebo klimatická změna. To všechno s notnou dávkou vtipu a sebeironie, navíc v dokonale vypulírovaném vizuálu s vynikajícími barvami, kamerou i střihem. První epizoda v podstatě nemá chybu, šlape jako hodinky a mohla by sloužit jako výukový materiál na filmových školách. Byl by to nejspíše malý zázrak, kdyby autoři dokázali udržet nastolené tempo celou dobru, a tak přece jen v polovině poněkud poleví, naštěstí se ale ke konci znovu rozjedou a sérii uspokojivě uzavřou. Několik slabších episod trochu kazí celkový dojem, ale za nevídanou originalitu a nadsázku nemůžu dát nic jiného než plný počet bodů. ()

Detak 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc nechápu, že zrovna z tohohle polo-absurdního počinu jsou lidi tak paf. Některé díly jsou naprosto tragické, nehumorné a využívající pro dnešního člověka již naprostá klišé v podobě líbajících se mužů či žen, či chytré řeči z dnešního světa (jako chápu, že ve věřícím Polsku, kde vládne bůh a ne rozum, to možná působí rozruch, ale pro našince to stěží bylo pobuřující před 20-ti lety, dnes už opravdu ne - nic nového). Díly ke konci série to trochu zachraňují, proto dávám ***, ale nějak extra mě to nebavilo (jako komedie, kde se člověk zasměje jednou za 2 díly, je celkem marnou komedií). A už vůbec nechápu, proč je tenhle film označován jako historický, když to s reálnou historií  má společný tak leda název. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Seriál měl dle mého názoru naběhnuto na 5 hvězd. Minimálně tato hodnota odpovídá originalitě a svébytnosti. Tvůrci si umně pohráli se spoustou aspektů a oceňuji i to, jak se do 17. století dadaisticky zapojují pythonovským způsobem naše dnešní reálie. Za to teda velký palec nahoru. Nemohu též nezmínit vypiplanou kameru a absolutně dokonalý soundtrack kombinující folkovou a klasickou hudbu s dnešními moderními přístupy. Zase v tomto ohledu panuje nadšení. Tu jednu hvězdu ubírám zřejmě jen asi kvůli tomu, že některé linky nebyly až tak dobře dotáhnuty. Možná bych i řekl, že až poněkud banálně. Asi by tomu napomohly alespoň 2 epizody, které by trochu prohloubily vnitřní svět postav, které ale i tak toho o sobě nakecají moc - a to díky prolomení čtvrté stěny. Silné čtyři hvězdy! Tento seriál je víc Zaklínačem než ten seriál, který se tak na Netflixu sám nazývá. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (12)

  • Prírodné múzeum ako scéna natáčania sa hercovi Dymeckému (Bogdan) veľmi pozdávala: "Až keď som vstúpil na scénu, uvedomil som si, ako citlivo a precízne bol tento svet vytvorený. V Kolbuszowej sme mali skanzen, ku ktorému pribudlo niekoľko stavieb, čím vznikla naša obec Adamczycha. Vyzeralo to tak autenticky, že ste v podstate museli len vojsť do toho priestoru a mohli ste hrať." (Arsenal83)
  • V seriáli sa herecky objavujú aj členovia štábu. V ôsmej epizóde hrá režisér Maciej Buchwald sedliaka s nožom v chrbte a druhý režisér Kordian Kądziela hrá sedliaka, ktorého Aniela učí o segregácii odpadu. Producent Ivo Krankowski sa objavil v úlohe člena divadelného súboru oblečeného ako žena – Bogdan (Dobromir Dymecki) si od neho vzal halucinogénne huby a povedal: „Milujem jesť jedlé veci“. Hosťoval aj kameraman Nils Cronè, ktorý hrá maliara v scéne duelu. Producent Jan Kwieciński hrá maliara v poslednom zábere seriálu a scenárista Jakub Rużyłło, zodpovedný za všetky vtipy a celý koncept, sa zhostil úlohy pisára na sejmiku. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama