Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Film Cirkus bylo moje první setkání s Charliem Chaplinem jako hercem, a vlastně i jako režisérem. Nehledě na rok výroby, je tato komedie neskutečně vtipná a svižná, což mě nejednou přinutilo se pěkně od srdce zasmát. Nejvíce mě asi pobavily scény s tím koněm (nebo oslem, či co to bylo) a také Tulák vs. lev. Zkrátka moc dobře natočený snímek, který mě dokázal zaujmout a pobavit. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší úžasný Chaplin a jeho skvelá groteska. Film naozaj dokáže pobaviť aj v tejto dobe, je tu množstvo dobrých gagov a vtipných situácií, ale samozrejme aj menej úsmevných scén. Film funguje aj ako dráma. Dej nie je zložitý, je priamočiari, kvalitný a hlavne nenudí. Scéna v klietke s levom je nezabudnuteľná, podobne aj scéna na lane v cirkuse. Je to slabších 5*, ale predsa. 85% ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ano, je to zábavné, vtipné a docela dobře udělané. A pro mnohé zřejmě stále atraktivní. Myslím, že cílová skupina je ještě stále velká, nebo jich je víc. Jenou z nich by mohla být skupina "vnuků od 3 do 8 let", kteří dali filmu přednost před českým písařským seriálem s Horníčkem a Sovákem. Nicméně ani o něj nepřišli. Výkresy s bouvardovskou a petuchetovskou tématikou, které byly součásti dohody, dopadly v pastelu docela dobře. A také jejich reakce na tento film byly pro mě mnohem zábavnější než to, co se v něm odehrávalo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Věčný Tulák, jehož největší zbraní byla (a je) schopnost dojmout i rozesmát ... schopnost, která se nedá naučit, protože speciálně v JEHO případě vychází ze samé podstaty lidství - je darem, nad nímž čas nemá žádnou moc. Přesto ubírám jednu * ... za provazochodeckou exhibici Charlieho Chaplina, která vás možná nadchne. Pro mě je jedinou zbytečně předimenzovanou scénkou, jejíž humor nepůsobí úplně přirozeně. I tak "Cirkus" představuje mimořádně silný nadprůměr, který (bohudíky) nikdy nedostane šanci zestárnout. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejvtipnější Chaplinův film. Prostředí cirkusu je pro grotesku jak dělané, nabízí množství gagů a možnost se pořádně vyřádit. Za zmínku stojí i hudební doprovod, který (jak bývá u Charlieho neměnným pravidlem) výrazně přispívá k navození té správné nálady. Snímek sice do Chaplinovy filmografie nepřináší nic nového, ale měřítka žánru splňuje na výbornou. 9/10 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Film o filmu obsahuje krátký záběr na Mannovo čínské divadlo, kolem něhož prochází jakási žena, která drží něco u ucha a mluví do toho. Jedna teorie tvrdila, že jde o cestovatelku v čase. Zařízení bylo později rozpoznáno jako naslouchátko společnosti Siemens z roku 1924. (ČSFD)
  • 28. 9. 1926 pohltil Chaplinové štúdio požiar a zničil scénu a kulisy cirkusu. Charlie Chaplin nemohol pokračovať v natáčaní cirkusových scén a tak začal pracovať na novej scéne, v ktorej tulák pozve Mernu (Merna Kennedy) do reštaurácie. Trvá iba 10 minút a natáčal ju takmer šesť týždňov. Mala byť umiestnená pred scénou, v ktorej tulák spolu s dotieravými opicami chodí po lane. Nakoniec sa Chaplin rozhodol ju do filmu nezaradiť. (Diazbros)

Reklama

Reklama