Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (416)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Až na druhé skouknutí po několika letech se mi tenhle Bond zalíbil. Sice to není tradiční bondovka (jenže ty se mi nikdy tolik nelíbily), ale když jí přijdete na chuť, pak vám naservíruje nadprůměrný film. Pro mě je to důstojné rozloučení s Bondem (ty nové filmy jsou trochu o něčem jiném, holt ten Sovětský svaz tam chybí, výjimkou je Zlaté oko) - ten romantický konec se mi kupodivu zamlouval. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Staré bondovky nemusím, ale usoudil jsem, že ty z 80. let by mohly obsahovat slušnou akci a obstaral si POVOLENÍ ZABÍJET. Bohužel, s výjimkou podařeného truckového finále jsem byl dost zklamán. Timothy Dalton se zhostil role 007 krajně nešťastně, nemá ani potřebné charizma ani sexappeal, zato je tu skvadra kvalitních padoušských xichtů Davi, Del Toro a McGill a exotické eye candy Talia Soto. Také potěšilo, že Desmond Llewelyn dostal větší prostor než obvykle, i když jeho koště s ukrytou vysílačkou už bylo moc. Jde o první bondovku, která dostala ve Spojených státech vyšší rating než PG a faktem je, že je dost brutální, i když se vše (vyříznutí srdce, ukousnutí nohy žralokem, rozmašírování Del Tora v drtičce) odehrává mimo obraz. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Po mnohaletém odstupu a opakovaném shlédnutí je to snadný verdikt. Tohle je jedna z nejlepších bondovek, společně s prvními filmy se Seanem Connerym, kdy Bond působí civilně a ne jako nezničitelný Superman, kdy se nehraje na praštěné a ještě praštěnější bondovské hračky a celá ta atmosféra příběhu, motivací (Bonda pohání obyčejná vendeta za smrt kamaráda) působí uvěřitelným dojmem. Chápu, že tohle vybočení z bondovského univerza pro diváky, odkojené bezstarostnými špionskými pohádkami, musel být velký šok, a proto asi ten komerční neúspěch (který Daltonovi zlomil vaz), ale s po filmech s Craigem, který se o něco podobného pokoušel ve Skyfall, tahle „daltonovka“ najednou získává na ceně a zraje. Jedinou výtku bych měl, že Dalton samotný pořád v mých očích nedisponuje tím potřebným charismatem, kterým by Bond měl oplývat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ niekto nezaregistroval vo filme humor, tak si dovolím tvrdiť, že nepočúval. Ale vážne. Áno, bondovský nadhľad to postráda. Je to však veľmi dobrý akčný film. Kde je teda zase problém? No, Bond sa vlastnou vôľou ocitá v nebezpečenstvách, z ktorých sa občas nemôže dostať inak, ako spoliehaním sa na nepravdepodobné náhody. Deus ex machina samozrejme funguje, asi si už Bond uvedomuje, že nemôže umrieť, tak sa bezhlavo vrhá do každej akcie. Občas sa objaví nejaké to dnes už neznesiteľné klišé typu "Odovzdajte mi zbraň" a ešte niečo podobné by sa našlo. Poteší, že ženské tentokrát o Jamesa bojujú, čiže si nepredávajú štafetu. Cítim vplyv Smrtonosných zbraní, ale to je asi v poriadku, dnes zase cítime v Bondovi Bournea. Mne Dalton ako Bond sedí a prečo sa nepokračovalo aspoň ešte jedným filmom, nechápem. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Bond bez povolení zabíjet, hodinek s vodotryskem, létajícího auta a neprůstřelných spoďárů. Bond s emocemi. Bond prahnoucí po pomstě. Bond ignorující všechny předpisy a jdoucí za svým cílem klidně i přes mrtvoly. Bond, kterého se snaží dostat i jeho vlastní lidé. Bond v mnoha ohledech jedinečný, dá-li se říci, tak i revoluční. Bond nepřijatý jak fanoušky, tak ani kritiky. O dvacet let později vstupuje do kin Quantum of Solace... a přesto divák chce stále pouze naivní sci-fi o uhlazeném děvkaři. (pozn. první nulasedmičky s Connerym nejsou započítány) ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Mike Grell, spisovatel a výtvarník, pracující pro DC Komiks v New Yorku, přepracoval filmovou předlohu do barevného grafického románu. (Terva)
  • Titulní píseň původně složil Eric Clapton, ale producentům se nelíbila. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Kamion jedoucí jen po dvou kolech na levé straně není žádný trik. Technici sice měli připravené speciální podpěrné rameno, ale zkušený řidič z týmu kaskadérů Rémy Julienne takové „udělátko“ nepotřeboval. Prostě nasedl, nastartoval - a jel. „Vlastně dodnes nechápu, jak se mu to povedlo," tvrdí režisér filmu John Glen. (WolfR)

Reklama

Reklama