Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film vám prinesie smiech a možno aj slzy - to bolo spomenuté hneď v úvode. A bolo to tak. Myslím, že toto bol prvý film Ch. Chaplina, kde bol tento zámer tak očividný, pretože podľa tohto filmového velikána, účelom jeho filmov nie je diváka iba pobaviť, ale dať mu aj silný príbeh a smutné veci. Nuž taký je život a presne taký je aj tento snímok. Smiech cez slzy, no nádhera. Jedna scéna pri konci ma síce bavila menej (Mesto snov), ale celkovo som veľmi spokojný. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherným způsobem natočený příběh dvou chudých, ale přesto šťastných lidí. Jackie Coogan byl ve své roli dokonale roztomilý, i když hrál vlastně tak trochu rošťáka. No a Chaplin? Jeho Tulák je asi nejlegendárnější filmovou postavou a Kid tuto legendu jen umocňuje a potvrzuje. Aniž bych chtěl snižovat kvality některých soudobých filmů, musím konstatovat, že v éře němého filmu byli tvůrci skutečnými umělci, jelikož byli ve svém vyjádření limitováni pouze obrazem a stručnými titulky. Přesto dokázali tvořit díla, která udivují další a další generace diváků. Právě tak jako Kid. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmem Kid překročil jeho tvůrce svůj stín. Oproti jiným filmům, které Chaplin v té době točil, je Kid méně veselý, na druhou stranu je ale napínavý, drsný, dramatický a dojemný tím správným způsobem, čímž nehrozí, že by se z něj mohl stát kýč. Film totiž popisuje nehostinné až kruté prostředí ve kterém žila chudina, ale také propastné rozdíly v životním stylu mezi chudými a bohatými. Z krále komiků se díky Kidovi stal Chaplin králem filmu. Zde totiž dokázal, že umí s přehledem ovládat celou paletu emotivních nástrojů, které filmařina nabízí a vytvořil šablonu, podle které se podobné dětské filmy točí dodnes. Obdivuhodné je že si nastavil laťku velice vysoko, ale stejně ji poté ještě mnohokrát přeskočil. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Po svém prvním shlédnutí jsem filmu dala jen 3*, nějak jsem v něm nenalezla to tolik 'opěvované' kouzlo. Tentokrát, s doprovodem živé hudby skupiny Mythematica, jsem svoje hodnocení musela upravit, ten film se mi líbil vážně dost. Nejedná se jen o obyčejnou grotesku, dominuje v ní hlavně příběh o vztahu fenomenálně proslulého Tuláka a malého chlapce, příběh, který Chaplinovi pomáhal vyrovnat se se ztrátou vlastního novorozeného syna. Právě v něm a hlavně v tom, jak je odvyprávěn, jsem konečně to kouzlo našla. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

1 film, 2 herci, 3 písmena = jedna nestárnoucí klasika. Chaplinův celovečerní režijní debut je stejně dobrou komedií jako tragédií, která s nebývalou otevřeností nejen zobrazuje, ale také kritizuje dobové sociální poměry. Ze dvou dějových linií – “chudinské“ a “buržoazní“ – sice dostala výrazně větší prostor ta první s tulákem (pobavit diváka, o to šlo především), ale obratnost jejich závěrečného protnutí by Chaplinovy mohli závidět mnozí dnešní „bojovníci za práva lidu“. Výhradně situační humor umí překvapit vhodným načasováním i nečekanou pointou. Komediální talent Charlieho i Jackieho je obdivuhodný, prostor jim věnovaný zasloužený. Ve filmu je mnoho scén, kdy oba před někým utíkají, někoho provokují… vzájemně se skvěle doplňují, což je nejlépe zužitkováno v dlouhé scéně jejich úprku před policistou. Málo, opravdu málo filmů mě natolik nadchlo svou upřímností. 95% Zajímavé komentáře: berg.12, Kirké, xmojses, Borec3 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • O svých zážitcích z propagační cesty na podporu filmu Kid po evropských městech napsal Charlie Chaplin knihu „My Trip Abroad“ (1922). Pod názvem „Hurá do Evropy!“ byla o sedm let později vydána v Československu. (SeanBean)
  • Když je Kid (Jackie Coogan) odebrán Trampovi (Charlie Chaplin) a dán do siročince, hrozně křičí. Zásluhu na tom měl jeho otec Jack: vyděsil ho, že když pořádně nezakřičí, tak ho do sirotčince opravdu pošle. (Kulmon)
  • Jackie Coogan (Kid) byl při natáčení doprovázen svým otcem Jackem Cooganem. Ten ve filmu dostal několik malých rolí - můžeme ho vidět jako kapsáře v noclehárně. (SeanBean)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno