Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádherným způsobem natočený příběh dvou chudých, ale přesto šťastných lidí. Jackie Coogan byl ve své roli dokonale roztomilý, i když hrál vlastně tak trochu rošťáka. No a Chaplin? Jeho Tulák je asi nejlegendárnější filmovou postavou a Kid tuto legendu jen umocňuje a potvrzuje. Aniž bych chtěl snižovat kvality některých soudobých filmů, musím konstatovat, že v éře němého filmu byli tvůrci skutečnými umělci, jelikož byli ve svém vyjádření limitováni pouze obrazem a stručnými titulky. Přesto dokázali tvořit díla, která udivují další a další generace diváků. Právě tak jako Kid. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Charlie sa zo svojich jednoduchých grotesiek vypracoval na váženého remeselníka. Jeho KID je multirozmerné dielo. Stavia na vtipnosti, dramatizácií vyhrotených situácií, výborných nápadov a životných skúseností. Ďalším kladom je výber prostredia, ktoré pripomína zdemolované tiché mesto, kde dobrý skutok má dvojnásobnú hodnotu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tu je ten Chaplinov sociálny apel natoľko výrazný, že až zabudnete, že máte Chaplina zafixovaného ako komika a že Kid je aj komédia. Myslím, že skutočným komikom bol až v druhom pláne, najmä čo sa týka celovečerákov. Jeho staranie sa o dieťa je roztomilé a dojemné a zároveň je to v kontraste s tou neutešenou sociálnou biedou naokolo. Tretím kontrastným prvkom je zopár komických vsuviek. Pokiaľ sa budete vzhľadom na to, ako sa film vyvíja obávať, že Chaplin nebude nikoho kopať do prdele, tak zbytočne. Najvtipnejší mi ale pri tejto bitke prišiel fakt, že po rane toho silnejšieho (nie Chaplina, samozrejme) počas nej stále leží na zemi policajt v bezvedomí. Možno sa bojím ohodnotiť slabšie a byť tak čiernou ovcou, ale zo skúseností viem, že na druhý krát ma Charlieho diela oslovili vždy viac a hodnotenie som zvýšil. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná. Když si člověk uvědomí, jak suprově to v tehdejší době šlo beze slov, tak je to až neuvěřitelné. Nedokážu si v dnešní době moc dobře představit němí film, pouze z hudebním doporovodem. Dnes by to lidi snad ani nechtěli. Výborná byla scéna s konvicí místo dětské lahvičky a bitky byli velice úsměvné :-). Charles Chaplin byl výborný herec a komediant. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dojemný a zábavný film o tulákovi, který se ujme odloženého novorozeněte Jackieho a vychová je. Geniální Chaplin dokáže vyprávět svůj silný příběh jen s minimem titulků a umně míchá příběh otcovské lásky s komediálními prvky. Měřeno očima dnešního diváka je to na 4 hvězdičky, ale za rok vzniku 1921 můžu bez obav jednu hvězdu přidat, Chaplinův první Tulák a zároveň první Chaplinův celovečerní snímek byla tehdy naprostá filmová bomba a výjimečným filmem zůstává dodnes. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nTlUxNzt5Kw P.S.: Kongeniálně hrajícímu malému Jackiemu Cooganovi to tady sluší podstatně více než jako plešatému tlustému strýci Festerovi v Rodině Addamsově o 43 let později. A Charlie se za tu dobu v podstatě nezměnil. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)
  • Jackie Coogan, představitel malého Kida, zahájil tímto filmem poměrně úspěšnou hereckou kariéru, což u talentovaných dětí nebývá vždy pravidlem. (Kulmon)

Reklama

Reklama