Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

T2 

všechny recenze uživatele

Zlatá éra nemého filmu nemôže ponúknúť ani väčší klenton než tento film o stratenom dietati a jeho chudobnom opatrevateľovi v podobe Charlesa Chaplina, práve on natočil bravúrne dielo, kde za všetko hovorí hlavne famózna gestikulícia a nesmierny cit pre detail vložený do tohto príbehu. Chaplin už na začiatku rozbiehajúcej sa kinematografie, dokázal napredovať mílovými krokmy vďaka nesmiernému talentu, až doslova zamrazí keď človek vidí čo už začiatkom 20-rokov minulého storočia dokázal obecenstvu sprostredkovať. ║Rozpočet$250,000Tržby USA $2,500,000Tržby Celosvetovo $- ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Charlie sa zo svojich jednoduchých grotesiek vypracoval na váženého remeselníka. Jeho KID je multirozmerné dielo. Stavia na vtipnosti, dramatizácií vyhrotených situácií, výborných nápadov a životných skúseností. Ďalším kladom je výber prostredia, ktoré pripomína zdemolované tiché mesto, kde dobrý skutok má dvojnásobnú hodnotu. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukázka Chaplinova výrazně autorského umění v oboru režie, scénáře, herectví i hudby... a vlastně i dokonalý předobraz toho, jak pak budou vybraní hollywoodští tvůrci stavět mnohé filmy minimálně dalších 100 let. Dejte do příběhu dítě, s nímž není něco úplně v pořádku nebo ho kdosi opustí nebo po něm někdo jde, nejlépe všechno dohromady, a slzy diváků budou v průběhu filmu zaručeny, během velkého závěrečného dojetí potečou teprve. Možná, že je nefér s ohledem na dobu vzniku vyčítat tohle i Kidovi, ale tady jsem nabyl dojem, jakoby právě Chaplin byl průkopníkem nejen němé grotesky, ale možná i vykalkulovaného citového vydírání ve filmové tvorbě. Andělská sekvence byla na mě už moc, na druhé straně zas nejedna scéna se šťastným soužitím tuláka s Kidem (třeba ta s palačinkami) je sama o sobě velmi milá, pouliční zápasy zdařile komické, atmosféra má přes onu sladkobolnost jisté podmanivé kouzlo a moje 3 hvězdičky jsou rozhodně silné. [70%] ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nestratil absolútne nič zo svojej atmosféry, krásy a humoru. Charlie Chaplin pre mňa vždy bude človekom a tvorcom, ktorý dokázal skĺbiť z neskutočnou ladnosťou emócie, akciu a mieru humoru. Kid bol pre mňa neskutočný zážitok a ešte doteraz mi niektoré jeho scény rezonujú v hlave. Bitkárska scéna je nezabudnuteľná. To čo ale tento film, robí takým originálnym je spôsob ako dokáže za pomoci naozaj jednoduchého príbehu, vytvoriť uveriteľné charaktery postáv, ktoré aj keď sa len na plátne mihnú, zanechajú vo vás pocit ľudskosti a hlavne si každú jednu z tých postav uvedomujete. Kúzlo Chaplinových filmov, je v tom, že každá jedna vec má v jeho filmoch svoje miesto. Či už je to vec príbehu, alebo technickej stránky. Jedna z najlepších a najúprimnejších komédií nemej éry. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jde o výborný film, který jede na plné obrátky především v začátku, kdy se valí jeden vtip za druhým a člověk se dokáže i u takto starého počinu upřímně smát. Ve chvílích, kdy ale na "plátně" není alespoň někdo z dvojice Chaplin - Coogan, rychle snímek ztrácí šťávu a především zhruba patnáctiminutovka kolem poloviny, film z mého pohledu značně degraduje. Naopak scény ve veřejné ložnici dojem zlepší, aby ho pak nakonec ještě trošku pošramotil závěr. Ale jinak je to bezproblémové a docela mě to bavilo... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)
  • Počas nakrúcania filmu prebiehal rozvod Charlie Chaplina (Tramp) s jeho prvou manželkou Mildred Harris, ktorej právnici mu hrozili skonfiškovaním negatívu filmu. V zúfalej snahe tomu predísť prepašoval vyše 121 000 metrov negatívov z Kalifornie do Salt Lake City, kde strihal vysoko horľavé nitrátové filmy na podlahe hotelovej izby. (Michal74)
  • O svých zážitcích z propagační cesty na podporu filmu Kid po evropských městech napsal Charlie Chaplin knihu „My Trip Abroad“ (1922). Pod názvem „Hurá do Evropy!“ byla o sedm let později vydána v Československu. (SeanBean)

Reklama

Reklama