Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Jak jsem tak videla konec, rikala jsem si: "Tak a ted se rozbrecim. Ja musim." A ono nic, na rtech jsem mela priblbly usmev, jako by to vsecko vlastne dobre skoncilo. A ono vlastne i jo. Kazdopadne pak jsem si jeste na zaver znova pustila Raindrops Keep atd scenu a uvedomila si, jak tedka uplne jinak vyzni. Kdyz ji vidite poprve, musite se smat. Kdyz po celem filmu, je to spis ten horky usmev, kdy slabsi jedinci potrebuji kapesnicky. A stejne je zajimavy, jak treba ja jednoznacne fandila Newmanovi, zato moje mila sestricka zase Redfordovi. To dokazuje uzasne popsane charaktery hlavnich postav :) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[7,5/10] (Fox, Campanile) (Čb, Sepiatone/barevný /// Produkce: John Foreman /// Scénář: William Goldman /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Burt Bacharach /// Oscar: William Goldman (scénář), Conrad L. Hall (kamera), Burt Bacharach (hudba), Burt Bacharach, Hal David (píseň) /// Nominace na Oscara: John Foreman (nejlepší film), George Roy Hill (režie), William E. Edmondson, David Dockendorf (zvuk)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika, která v podstatě nemá žádné výrazné slabiny a zajímavý děj doplněný o povedené hlášky zaručeně zaujme a nenudí. Na druhou stranu celý film se silně opírá o fantastické herecké výkony Roberta Redforda a Paula Newmana, kteří utvořili vedle Terrence Hilla s Budem Spencerem asi nejsympatičtější filmovou dvojici, a kdyby byli na jejich místě jiní herci, výsledek by asi tak nezapomenutelný nebyl. Ale kdyby jsou jen chyby. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bylo by zvláštní, když bych se k takovému filmu vyjadřoval jinak, než kladně. Přiznám se ale, že jsem westerny od mládí vynechával (vyjma Bud Spencera a Terence Hilla) a teď se k těm americkým velikánům dostávám až takhle pozdě. Paul Newman neuvěřitelný sympaťák, kdekoliv jsem ho viděl, okamžitě jsem si jeho postavu klaďase zamiloval. Je to taky jeden z prvních herců minulosti, kterého mám za tu dobu ve filmech opravdu rád. Robert Redford je taky skvělej, ale u něj mi to ještě chvíli asi bude muset trvat. Co se týče samotného filmu, čekal jsem to víc drsnější a míň vtipnější. To, že je to vlastně vesměs docela komedie jsem ale každopádně uvítal a hnedka se mi na to líp koukalo. Jako dvojice je Newman a Redford naprosto vynikající, škoda jen prostředku filmu, který trošičku polevil, aby na konci zase přidal na brutálním tempu. Bylo by to u mě za pět, takhle za čtyři, ale se vzpomínkou na dva kamarády, kteří se nerozdělí ani když budou kolem nich kulky lítat. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný šéf gangu a samotářský zabiják v podání Newmana a Redforda. Dva slavní kriminálníci z dob dobývání západu jsou vykresleni tak sympaticky, že jim nějakou tu mrtvolku počestného občana a bankéře odpustíme :) ... Kdyby dnešní akční režiséři zobrazili konec tohohle filmu, tak by to určitě byla totální krvavá lázeň, která by ale rychle upadla v zapomění přebitá jinou krví z jiného filmu. Na tenhle konec se ale zapomenout nedá. Zato svou cestu z kina jsem si druhý den už nepamatoval... ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Výroba filmu stála 6 270 000 dolárov, nakoniec sa stal najvýnosnejším westernom svojej doby. (marlon)
  • Niektoré fotografie New Yorku získal režisér George Roy Hill od miestnych múzeí, dekorácie po počiatočnom zdráhaní zapožičal Zanuck. Jeho spoločnosť Fox ich práve pripravovala pre muzikál Hello, Dolly! (1969). (marlon)
  • Robert Redford (Sundance Kid) dával prednosť záberom z ľavej strany, nakoľko na tej pravej má tri výrazné hrbolčeky. (marlon)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Reklama

Reklama