Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (102)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Naprostá katastrofácká klasika let (takřka) sedmdesátých a to já můžu. Nechybí žádná z žánrových tradic - prvotní ignorace problému většinou, následné vypuknutí krize, rozdělení lidí na dva tábory - ty hloupé, co zůstanou, kde jsou a ty chytré, co se vydají na cestou za životem a během jejich cesty jen můžete tipovat, kdo kdy umře a kdo to nakonec přežije. Ohrané, že? Rozhodně, ale stejně jako u jiných katastrofáků to má také parádní herecké výkony (kromě Newmana hlavně Burgess Meredith) a nezaměnitelnou atmosféru, takové filmy už prostě nejdou točit a ve srovnání s béčkovými katastrofickými hrůzami, co vznikaly hlavně v 90. letech, je to dost fajn. Podruhé už bych se na to asi nepodíval, na to si z žánru nechávám jen špičky typu Skleněného pekla, ale na sobotní odpoledne to byl příjemně zvolený způsob zkrácení času. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Posledná lastovička katastrofického boomu, ktorý odštartoval v 70. rokoch. Celkom vydarený sopečný thriller, ktorý sa však rozbieha dosť pomaly, a keď už aj prídu na rad deštrukčné sekvencie, tak veľmi neoslnia. Klasicky strihnutý, ničím neohúri. Taká priemerná žánrovka. Katastrofický film ale mohol odísť vo velkolepejšom štýle. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento film nepotěší ani nenadchne. Ale i lehký žánr, který naplno evokuje sentimentální atmosféru hraného filmu první poloviny minulého století, zaujme kvalitními hereckými výkony, rutinním řemeslem, které nezrazuje svůj standard, i dějem, v němž alespoň místy do fikce nakoukne skutečnost. V kategorii někdejších rodokapsů a naivních sci-fi se toto poněkud umělé dílko neztrácí ani s vědomím rozdílů, o nichž psali kolegové předkomentátoři ve svých vesměs výstižných textech. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Prostě se ten film nepovedl. Je to jalové. Ačkoliv námět je perfektní, herecké obsazení má pět hvězd (Paul Newman,Jacqueline Bisset,William Holden,Burgess Meredith a Ernest Borgnine), tak to réžie trochu nezvládla, protože katastrofa v rozměru výbuchu sopky.... musí být každému jasná, kdo jen něco málo četl o Pompejích. Ale aby se vedly pitomé diskuze napříč celým filmem, jestli to vybuchne nebo ne a pakliže jo, co se stane, se mi zdálo absolutně hloupé. Proto dávám 3*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Je mi jasne, ze sa reziser James ZlatyKamen pokusil nadviazat na vysiny kultoveho The Towering Hell z roku 1974. Sice je tento film podstatne slabsi, nevidim to az tak biedne. Vulkan vybuchne kdesi na ostrove v Juznom Pacifiku..... moze byt, a ucast ludi ako Paul Novomuz /Cat on a Hot Tin Roof, Cold Hand Luke/, Jacqueline Bisset /La Nuit Americaine/ a Williama Holdena /Sunset Boulevard, Wild Bunch/ zabezpeci filmu vysokych 76 % ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Celý štáb se musel potýkat s problémovým alkoholikem Holdenem. Když měl přijít ráno na natáčení, objevil se o mnoho hodin později a pak se opil do němoty. Protože i jemu samotnému bylo jeho chování trapné, souhlasil s tím, že se nechá hospitalizovat, a na natáčení se vrátí za šest dní. [Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)
  • Natáčelo se na Hawaii a ve studiu Warner Brothers Burbank v americkém státě Kalifornie. (Terva)
  • Spolu s prepadákom Za dobrodružstvom Poseidonu všeobecne uznaná najväčšia finančná katastrofa žánru katastrofického filmu (oba filmy pochádzajú z dielne producenta Irwina Allena). (POMO)

Reklama

Reklama