Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (610)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Spíše kriminální drama ze soudní síně než thriller; i přes pozvolnější tempo však udrží diváka v napětí, jak to celé vlastně bylo a jak to dopadne. Nemůžu říct, že bych byla vyústěním překvapená, ale jiný konec by mě nejspíš zklamal, jsem s ním tedy spokojená. Richard Gere rozhodně nepatří k mým oblíbencům, ovšem role samolibého právníka mu sedla jako ona pověstná prdel na hrnec. Edward Norton byl v obou rovinách zcela přesvědčivý a jeho hereckému výkonu není co vytknout (docela mě mrzí, že jsem film neviděla v původním znění, Edwardův český dabing mi zvláště v závěru přišel příliš pištivý na to, aby vše vyznělo patřičně mrazivým způsobem). Fajn film, ikdyž k dokonalosti mu přece jen něco chybí: jde o dobře odvedené řemeslo, které postrádá punc originality, jedinečnosti - snad ve své době dokázal tím závěrem šokovat, jenže za ta léta byla natočena spousta dokonalejších filmů s údernějším finišem. 79% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Filmy z právnického prostředí jsem nikdy nemusel, ale po dobrých zkušenostech se snímky jako je Philadelphia či Vyvolávač deště jsem tomuto tématu přišel na chuť. K Prvotnímu strachu jsem přišel jako slepý k houslím, takže o to víc jsem si na něm nesmírně pochutnal. Dynamické tempo, které nechladne až do závěrečných titulků drží film vysoko nad vodou. Uchvátilo mě téměř vše, hudba s mysteriózním nádechem, výkon E. Nortna, promyšlený děj a hlavně vynikající závěr. Nějaká chybka by se našla, ovšem v tomhle případě jí snad i rád přehlédnu. 85% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zjistil jsem, že soudní thrillery jsou mou krevní skupinou. Ten film je tak skvěle napsaný, zahraný, inteligentní, napínavý, místy dech beroucí a s úžasným a nepředvídatelným závěrečným zvratem, že opravdu nemohu nic vytknout. Gerard Gere geniální, nikdy jsem ho nemusel, zde jsem mu však velmi fandil a Edward Norton byť jako mlaďík tak klobouk dolů před jeho talentem. 90% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Prvotní strach jsem pocítil já, když moje oko v programu zavadilo o film s Ríšou a Edou. Všechny obavy ale rozcupovalo jedno z nejlépe natočených soudních dramat, co jsem kdy viděl. Je pravdou, že největší plusové body naskočily především díky vynikajícímu finiši a závěru, v tomhle si Hoblitův film ničím nezadá s průběhem každého průměrného pelešení. Ale povedený závěr patří jak k dobrému filmu, tak i k dobrému milování, takže není důvod křivdit ani Hoblitovi, ani slečně vedle vás. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

A keď si myslíte, že ste to všetko videli, nakoniec sa ukáže, že nie. Pre mňa je tento film ďalšou ukážkou toho, že Edward Norton v hocakom filme hrá, ten film je dokonalý. Neexistuje iný herec, ktorý v tomto filme zažiaril. Ale k samotnému filmu, Ed ma môže zaujímať aj inde. Príbeh je pre mňa nový, film podobného zaradenia som ešte nevidela, nemyslím film, ktorý sa odohráva v súdnej sieni, ale film, ktorý nie je ničím podfarbený záleží na hercoch a scenári. Scenár bol famózny, niekedy ste sa v ňom možno strácali ale z hľadiska filmu to nevadilo. Herci v poriadku o Edovi som povedala, čo som chcela. Richard fajn, Laura-nevýrazná na herečku jej kalibru, pán Mahoney-páni tento chlap vie hrať aj zlých ujov! Ja som sa bavila a na konci som mala otvorené ústa, oči som mala až na obrazovke. Veľmi dobrý film 100%(jedna rada, pozerajte v origináli, koktajúci Ed, to je niečo!) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Ve 23. minutě se Martin (Richard Gere) sleduje zprávy v TV a odkládá flašku vody vedle sebe na křeslo. Flaška spadne, přesto o pár záběrů později stojí. (J.A.K.)
  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Hned na začátku filmu ve 20. minutě zavazuje sekretářka Naomi (Maura Tierney) motýlka Martinovi (Richard Gere) a zapomene mu vytáhnout cípy límce. Martin odchází za roh, avšak když po vteřině nakoukne zpět, cípy límce jsou v pořádku. (J.A.K.)

Reklama

Reklama