Reklama

Reklama

Ratatouille

  • USA Ratatouille (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Poznejte Paříž, město nekonečných možností a gurmánský ráj, z nové perspektivy a zamilujete si ji! V jedné z nejlepších pařížských restaurací sní krysák Remy odvážně o tom, že se stane vyhlášeným francouzským kuchařem. Nenechá se zviklat výtkami ostatních členů rodiny, aby se spokojil pouze s tradičním životem obyčejného hlodavce, a s pomocí kamaráda Linguiniho, stydlivého a podřadného odnašeče odpadků, se vydá na cestu těch nejnepravděpodobnějších zážitků, humorných kousků a kulinářských triumfů, o kterých by jeden bez druhého ani nesnili. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (1 304)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nakonec i já jsem podlehnul příznivým referencím na onu vyhlášenou restauraci jménem Pixar a vyrazil jsem do jejich útrob rozhodnut posoudit kvalitu jejich proslulé kuchyně na vlastní chuťové buňky. Již interiér samotného podniku dával tušit, že jsem právě vstoupil do stravovacího zařízení, jemuž přísluší přívlastek luxusní. Pokrmy byly nošeny na zlatých mísách a víno se nalévalo do křišťálových pohárů. Na efekt dobré, mne však zajímalo především jídlo samotné. Když přede mne číšník položil talíř s malebně vypadající krmí, bylo mi hned jasné, že šéfkuchař své řemeslo ovládá na úrovni mistra a ani jeho kuchtíci v ničem nazaostávají. Leč možná místní kuchyni trochu chybí větší fantazie, větší kreativnost, či řekněme touha zkoušet něco nového. Dostalo se mi pokrmu umně připraveného a náramně chutného, avšak v principu jednoduchého a prostého. Mnohé mlsné jazýčky by mohly být i tak maximálně spokojeny, mé chuťové pohárky jsou však zhýčkanější. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pixarovské animáky v poslední době do mrtě vyvařují své ingredience. Míchají rodinné hodnoty, přátelství i s jejich krizemi, lásku, koření akčními scénami, solí i sladí slzami... A tajná ingredience? Zde jím snad je jen Anton Ego, který právem volá: "Přineste mi něco neokoukaného!" Volám to i já. Mně, narozdíl od Ega, pokrm jménem Ratatouille příliš nechutnal. Snad je to tím, že ještě stále jakž takž dokážu sledovat film jako puberťák, ale jako dítě už pramálo. Ratolesti se možná budou oblizovat, ale jako dospělý nedokážu jít nad ***. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Michael Giacchino: 1. Le Festin ,2. Welcome to Gusteau's ,3. This Is Me ,4. Granny Get Your Gun ,5. 100 Rat Dash ,6. Wall Rat ,7. Cast of Cooks ,8. A Real Gourmet Kitchen ,9. Souped Up ,10. Is It Soup Yet? ,11. A New Deal ,12. Remy Drives a Linguini ,13. Colette Shows Him Le Ropes ,14. Special Order ,15. Kiss & Vinegar ,16. Losing Control ,17. Heist To See You ,18. The Paper Chase ,19. Remy's Revenge ,20. Abandoning Ship ,21. Dinner Rush ,22. Anyone Can Cook ,23. End Creditouilles ,24. Ratatouille Main Theme, ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

S Ratatouille mám podobný problém jako s hledáním srandovní ryby - naprosto ÚŽASNÁ animace obklopuje naprosto nepřekvapivé všechno uvnitř, a není to ani moc velká legrace. Jsou tu sice i světlé momenty, vysoko si cením třeba aplikace Cimrmanovy metody oživlého dřeva a originální a skvěle ztvárněný nápad je třeba znázornění chuťového požitku, ale já jsem spíš typ pro Toy Story, Shreka a Auta než pro tyhlety primárně vztahové příběhy o tom jak k sobě dva "kdosi" hledají cestu. Moc mi nesedlo to skloubení těžce pohádkového nápadu o mistrovském krysím šéfkuchaři s realistickými rysy jako smrt Gusteaua a hygienické nároky na zázemí pětihvězdičkové restaurace. Z Ratatouille mi zkrátka v hlavě nezůstalo nic kromě myšlenky, že bych si dal něco sakra dobrého, sakra luxusního a sakra, sakra drahého. Nemovi jsem dal 60% a už ho nechci vidět. Ratatouille za nějaký čas zkusím znovu a teď a tady dám procent sedmdesát. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ja neviem - štyri, päť? Medzi animákmi určite 5*. Príbeh je zároveň rozprávkový i dosť komplikovaný, aby zaujal aj dospelého diváka. Je to nielen klasicky milé, ale aj veselé vystrájanie dua Ťuťmák&Krysiak a nemenej komického sekundujúceho ansámblu. O animácii ani nemusím hovoriť - nádherná, a čo viac - skvele dolaďujúca atmosféru. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (60)

  • Ve většině filmů studia Pixar se objevuje náklaďák s logem Pizza Planet. Při honičce Skinnera (Ian Holm) a Remyho (Patton Oswalt) projíždí po mostě. (Siriuss)
  • Mezi odbornými konzultanty filmu byl i legendární Thomas Keller, dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších šéfkuchařů světa. V kontextu s dějem filmu je půvabné, že Keller je - kromě úžasné řemeslné zručnosti a proslulého perfekcionismu - proslulý mimo jiné i tím, že často používá novátorské postupy pro vytváření rafinovaných pokrmů, které v hostovi podprahově vyvolají vzpomínky na něco důvěrně známého. Pro vskutku vymazlenou verzi titulního pokrmu, kterou v závěrečné pasáži připravuje Rémy (Patton Oswalt), Keller zkombinoval tradiční provensálský recept na ratatouille s tureckou kuchyní inspirovaným "konfitem byaldi". Podle tohoto  "oficiálního" receptu, který Pixar s Kellerem zveřejnili, si jej můžete připravit i doma... máte-li ovšem odvahu pustit se do pořádné piplačky. Nejprve si samozřejmě připravte všechny PŘÍSADY:
    - Zelenina: 1 cuketka, 1 japonský lilek, 1 žlutá tykev, všechny do 150 gramů, nakrájené na tenoučká, méně než dvoumilimetrová kolečka. 4 oválná rajčata, nakrájená stejným způsobem. 1/2 lžičky nasekaného česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1/8 lžičky lístků tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý pepř.
    - Piperáda: 1/2 červené, 1/2 žluté a 1/2 oranžové papriky, všechny zbavené semínek, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička jemně nasekaného česneku, 110 g jemně nasekané cibule, 3 rajčata o celkové váze přibližně 350 g, oloupaná, zbavená semínek a jemně nasekaná (šťávu uchovejte), 1 snítka tymiánu, 1 petrželová nať, 1/2 bobkového listu, košer sůl.
    - Zálivka: 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce balsamikového octa, hrst čerstvých bylinek (kerblík, tymián, květy tymiánu, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř). Máte? Tak teď směle do toho a následujte tento POSTUP:
    - Předehřejte troubu na 230 stupňů. Půlky paprik naskládejte řezem dolů na alobalem vyložený plech. Pečte asi patnáct minut, dokud se neuvolní slupky. Nechte vychladnout, oloupejte a jemně nasekejte.
    - Do středně veliké pánve či kastrolu nalijte olej a nasypte česnek a cibuli. Na mírném ohni nechte asi 8 minut změknout, ale ne zhnědnout. Přidejte rajčata a rajčatovou šťávu, tymián, petržel a bobkový list. Zvolna duste asi 10 minut doměkka - mělo by zůstat jen malé množství tekutiny a směs by neměla hnědnout. Přidejte papriky a povařte je až změknou. Podle chuti osolte a vyjměte bylinky. Směs rozprostřete po dně zapékací pánvičky s průměrem 20 cm. Jednu lžíci směsi dejte stranou.
    - Předehřejte troubu na 135 stupňů. Ve středu pánvičky s piperádou vytvořte z 8 koleček zeleniny kroužek. Druhy střídejte a plátky klaďte tak, aby se překrývaly. Obdobným způsobem vyložte celou nádobu soustřednými kružnicemi. Dbejte, aby se jednotlivé kružnice překrývaly a vrstva zeleniny se směrem ke středu nepatrně zvedala (není nutné spotřebovat všechnu zeleninu).
    - V míse smíchejte česnek, olej a tymián, podle chuti osolte a opepřete. Rozsypejte po zelenině. Pánev přikryjte alobalem - kolem okrajů jej těsně upevněte. Pečte zhruba dvě hodiny, dokud nebude zelenina křehká (zkuste špičkou nože), sejměte alobal a pečte neodkryté ještě dalších 30 minut. Pokud zelenina začne hnědnout, znovu zakryjte alobalem. Zůstane-li v pánvi příliš veliké množství tekutiny, zredukujte ji na mírném plameni. (V této fázi můžete pokrm nechat vychladnout, zakrýt a uchovat v ledničce až dva dny. Podávejte studený nebo ohřátý v troubě při 175 stupních.)
    - Zálivka: smíchejte zbylou piperádu, olej, ocet a bylinky, podle chuti osolte a opepřete.
    - Nechte byaldi lehce znědnout na grilu. Naporcujte na čtvrtiny a pomocí ploché obracečky velmi opatrně přeneste na talíř a rozhrňte do vějíře. Pokapejte zálivkou. Podávejte teplé. (NIRO)
  • Co je to "Ratatouille"? Francouzská specialita, kterou uvaříte z opečených a podušených plátků lilku, cukety, papriky a rajčat. Pixar si ji ale za název vybral především proto, že v ní zaznívá anglický výraz pro krysu: rat. (Pumiiix)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Pixaři jdou do „živé akce“

Pixaři jdou do „živé akce“

17.03.2008

Ne že by je digitální animáky už nebavily, nebo jim snad málo vydělávaly (neodolatelné trailery na novinku VALL-I naznačují, že o jedné z čelních pozicí v řebříčku největších letních hitů je… (více)

Reklama

Reklama