Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Místo pro natáčení bylo vybráno excelentně. Mlhy, blata, tajuplné zámky... Jinak ale spíš průměrně odvyprávěný Pes. S příběhem rodu Baskervillů už jsem měl co dočinění několikrát (kniha, dvě divadelní adaptace, filmy), a tak jsem čekal nějakou efektní obměnu, něco co tento příběh posune a co mě překvapí. Nestalo se. Průměrná pohádka, tentokrát s dost ubohým psem - jeho hrůznost spočívá v tom, že je natřen fosforem. Tristní. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Toto je už 4. - 5. adaptace tohoto románu, co jsem měl tu možnost vidět. Některé z nich jsem viděl i dvakrát a navíc jsem četl knížku. Takže si říkám, čím mě tato adaptace může ještě překvapit? Skvělým výkonem Jeremy Bretta? Ani ten už nepřekvapil, protože na Brettovo mistrovství jsem si už zvyknul a navíc Jeremy tam zase tak moc nebyl. No takže když se to vezme jako celek je to, až na pár malých odchylek, velice přesná (možná vůbec nejpřesnější) adaptace slavného románu, která rozhodně nenudí a u které mi nedělá problém strávit štědrý večer, zatímco zbytek rodiny sleduje zarputile vánoční díly seriálu Ulice. ____ B!shop: A ty jsi Sherlocka snad znal osobně, že se ti na něj Jeremy Brett nehodí vzhledově ani oblečením? :-)) Doufám, že nemáš na mysli, že by snad měl nosit tu příšernou loveckou čepici a plášť jako má snad v každým druhým filmu :-) ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Brett je nejlepší Holmes a Pes je nejlepší Doylův příběh, tak jsem čekal od tohoto filmu asi něco víc. Hlavně konec mi připadá trochu odfláknutý. Ten úsek bez Holmese byl v románu relativně kratší. Nejlepší scéna je asi příjezd Watsona parním vlakem GWR do Dartmooru. 73%. Asi jim zrovna jako naschvál svítilo v Dartmooru na natáčení sluníčko, když jsem tam byl tak tam bylo taky krásně. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V hodinách temnoty je moc zla na blatech nejsilnější.. Holmesova taktická „nepřítomnost“, pachatel i motiv (za vším hledej ženu, ale nejprve zjisti, jestli nejde o peníze) jsou tak notoricky známy, že šlo jen o to, s čím Millsova adaptace vyrukuje na poli hrůzy a mysteriózna. Vyšlo to tak na půl, kdy denní prostředí devonských vřesovišť překvapivě funguje lépe než studiem zavánějící noční scény, Brett s Hardwickem odvádějí ničím zajímavý standard a svítící Scooby-Doo jen těžko může někoho vylekat. Aspoň že padouch na konci zvládl svůj močálový wellness s působivou noblesou.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama