Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

mortak 

všechny recenze uživatele

Odlehčený akční western, kde se sice popravuje a "hluboce" filosofuje o revoluci, ale nakonec jde jen o tu akci. Hlavní twist je jasný o začátku, a trochu udiví azbestovost všech zúčastněných, pro které je kulka vlastě jen takové štípnutí, nic víc. Pár vrcholů se tu najde (Claudia svádí Burta), ale jinak jde o průměr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa na to pozeráme ako chceme, tak sa tu vraždí pre peniaze. A veľa. Ale zabiť koňa, to je už iná káva, nevinné zviera predsa za nič nemôže. Nejde inak iba súhlasiť, keď sa pozeráme na všetkú tú zberbu okolo, tiež by sme si vystrelili. Možno najexplozívnejší western všetkých čias, nálože sú proste praktickejšie ako revolvery. No a ku koncu trocha filozofovania nad revolúciou, ako jednu z krátkodobých mileniek mužov, ktorú nakoniec tiež opustia. Alebo ich zabije. No a že česť je viac ako peniaze, tak to by nebol pravý western, ak by sme si to opäť nepotvrdili. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Parádní western, kterému chybí jen něco málo, aby byl fenomenální. Výborní herci v dobrých postavách. Možná některé ty postavy jsou zbytečně hrány trochu odlehčeně, i když by tomu temnější pojetí slušelo. Ale i tak dobré, no a Claudia Cardinale tu byla naprosto nádherná, mnohem živočišnější než třeba v "Tenkrát na Západě". ()

classic 

všechny recenze uživatele

GRINGOVIA idú zachrániť CHIKITU do MEXIKA, uchmatnúť ju obávanému revolucionárovi Razovi, sú to profesionálni žoldnieri, ktorí neváhajú ísť smerom do epicentra nepriateľa k HACIENDE s DYNAMITOM, ktorým si vypomôžu k dosiahnutiu cieľa, ten sa im podarí, chikitu vyslobodili, ona nie je nejako nadšená a samotná POINTA je oveľa zaujímavejšia ako celý film! Samotný film nie je bohviečo, nuda, Claudia príde až po hodine, a keď tu je, tak si ju ani neužijem, túto krásnu herečku som vždy považoval za perfektnú dekoráciu, aby sa vylepšil priestor vo filme, mohla by si zahrať aj v mexickej telenovele, a ja by som bol schopný to oželieť... To znamená, že heroický výkon ako “lorenka” by asi nikdy nezvládla? Ostatní Burt Lancaster a Lee Marvin, hm... Woody Strode ich spoľahlivo predčí... Richard Brooks trochu sklamal a vynahrádza to O ROK v CHLADNOKRVNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . - - - P.S. A opět zhůvěřilost pod taktovkou >profesionálů< z Čurácké tenzevize: Po úvodních titulcích ořez obrazu (z původního formátu 2.35:1 kdysi vertikálně na 4:3 a znovu dnes horizontálně na 16:9) a závěrečné titulky opět v originálním formátu obrazu... . . . Vskutku >zážitek< hledět skoro dvě hodiny na VÝŘEZ Z OŘEZU (místy opravdu bizarní scenérie!), poslouchat k tomu ryzí pražskočudlí kuchyňský dabing nevyjímaje! Zařídila nám to >tvůrčí< skupina >podvodňákové< pí Poledňákové! %-[.. - - - P.P.S. A znovu a znovu se člověk ptá - KOMU TO SLOUŽÍ? Vypráská tam už nějaký desperád konečně tu nepotistickou ignorantskou bandu? (16.8.2011, ČT2, 550/42) ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Snímek byl natočen na motivy románu „A Mule For The Marquesa“, který napsal Frank O´Rourke. (Hans.)
  • Lee Marvin natočil svoju úvodnú scénu pod vplyvom alkoholu. Ide o scénu, kde strieľa z guľometu. (westerns)
  • Burt Lancaster (vo veku 52 rokov) trval na tom, že bude robiť vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky sám. (westerns)

Reklama

Reklama