Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Webb 

všechny recenze uživatele

....no to víte, vodsuď jezdí autobus na nádraží jenom třikrát do hodiny v noci. To mě pobavilo, to se jí zdá jako málo? U nás například jezdí jen jednou za celou noc, nikoliv pouze za hodinu :D Jinak ale velice špatný scénář který má otřesné zpracování stejně jako herecké výkony. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem opravodýv 'průser', ale jsem celkem překvapen jak mě tohle chytlo. F. A. Brabec se snaží bořit zažitá schémata české kinematografie, pohrává si se střihem, kamerou a smyslem vyprávění, ale to není to jediné co se mi tolik líbilo. Zajímavý je i scénář, který sice občas upadne pořádně pod průměr a chyb je v něm habaděj, ale jeho snaha přiblížit se realitě - něco podobného jsme mohli pozorovat i u otřesného snímku Panic je nanic - tu opravdu nevychází v niveč. Hodně se tu opíráte do herců, ale jejich proměnlivé výkony (zejména Bartoška) - ač z počátku děsivé - se mi nakonec také zalíbily, skvěle totiž doplňovaly celkovou atmosféru. Trochu horší je to už se samotným příběhem, jak už jsem se zmínil, scénář křípe a nepřehlédnutelně, občasné sklouznutí do klasického kriminálního příběhu nebudu zmiňovat jako problém, horší je to už se samotným rozřešením záhady. Téměř 3/4 snímku policisté tápají a nemají se vůbec čeho chytnou, chybí jim prostě jakýkoli styčný bod a pak si najednou jeden z nich všimne dívky, která lhala, že na místě, kde se udál začátek trestného čiu, vůbec nebyla. Vystavení tématu jako rodinného dramatu je zajímavé a vcelku slušně podkresluje zdejší poměry, hold kdo na to má, může si dělat téměř vše. Brabcova režie mi prostě sedí a jeho spojení s Jiráskem vnímám veskrze pozitivně. Bolero se mi líbilo hodně, ale těch chyb je opravdu škoda. [TOP 19/5 32%] ()

Reklama

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Brabec se snažil zachránit mizerný scénář kamerou, což je jeho parketa, jenže Bolero bohužel není Kytice a tenhle styl mu příliš nesednul. Výsledný efekt - zmatek, zkratkovitost, absence napětí (nebo čehokoliv jiného typického pro kriminálky, minimálně nějaký zápal vyšetřovatelů by se hodil, tady totiž vypadali jako, že se vysloveně nudí), nepřesvědčiví herci. Odfláknuté! ()

swed 

všechny recenze uživatele

Obrazová exhibice bez konceptu. Film je sledem mnoha scén, které postrádají logiku a řád, je to takový zfušovaný guláš. Herci působí tragicky a mnohdy i směšně, jedinými výjimkami jsou Stropnický, Potměšil a Bartoška (ten ovšem vytváří dojem, jako kdyby hrál sám sebe). Potenciál určitě tenhle film měl, jen potřeboval někoho, kdo by se soustředil na zápletku a ne na svoje technické choutky. 4/10 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Když je na kriminálce nejzajímavější melancholická kamera a hypnotický, postupem času spíše vlezlý hudební motiv, tak je něco špatně. Sluší se dodat že nejde dávat celou vinu jen panu režisérovi. Scénář který měl k dispozici, dostal snad za trest. Z toho zmateného, zbytečnými postavami přecpaného a z replik trhajících uši sestaveného mišmaše by dobrý film nenatočil snad nikdo. Což pochopitelně neomlouvá mizerné vedení herců a jejich veskrze podprůměrné výkony. A koneckonců i nešťastné obsazení. Dvojice hlavních vyšetřovatelů je sice z půlky zajímavá (Pavel Simčík) a z půlky krásná (Kristína Filipová), ale v celku bych se bez nich radši obešel. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Film je inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Slovensku v roce 1976. (M.B)
  • Skutečným případem, kterým je Bolero inspirováno, se podrobněji zabývá slovensko-český celovečerní dokument Kauza Cervanová (2013). (charles3)
  • Anna a Bolek Polívkovy a David a Alois Švehlíkovy, kteří ztvárnili rodiče a potomky, jsou ve stejném rodinném vztahu i ve skutečnosti. (Olík)

Reklama

Reklama