Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle povídky "Vzácný přetisk 2F. Cent Belgien" z "Filatelistických povídek" Františka Langra napsal Jaroslav Soukup napínavý příběh, který nutí k zamyšlení nejen nad rolí, kterou může sehrát poštovní známka v lidském životě, ale také nad otázkou lidského svědomí, nad nejistotou, která provází každý výkon spravedlnosti. Téměř do konce příběhu netušíme, zda známka nalezená v kapse uniformy francouzského vojáka v první světové válce usvědčila nevinného, nebo odhalila skutečného špiona... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pochybnosti jsou někdy těžší než vědomá vina. Špičková televizní adaptace jedné z filatelistických povídek Františka Langera, odehrávající se během první světové války, si po celou dobu udržuje velmi působivou atmosféru plnou svíravého strachu a bezmoci a navíc se může pyšnit mistrovskými hereckými výkony Jana Třísky, Josefa Somra a Josefa Abrháma v hlavních rolích. V myšlenkovém úhoru sedmdesátých let vzniklo dílo vskutku nevídané hloubky a emocionální síly. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

1. světová válka, rok 1917, Západní fronta. Tak to jsou tři důležitá fakta našeho příběhu. Během jednoho dne se rozhoduje o životě a smrti jednoho vojáka, který ležel schovaný v díře po granátu. Kdyby u sebe neměl osudnou známku, mohlo by všechno dopadnout dobře. Ovšem, dobře jak pro koho. Do poslední chvíle jsem věřila v jeho nevinu. Takže pro mě na závěr obrovské překvapení. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Ano, bylo to hodně napínavé, dlouho to byl jasný kandidát na 5 hvězd. Závěrečnou pointu ale shledávám, podobně jako uživatel 6thSun, naprosto nelogickou. SPOILER: Nejen proto, že "Canivet" nepochopitelně neřekl, že známku našel u mrtvého německého vojáka. Dejme tomu, že doufal, že ho Francouzi z nějakého důvodu zprostí obvinění. Pak by se ale stejně musel sejít s vojáky a důstojníky z Canivetovy jednotky a ti by ho odhalili (ať už by byl skutečnému Canivetovi sebepodobnější). Za to absurdní jednání hlavní postavy v přísně logickém příběhu musím 2* strhnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborné televizní komorní drama z 1. světové války, které pojednává o závažném obvinění, které může vést k absolutnímu trestu. Existuje jediný důkaz v podobě poštovní známky a aktéři vojenského soudu mají jen několik hodin na rozhodnutí o vině či nevině obžalovaného. Odpovědnost se snoubí s nejistotou a každá minuta je nabitá emocemi. Skvělé obsazení, kterému vévodí trojlístek Tříska-Somr-Abrahám. V kategorii televizních her jeden z vrcholů první poloviny 70. let. Celkový dojem: 90 %. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zezačátku mě tady strašně vyděsila ta flašinetová hudba, protože ta se k tomuhle námětu hodila asi tak, jako by se dechovka hodila do Marvelovky. Naštěstí jen z toho flašinetu nebyl tvořený celý soundtrack a jelikož kromě toho nemám snad co vyčítat, tak ten plný počet ještě jakž takž dát naštěstí můžu. Naprosto skvěle natočený, zahraný a napsaný televizní film s dostatečně zajímavými námětem a velmi příjemnou a naprosto dostačující stopáží. Navíc to má i podmanivou atmosféru, nějaké napětí a druhá část soundtracku se mi taktéž docela líbila a navíc od té první se k tomuhle námětu hodila perfektně. Takže jo, až na to jedno výše uvedené mínus jsem fakt hodně spokojený. Slabých 5* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama