Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (143)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Součást mojí rozšířené TOP 10. Čas od času si říkám, co je potřeba k natočení dobrého filmu. Pokud už budu předpokládat na nějaké úrovni odpovídající zázemí a tím pádem i herce, tak už pak stačí "jen" scénář a režie. JSA má neuvěřitelně silný příběh, který je navíc divákovi perfektně naservírovaný a natočený. Snad v žádném jiném filmu se mi nestalo, že bych byl celou dobu napnutý a snažil se odhadnout zápletku, k tomu byl dojatý skoro k slzám a ještě se několikrát smál nahlas. Žluťáci opětovně ukázali, že špičkové filmy točit umí a nepotřebují k tomu žádné fake efekty, ale pouze dokonalé řemeslo. 100% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někteří vyčítají filmu, že dění kolem vyšetřování není zdaleka tak zajímavé, jako událost, která ho nastartovala. Je to sice asi pravda, ale IMHO je zvolení této formy vyprávění poměrně šikovné. Pozornost diváka je tím nasměřována od běžné otázky "Jakpak to asi dopadne?" k otázce "Pročpak k tomu došlo?", kterážto je pro film podstatnější. A to bez toho, aby divák hned od počátku znal konec i pointu, ale ještě nevěděl, k čemu ta pointa patří. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zrejme viac dráma ako thriller, ktorý zobrazuje príbeh o zrode nečakaného priateľstva medzi štvoricou ľudí na opačných stranách barikády. Jediným negatívom sa pre mňa stáva dĺžka stopáže, vďaka ktorej sa tvorca nevyhol hluchým pasážam. Ale inak musím uznať, že samotný snímok napriek odvážnej myšlienke a následnom nečakanom zvrate pôsobí pomerne realisticky. K štyrom hviezdam sa však musím pomerne dosť prehovárať. "Joint Security Area" ma bavil, ale ... ()

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Park Chan-wook mi svým OldBoyem představil pro mě do té doby neznámý korejský film. Joint Security Area je druhý Parkův film, který jsem viděl. A znovu mi vyrazila dech ta nápaditost, co se úhlů záběru a zajímavých střihů týče. Parkovy delší, kompozičně čisté a jednoduché záběry ostře kontrastují s dnešním trendem "uspěchaného" střihu. Z herců je mi známý pouze Byeong-heon Lee, který perfektně ztvárnil hlavní roli ve snímku Bittersweet Life. Zde je jeho výkon trochu slabší, přesto pořád nadprůměrný. Samotný příběh je vyprávěn podobným stylem jako v OldBoyovi. Postupně se dozvídáme, jak se vyšetřovaná událost vlastně odehrála. Park mistrně příběh graduje a co bych ocenil ještě víc, dokáže ho úderně zakončit. Shrnul bych to tedy tak, že se rozhodně těším na tohoto korejského mistra u dalšího z jeho filmů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi nečiní nijak zvláštní potěšení pobíhání po mostě mezi oběma Koreami, ale tentokrát jsem byl mimořádně spokojený. Ono totiž není často k vidění zelené maskování žlutých vojáků či přátelské flusání přes hranice, ale hlavně konečně někoho napadlo citlivě zobrazit známé lidové rčení - Tak dlouho se chodí s Playboyem v ruce kalit do nepřátelského bunkru až to Švýcaři budou muset vyšetřit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama