Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Milostivá paní zemřela žehem a mytologii tu nevedem!" Tak jsem konečně viděl Provdám svou ženu a jsem z toho filmu upřímně nadšený. Vlasta Burian nesleze z plátna, zápletka je ohromně roztomilá a všechny ty záměnné situace do nejmenšího detailu promyšlené (neustálé míjení se profesora Ducánka a ředitele Merhauta nemá chybu), zkrátka komedie jako řemen. Burian v trochu nezvyklé, ale neodolatelně roztržité poloze, k tomu ten nejhvězdnější možný ansámbl včetně nejkrásnější z nejkrásnějších Zity Kabátové. Stoprocentní spokojenost. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená a přesto velmi zřídka uváděná Burianova komedie, jedna z jeho posledních, než se z různých důvodů odmlůčel. Vtipná zápletka o muži, o němž jeho okolí vůbec neví, že je ženatý, je neotřelá a vlastně jako jeden z mála českých filmů přvních 15 let zvukové éry nemá nějak znatelné klišé, které je známo z více filmů. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

POTŘEBUJEŠ NEVĚSTU? JÁ TI PRO NI SKOČÍM DOMŮ! Jeden z nejpůvabnějších Burianových charakterů...trošku možná zarazí, že je v podstatě ve svém jednání posunován někam dál spíše jen ostatními postavami, ale všechno je to dobře vyvážené. Scény na policejní stanici, s kolem či (M)Orfeem -z podsvětí- jsou skvělé. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, Emile...", "Nemáte prosím něco k jídlu ? Alespoň prášek proti angíně" nebo "Kolikrát jsem Vám říkal, Veroniko, že kniha patří do knihovny, husa k boudě, pes na pekáč... totiž... obráceně" :) Burian tu hláškuje jako o život. Provdám svou ženu mám velmi rád, když jsem to viděl poprvé, velice jsem se pobavil. Nezapomenutelné jsou scény s kuchařkou Veronikou. A Čeněk Šlégl jako baron Zamrzlík a Jaroslav Marvan jako Morfeus - co si přát víc ? "Veroniko, co jste mi to dala za hloupý nákupní lístek, já ho po cestě ztratil..." :D ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian jako svérázný biolog, který rozehraje bláznivou a potrhlou hru s plánem zbavit se své rozmarné manželky... Scénáristicky dobře propracované dílo. Značně propletený příběh má hlavu a patu a obsahuje mnoho krásně naivních a vtipných momentů. Burian zde není tím jediným, kolem něhož se vše točí (jak tomu často v "jeho" filmech bývá), dostatek prostoru dostávají i další postavy. Přesto jeho osobnost nad všemi vyniká. Jeden z nejlepších filmů tohoto nezapomenutelného komika. 85 %. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama