Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (74)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu precizně zfilmované a s plnou polní co se týče vojenské techniky si ostudu také neudělali, a to se cení. Možná je to ale až příliš ukecané, dlouhé a chvílemi dost nudící, což je u filmů z této doby naprosto běžné, když z války neukazujou spíš psychickou stránku člověka, kde tady to rozhodně nehrozí. Pravda zase je, že závěr byl monumentální, což jsem od tohoto filmu ani nečekal, o to víc mě to nakonec překvapilo. Lidé tenkrát př isledování tohoto filmu museli mít hlavu v oblacích, protože natočit něco takového opravdu muselo dát zabrat, ale jde hlavně o ten konec, to co se děje předtim, to bych s lehkostí přešel, tam skutečně není zas tak o moc co stát, proto ty tři hvězdy. Když dobrý film, tak celé dvě hodiny, a ne jen závěr, ale tady za to může spíš doba, ve které byl film natočený, i tak je to na tehdejší dobu veliký krok kupředu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný válečný film, který divákovi umožní nahlédnout do 2. světové války úplně jinak, očima letců RAF a jejich pečlivě připravovanou akci v Německu (zničení přehrady). Richard Todd jako pilot a Michael Redgrave v roli vědce se mi moc líbili, oba byli báječní.. Příběh je to strhující a finále fantastické, ode mne je to dnes večer bez připomínek.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený a skoro zapomenutý válečný snímek s výbornou hereckou dvojicí. Není to typický válečný film a chybí zde ohromná výprava a skvělé letecké souboje ale o to více budete obdivovat herecké výkony. Zvláště Michael Redgrave jako vědec vyvíjející bombu na zničení německých přehrad je výborný sympaťák a okamžitě si diváka získá stejně jako Laurence Naismith jako velitel pilotů je nezapomenutelný. Trochu zamrzí když už se konečně dostane na ničení přehrad tak akce už je zastaralá a hlavně se zde opakuje to samé dokola. Ale to nic nemění na faktu, že se jedná o velice povedený a zábavný válečný snímek. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Pes se ve skutečnosti opravdu jmenoval Nigger. (Kulmon)
  • Ďáblové v oblacích se stali inspirací pro George Lucase a jeho Hvězdné války. Z filmu si "vypůjčil" nejen některé letecké formace, ale dokonce i dialogy a řadu dalších scén. (Rodriguez)
  • Největší britský kasovní úspěch roku 1955. (KIT.HL)

Reklama

Reklama