Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Barton Fink aneb nesnesitelná krutost krize tvůrčího psaní. Slabost pro divnověci u mě opětovně potvrzena, tohle je velmi zvláštní kousek. Bloklý Fink si nedokáže ujasnit a setřídit myšlenky, natož pak nadatlovat souvislý text. Bodrý soused Charlie je mu vždy ochoten nalít sklenku a sepsat „životní“ pojistku komukoli, k nim buranský šéf studia, poklonkující sluha Lou, nasávající spisovatel, podivínský Chet tvoří úžasné panoptikum zlatého věku Hollywoodu. Sekretářka, brokovnice, balíček! ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Jedna ze starších "Coehovek" s výbornými Johnem Turturrem a Johnem Goodmanem. Začínající scénárista se snaží napsat svůj první scénář v podivném hotelovém pokoji, přičemž se seznámi s bodrým tlouštíkem z vedlejšího pokoje. Boj s prázdným papírem, na kterém se skvěla pouze jedna stupidní věta, byl natočen opravdu mistrovsky. Malou roličku si střihl Steve Buscemi a také John Mahoney coby permanentně společensky unavený spisovatel W.P.Mayhew se svou hláškou "malý společenský lubrikant". Dočkáme se rovněž mrtvoly v tratolišti krve a taky jedné tajemné krabice, sladkou tečkou pak pro mě byla kráska na břehu moře, kterou jsem poznala, jakmile se otočila zády... ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Má to nádech Coenů, ale opravdová atmosféra jejich filmů se zjeví až od okamžiku, kdy Fink podruhé potká policisty. Turturro je jako vždy výborný, Goodman si roli bodrého souseda evidentně užívá. Na můj vkus je ve filmu žalostně málo Buscemiho. A to ani nemluvím o absenci McDormandové, což považuji za neodpustitelné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

A opět jedna "oddychovka" od Coenů. U těchto dvou povedených bratrů ma divák jedinou jistotu - u jejich filmů nemůže jen bezmyšlenkovitě zírat na to, co se před ním odehrává. A Barton Fink to jen potvrzuje. Johnové Turturro a Goodman by si zasloužili za ztvárnění svých rolí prémie. Jde určitě o velmi dobrý film, ale od Coenů znám i lepší. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je velice působivý film, který mě rychle vtáhnul do děje, za co může především klasická coenovská atmosféra a především výborné a magické hotelové interiéry. Dále pak jak je u Coenů zvykem černý humor a absurdní dialogy plus k tomu přičteme skvělého a věčně zpoceného Johna Goodmana tak mě vychází určitě nadprůměrný zážitek. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)
  • Podle slov bratrů Coenů byl hlavní inspirací pro Bartona Finka Polanského Nájemník, jenž se také odehrává převážně v jednom bytě. (MrCreosote)
  • Pták, který se v závěru filmu ponoří do moře, nebyl ve scénáři. (MrCreosote)

Reklama

Reklama