Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se na Bartona Finka těšil, ale bohužel z mé strany přišlo veliké zklamání. Čekal jsem od bratrů Coenů (už mám zkouknuté jejich velké pecky, a tak jsem myslel že Barton Fink k ním přibide ) něco velkého, ale bohužel to tak nebylo. Těšil jsem se na tento film i proto, kvůli složení dvou mužských rolí, které jsem si vážně myslel že to dokáží roztočit a to ve velkém směru. Je pravda že oba dva Johnové měli ve filmu pár dobrých scén, ale to je tak všechno. To nezachrání jiné hodnocení. Moje hodnocení "pouhých" tří hvězd bych odůvodnil asi tímto: kvůli režii tedy dávám hodnocení navrch, protože vím že bratři Coeni jsou velmi nadprůměrnými režiséry, poté díky pár dobrým scénkám, které se ve filmu objevili a naposled kvůli dvou Johnům. Jinak nemám co jiného říci a stačilo mi vidět Bartona Finka jednou a to stačí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Coenovci si medzi svojimi veľdielami dávajú pohov práve takýmito jednohubkami, na ktoré si divák musí nájsť tú správnu chvíľu. A aj tento to potvrdzuje. Potvrdil to ľahkosťou spracovanie ťažkej žánrovej kombinácie, hereckými prednosťami, ktoré ženú film dopredu aj napriek ťažkému nákladu vo forme príbehu, ktorý im Coeni naložili. Výnimočnosť charakterov postáv a skvelých dialógov mi predsa len naznačili, že by som nemal klesnúť na tri hviezdičky. Ale škoda, že film trošku neskomerčnili, trošku svižnejší dej, viac napätia a bol by z toho trhák. 75%. ()

Reklama

gojackill 

všechny recenze uživatele

Tohle na mě nezabralo. Barton Fink je celkem nudný a vadí mi, že se nedostavilo ono intelektuální procítění, ve které jsem věřil, že se dostaví(alespoň u mě). Tohle je film, který možná natočili bratři Coeni sami pro sebe, a o sobě, aby mohli triumfovat v jiných filmech. Ano, také si myslím, že se to dá srovnávat s Lynchovou tvorbou, ale Lynch buduje daleko lépe atmosféru, aby vám v určitý okamžik dal kopanec, ze kterého Vám bude zvonit v uších a chrastit v hlavě. To se zde bratrům Coenům (bohužel) nepodařilo. Ty tři hvězdy za nepopiratelnou hloubku, odvážnou formu a herce v hlavních rolích. EDIT: Zvedám na čtyři, myslím, že jsem od filmu prostě očekával příliš a pak jsem byl zklamaný. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Co to bylo za nesmysl? Kdybych si tu nepřečet obsah, tak bych ani pořádně nevěděl, o čem to vůbec bylo. Když Coeni psali scénář, tak snad museli bejt totálně sjetý. Holt asi nemam pro "divný" filmy pochopení, když tak koukám na komentáře a hodnocení ostatních. Pro mě to byl jednoznačně nejblbější film od Coenů a věřim, že nic horšího snad už nenatočej. Hvězdičku si zaslouží akorát John Goodman s brokárnou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si opět vyplnil mezírku ve filmografii Coenovic bratrů tímto pozoruhodným ale bohužel pro mě zcela nezajímavým a nudným filmem. Nemůžu filmu upřít výbornou výpravu ani skvělé herecké výkony v čele s Johnem Turturrem a jeho bizarním účesem ale neskutečně jsem se nudil a kvůli tomu film řadím k nejslabším Coenovkám, kterých je naštěstí minimum. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Postava W.P. Mayhewa byla založena na spisovateli Williamu Faulknerovi, jehož první smlouva pro Hollywood bylo napsání filmu o zápasníkovi s Wallacem Beerym v hlavní roli. (MrCreosote)
  • Ve filmu je několik odkazů poukazujících na to, že hotel Earle je ve skutečnosti peklo: Když se recepční hraný Buscemim poprvé objeví ve filmu, vychází odkudsi ze sklepa a otvírá přitom poklop, jakoby se vracel z podzemí. Během Bartonovy cesty výtahem můžeme slyšet slovo "6" celkem třikrát. (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)

Reklama

Reklama