Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dlouho trvajících válkách se Federace a Klingonská říše připravují na mírový summit. Je to možná poslední šance na mír mezi odvěkými rivaly. Kapitán Kirk a jeho posádka jsou pověřeni uvítáním nejvyššího kancléře Klingonů. Poté, co je vesmírná loď Klingonů záhadně zničena a kancléř zavražděn, je to Kirk, kdo se stává hlavním podezřelým. Každý ví, že ta "zviřata" nenáviděl a že jim nikdy neodpustil smrt svého syna. Kapitán Kirk a posádka lodi Enterprise čelí prozatím své největší hrozbě. Musí očistit své jméno, najít opravdové viníky a zabránit tak všezničující válce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (193)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec silnější 3*. Dosud jsem viděl z filmové série jen první tři snímky a o všech jsem uvažoval v mezích průměru, až podprůměru. Předešlé dva díly mi unikly, ale tento se mi, dá se říct, konečně zavděčil. Konflikt týkající se sabotované mírové dohody s Klingony byl ze začátku extrémně zajímavý a napínavý, až po polovině polevil a sklouzl k očekávanému zvratu. Postavy byly charismatičtější než kdy předtím, nechyběly cynické hlášky a hlavně lidskost, s jakou přišly i charaktery z řad Vulkánců. Jestli tohle mělo být rozloučení se starou partou, za mě to celkem fungovalo. Nuda se tentokrát nekonala. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý odchod do dôchodku. Na sklonku kariéry sa posádka odklonila od humoru až paródie a vydala sa na cestu naprieč politikou. Star Trek á la Star Wars = riadna politická dráma so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane skvelých drsných hereckých výkonov (Shatner!). Kto by povedal, že v roku 1991 v náručí post-komunistického ópia, niekto nakrúti tak triezvy politicky nekorektný film. A pritom Star Trek! ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Po slabším lichém dílu nevyhnutelně přichází lepší sudý. Na režisérkou stoličku se vrátil Nicholas Meyer, který se dobře zapsal povedenou dvojkou a znovu to byla správná volba. Těžil z výborného námětu a slušně napsaného scénáře plného hlubokých myšlenek. Předsudky, rasismus, kolektivní vina, odpuštění, vyšší dobro, relativnost jistot. Vše se prolíná v perfektní sci-fi reflexi konce Studené války. Film má silnou atmosféru a na své universum je až překvapivě realistický. Přesto ale pořád typicky Star Trekovský. The Undiscovered Country je skvělé rozloučení s původní posádkou a poslední stránka dlouhého, hořkého konfliktu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vskutku důstojné rozloučení původní posádky (pro mě s prvním a čtvrtým dílem nejlepší Kirkův zářez). Tentokrát tu máme povedený mix politického thrilleru, detektivky a vězeňského filmu. Sice je na hlavních představitelích už přece jen docela znát jejich věk (hlavně na šedivějícím Shatnerovi a Kelleym) a v podstatě se nejedná o nic převratného (vlastně žádný ze zvratů nebo odhalení mě moc nepřekvapily), ale je to příjemně napínavé, poutavé, ke konci lehce dojemné a funguje to velmi dobře v jednotlivých scénách, i jako celek. Po slabší NEJZAZŠÍ HRANICI opět "plnohodnotný" ST. 70 - 80 % ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Druhé zhlédnutí] Tak se nám stará posádka nachýlila ke své poslední, dosti sentimentální cestě. A velmi úspěšně se jim to daří udržet v mezích nadstandartní zábavy, přidejte démonického Christophera Plummera v roli generála Changa, správná vězeňské klišé a napínavé finále... A na těch sedmdesát procent to kluci a holka z lodi Enterprise utáhnou s přehledem i přes ztracené boty, ktré se přece jenom podaří nalézt. Hurá. 70 % ()

Galerie (66)

Zajímavosti (25)

  • Společnost Paramount z důvodu absolutního neúspěchu 5. dílu váhala s natočením dalšího pokračování. Fanoušci se také domnívali, že pátým dílem vesmírná sága končí, ačkoliv to ve filmu naznačeno nebylo. Událostí, která výrazně přispěla ke konečnému rozhodnutí natočit šestý díl, bylo 25. výročí fenoménu Star Trek. Všichni cítili, že úspěšné pokračování by bylo důstojnou oslavou výročí, a současně by zmírnilo negativní dopad předchozího dílu. (WolfR)
  • Aby se ušetřilo, mnoho dekorací bylo převzato ze seriálu Star Trek: Nová Generace (od r. 1987). Ke scéně společné večeře s Klingony byla upravena konferenční místnost na Enterprise D. (WolfR)
  • Když dalo studio Paramount na vědomí plán natočit další díl ságy, v tisku se dlouho spekulovalo, kdo bude režisérem. Spekulace hovořily o Shatnerovi, ale studio to kategoricky odmítlo, vzhledem k absolutnímu propadu pátého dílu. Kritika také zmiňovala stáří herců. Deforest Kelley (doktor McCoy) měl v době natáčení již sedmdesát let, James Doohan (Scotty) se již sedmdesátce blížil. Právě vysoký věk herců byl i později často předmětem vtipů, například v seriálu Simpsonovi (od r. 1989). (WolfR)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Seriálový Star Trek má první hvězdu

Seriálový Star Trek má první hvězdu

28.11.2016

Možná si pamatujete, že se na leden 2017 chystal nový startrekovský seriál, jemuž měl šéfovat Bryan Fuller (seriálový Hannibal). Třináctidílná první série Star Trek: Discovery nakonec odstartuje až v… (více)

Reklama

Reklama