Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti... Když Richard Martin (Sam Neill) koupil nejnovější model domácího robota s označením MVR-114, netušil, že jde o unikát. Andrew (Robin Williams) se od svých kolegů robotů odlišuje samostatným myšlením a neuvěřitelným smyslem pro humor. Z věrného služebníka se postupně stává miláček rodiny s vlastní osobností a lidským pohledem na svět. Andrew si začne uvědomovat svou výjimečnost a vydává se do světa, aby se mohl poohlédnout po stejně osvícených exemplářích MVR-114. Po mnoha letech hledání se seznamuje s konstruktérem robotů Rupertem (Oliver Platt) u něhož ziišťuje, že žádné další exempláře již neexistují. Po tom všem se touží stát člověkem. Díky nové technologii získá doposud strojově kovový Andrew dokonalou lidskou podobu a jeho cesta za obyčejným lidským štěstím začíná. (Bonton Home Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľam, či je tento film sci-fi, romantický, alebo je drámou. nevedel by som ho presne zaškatuľkovať, sú tu dojemné okamihy, kedy neudržíte slzy, ale aj humorné, pri ktorých sa budete chytať za brucho. Film vychádza z fantasy námetu, inteligentného robota, ktorý sa chce stať človekom, čo sa mu na sklonku života podarí a to si myslím už pomaly ale isto prestáva dnes byť fantasy.. Všetkým film odporúčam, krásny film, ďaleko predčí mnohé iné. ()

Petrson17 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy o robotech a Andrew je pro mne jeden z nejpodařenějších. Ano uznávám, takový ten typický námět, robot poznává lidský život a jeho náležitosti a touží se stát člověkem, nicméně Andrew je krásný příběh o lásce a originální pro své vtipné a naopak velmi smutné pasáže, takže zajišťuje pestrost celého filmu. Hudba, masky, výprava výborná, jinak Robin Williams mne určitě nezklamal, zahrál to opravdu skvěle. Je to spíše na 4 hvězdy ale jednu navíc přidávám za své dojetí, který ve mě film po konci vyvolal. 85 % ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

200letá "pouť" unikátního robota Andrewa za svobodou a tím, aby se stal člověkem (zevnitř i zvnějšku). Protože láska. Jeho šlechetné snažení hladce plyne, také při něm nemusí překonávat žádné záludné překážky a nikdo mu cíleně nehází klacky pod nohy. Zaměřením na vše překonávající romantiku si však filmaři sami podrážejí židli, jak povznášející zážitek topí v nádrži uslzeného sentimentu. Přičemž nad vodou je všemi silami drží líbezná hudba Jamese Hornera (pravda, mocně se vykrádajícího). ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $100miliónov║Tržby USA $58,223,861║Tržby Celosvetovo $87,423,861║ Chris Columbus sa pustil do dosť odvážneho projektu, ktorý si ide skôr v takých vážnejších rodinných osnovách a témach. Kde nie je až toľko veľa priestoru na úderné komické vsuvky ako v iných jeho projektoch. Takže na nejaký väčší komerčný úspech ani nebola šanca v rámci prevedenia filmu. Obsadenie dosť dobré a technická  stránka priam výborná. Však aj mali na to dosť tučný rozpočet na danú dobu.  Hudba od Jamesa Hornera príjemná, upokojivá, nadnášajúca. Príbeh emočne dokáže slušne zasiahnúť. Pekný film. /80%/ ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Prvních hodina je dost dobrá a i v průběhu druhé poloviny tohoto nesmyslně dlouhého filmu se objeví několik velice vtipných momentů. Nicméně by Andrew zasloužil skončit na šrotišti. A rozhodně by neškodilo zkrátit film tak o půl hodiny. Nebýt jako vždy skvělého Robina Williamse, tak by nebylo o čem mluvit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Přestože film ztvárňuje stejnojmennou povídku od Isaaca Asimova ("Bicentennial Man" - "Dvěstěletý člověk"), především druhá část filmu se s povídkou rozchází. V povídce například vůbec není romantická linka s Portiou (Embeth Davidtz) a Andrewův (Robin Williams) důvod stát se člověkem není láska, ale rovnost s člověkem. Povídka také, vzhledem ke své délce, není tak detailní jako film. Naopak povídka často naráží na zákony robotiky a vztah svobodného robota s lidmi. (tom.nosek)
  • Robotí slečna dostala jméno Galatea po soše, kterou přivedli bohové k životu v Pygmalionu. (HappySmile)
  • Ve filmu se hlavní hrdina, robot nazvaný lidským jménem Andrew (Robin Williams), podle výrobců nazýval NDR - 114, ale podle románu byl označován jako NDR - 113. Stejně tak podle románu jméno Andrew dostal od nejmladší dcery Amandy (ve filmu ji hrála Hallie Kate Eisenberg) podle souhlásek N, D a R, které se v tomto jménu vyskytují a to z toho důvodu, že se nehodí ho v rodině oslovovat NDR. (Lucina84)

Reklama

Reklama