Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál s výborným hereckým obsazením. Zejména Kopecký jako průvodce je naprosto výborný a v podstatě temné osudy lumpů podává s nádechem dobrodružnosti. Brzobohatý jako Babinský nebo Vyskočil jako Grasel jsou přesně podle mých představ. Jen jedna drobnost: v dílu s Graselem filmařům unikly stopy po pneumatikách v polích, jimiž Grasel na koni projíždí:-) ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Víceméně s vtipem a láskou napsaný a zahraný miniseriál o protistátních živlech. I když výprava někdy pokulhává - třeba vykreslení popravy Jana Jiřího Grasela na "přeplněném vídeňském náměstí", jako pár lidí na dvoře nějakého statku, tak samotné příběhy jsou většinou solidní a inspirující - jsou založené na skutečnosti, asi až na poslední díl, o jehož protagonistovi jsem na webu nic nenašel. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Idealizované rozprávky pre dospelých, kde zlodeji a vrahovia sú vylíčení ako hrdinovia, všetci krásne upravení a okolo nich sa točia len tie najvábnejšie dámy. V skutočnosti boli všetci tým, o čom hovorí meno jedného z nich: grázli. Teda okrem posledného, ten ani neexistoval. Pekne zahrané, človek sa dozvie, ako asi ten ktorý lotor žil, ale treba to brať s rezervou. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, vlastně je to docela nuda. Ale obří výprava, plejáda geniálních hereckých velejmen, zajímavé osudy sledovaných zbojníků, jedinečný pohled do zajímavých milníků evropské historie a neodolatelný Miloš Kopecký jako přidaná hodnota v roli průvodce celým seriálem mi tak nějak nedovolí jít níž. Protože ten seriál je opravdu kvalitní. Rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás kdy vzniklo vůbec a obstojí i v předrevoluční konkurenci. Tak dobré jako Dobrodružství kriminalistiky sice není, což je věčná škoda, ale z faktického hlediska mu nelze nic vytknout. 75 %. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se na zámku Slatiňany, v Trojanově mlýně, v Hostivicích, na hradě Valečov a v Praze Hradčanech. (sator)
  • David Majer (Jaromír Hanzlík) a Jan Grasel (Ivan Vyskočil) zde mají opravdu tvrdou rvačku o život. Hanzlík přiznal, že z ní měl velký strach, protože jeho kolega byl znám perfektní fyzickou průpravou a mnohaletými zkušenostmi z bojových sportů. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama