Reklama

Reklama

Přežili jsme Ardeny

  • USA Saints and Soldiers (více)
Trailer

V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film je nízkorozpočtového charakteru až běda...je to na něm nesnesitelně znát a je to škoda. Ale i tak se vcelku jedná o povedené válečné drama o skupince přeživších Američanů, kteří takřka utekli smrti ze zmrzlých německých pařátů v jejich poslední ofenzivě a jdou samotným středem Ardenského lesíku směr Spojenecká fronta, co jiného jim také zbývá. Herecké výkony nejsou sice nijak excelentní a samotné vojáky jsem si až do konce filmu pletl, což by se samozřejmě nemělo stávat, ale u takovéhoto filmu mi to tolik nevadí i historické fakta jsou takřka nulová, dalo by se to brát jako menší příběh jedné skupinky na pomezí skutečně velké události, který jistojistě upadne v zapomění...možná stejně jako tento film což je vcelku škoda. --- Proč sis oblíbil fritzy? - Většina z nich je stejná jako my, nosí akorát jinou uniformu - Takže Adolf Hitler je prima parťák, akorát jinak oblečenej? ()

no2 

všechny recenze uživatele

8/10 - Jsou filmy o válce, které prostě zůstanou nepřekonány a jsou kultovními - pro mě Lovec jelenů, Apokalypsa, Četa, Olověná vesta. Potom ty, které jsou sice neméně kvalitní, ale nějak je vnitřně odmítám zařadit bok po boku k filmům z výše uvedené ´nedotknutelné čtveřice´ - např. Narozen 4. července, Zachraňte vojína Ryana... A pak je třetí skupina, do níž bych zařadil i tento snímek (a pak samozřejmě i čtvrtá a pátá ´cenová´, ale těmi se teď zabývat nebudu...). Film Přežili jsme Ardeny nebyl natočený se záměrem, aby se zařadil do jedné z prvních dvou skupin. Přesto je to pro mě jeden z lepších filmů, možná proto, že bližší než ´akční řeže´ je mi psychologie postav... Mimochodem, přirovnání ´válečný Stalker´ mi připadá trefné. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nevím, snad ten název mi naznačoval, že se bude dít něco velkolepého a záživného. Když se však 3/4 filmu snaží pětičlenná skupinka vojáků proběhnout zasněženým lesem a sdělují si přitom svá největší tajemství, dvakrát jsem si nevýskal. Na filmu se strašně podepsal minimální rozpočet. Závěrečných dvacet minut má ale přeci jen slušnou atmosféru a scény jsou natočeny roztřesenou kamerou, která trochu dodává na reálnosti. Pár nábojů je taky vystřeleno, takže nakonec mírný podprůměr. Z větší části nuda. 780 tisíc dolarů(rozpočet)/1,3 miliónů dolarů(výdělek Amerika) ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Jak už tu několikrát zaznělo, na filmu Přežili jsme Ardeny je nesmírně znát že tvůrci neměli tolik peněz kolik by si představovali. Přesto vznikl další kvalitní válečný film u kterého se žádný pořádný filmový fanoušek nemůže nudit. Film neni přecpaný žádnými akčními scénami ale to mi vůbec nevadilo, dokážu se obejít i bez toho když na to přijde. Jeden bodík ale uberu, nějaké chybičky tam přeci jenom byly např. hudba mohla být lepší, občas se tam fakt vůbec nehodila, přesto moje hodnocení je velmi kladné. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Možná až přehnaně lidský a psychologický válečný film, jehož největší problém je právě obsah. Nějaký silnější příběh totiž chybí, tudiž se divák bude celou dobu víceméně nudit. Herci sice hrají poměrně solidně, ale jejich charaktery nejsou ani trochu prokreslené, takže ač se snaží sebe víc, působí spíše jako figurky. Na druhou stranu vizuální stránka je precizní, jenže kamerové filtry, ruční kamera a rychlé střihy - tohle všechno je prakticky na nic, když není dramaturgie a scénář. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (24)

  • Když si skupina bere zbraně od Skopčáků, aby se mohli probojovat na americké území, Gould (Alexander Polinsky) si bere samonabíjecí pušku M1 Garand. Nesmysl je to, že se jedná o americkou zbraň. (Gordy34)

Reklama

Reklama