Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (360)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Záznam divadelního představení Dobytí severního pólu v podání divadla Járy Cimrmana ohromí svým poeticky situačním humorem, který se jeví jako neurážlivý, ale za to trefný natolik, že při sledování se dá zažít několik záchvatů smíchu a to jen díky stylu hraní hlavních protagonistů. Jednoduché kulisy, nenáročně provedené jednotlivé scény společně s minimalistickým vzhledem kostýmů hrají všemu do karet, protože o tomhle to opravdu není. Jedná se o skromnou ukázku toho, jak hlavní práci odvádí slovo a je důležité bedlivě poslouchat, co bylo právě řečeno. Pozornost nahrává k ještě většímu zážitku, protože unikátní asociace a kompozice vět skutečně přenáší výpravu na severní pól se všemi těmi poznámkami a znaky typického čecháčkovství v ryzí podobě. Ostatně, kdo jiný než Svěrák se Smoljakem by se mohl pokusit o výpravu na severní pól na prknech a je jedno, že se jedná o prkna divadelní. ()

Appleboy 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv většina lidí považuje za nejlepší dílo dua Smoljak&Svěrák Záskok, mou nejoblíběnější hrou je bezkonkurenčně Dobytí severního pólu. Nestárnoucí inteligentní humor, výborné herecké výkony (zejména Ladislav Smoljak v roli Varla Frištenského je geniální) a obrovská kumulace hlášek, např: "Nezlob se, Václave, ale to bylo od tebe nedomyšlený. I mě to zmátlo, natož pak takovýho primitiva, jako je tady Frištenský!" "Děkuju ti, náčelníku, že ses mě zastal!" Kdybych mohl, dám 6 hvězdiček. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Snad už nás ani nepřekvapí, že severní pól nebyl dobyt tím blíže nezpecifikovaným imperialistou ze špatných učebnic dějepisu, nýbrž našim oblíbeným Cimrmanem... Ne, snadné to rozhodně nebylo, přišlo i na pár velmi těžkých chvil, naši dobyvatelé se setkali tváří v tvář bájného monstra Játyho, sužovala je zima a hlad a to dokonce tak, že byli málem donuceni sníst své dvounohé psy! A jakoby to nestačilo, někteří při tom nekonečném putování zjistili, že mají housera... Avšak za ten vítězný pocit "jdu na sever... A na jih" to bezpochyby stálo, viďte? 8/10 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilovanější cimrmanovská hra do doby Záskoku...nicméně i tak - 100%!!! -TEDA JÁ TOMU ASI VŮBEC NEROZUMÍM, ALE JÁ TADY NIC TAK EXTROVNÍHO NEVIDÍM, KDYŽ TO SROVÁM S TÍM VÝLETEM NA KOKOŘÍN, TAK... -TO PŘECE VŮBEC NEMŮŽEŠ SROVNÁVAT! -JAK TO, ŽE NEMŮŽU? BYLY TAM SKÁLY PÍSKOVCOVÝ, OBČERSTVENÍ, CO JE TADY? PRD! ()

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. "Jdu na sever, jdu na jih" ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Hra měla premiéru 25. října 1985 v Divadle Jiřího Wolkera i přesto, že tehdy soubor působil v Divadle Solidarita (dnes Strašnické Divadlo). (mnaucz)

Reklama

Reklama