Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Matty 

všechny recenze uživatele

Film, který je mnohými považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Velice srozumitelnou filmovou řečí vyprávěný děj se odehrává ve čtrnácti scénách, z nichž nejpamětihodnější je ta poslední: Vůdce banditů zamíří svým koltem přímo do kamery a vystřílí celý zásobník. V době svého vzniku byla Loupež promítána s varováním, že se tato scéna může objevit na začátku, na konci, nebo na začátku i na konci, což nepochybně umocnilo divácký zážitek. Ani dnes, po více než sto letech, se však nejedná o nudu k uzívání. Přínos tohoto snímku je nezanedbatelný (již dříve použité techniky jsou zde poprvé spojeny do jednolitého, organického celku) a krom toho, těch dvanáct minut se vždycky dá přežít. 80% Zajímavé komentáře: Karlos80, sullafelix, sta (??), Cimr ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Dnes se už jen těžko hodnotí filmy z období kinematografické prehistorie,obzvlášť takhle průkopnického rázu.Námět filmu Porter upravil z filmu britských bratrů Mottershawů, Vyloupení poštovního dostavníku,do prostředí "Divokého západu" .VŽL je významná nejen jak zde již padlo díky prvnímu užití typicky filmových prostředků,ale i vůbec první pohyb kamery.Trochu úsměvné mi připadalo,když se v jedné scéně docela evidentně změnil jeden člověk ve figurinu.Škoda,že Porter nepokračoval v rozvíjení nových filmových prostředků a jeho další filmy byly natočeny typickým meliesovskym stylem. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Skutečná klasika, na které nelze než obdivovat nápadistost a odvahu přicházet s novými prvky na filmové plátno (viz slavný výstřel do diváků). Jak tomu ale u těchto průkopnických snímku často bývá, zub času jim odkousal kontroverznost a dostavilo se spíš lehké, leč obdivné pobavení. Kdo si rád zavzpomíná , nechť neváhá a sežene si tento skvostík. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Praotci všech westernů ještě pár drobností k dokonalosti chybí, ale rozhodně nepostrádá spád, akci a jako přidanou hodnotu tu máme i porci až samoúčelné brutality ( ubitý topič, zastřelený hlídač poštovního vozu, postřelený prchající cestující atd.), já osobně ji kvituju, on ten Divoký Západ prostě nebyl idylka a v době natáčení snímku vlastně ještě existoval, Porter asi věděl, o čem točí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proč se po Velké železniční loupeži natáčejí další a další filmy je mi záhadou. Jsou totiž již jen mlácení prázdné slámy a variací téhož. Porter do těch několika málo minut totiž vměstnal naprosto, ale opravdu naprosto, vše co by si jen divák mohl přát vidět. Jestli za život vidět jediný film, tak tenhle. Není sice ani zdaleka nejlepší, ale je čistou esencí filmu jako takového. A to prosím bez náznaku jakékoli nadsázky či snad dokonce ironie. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Film byl komerčně nejúspějšnějším snímkem před nástupem éry režiséra D. W. Griffitha. (ČSFD)
  • Film mal na svoju dobu netradičné kolorovanie, hnedé interiéry a modré exteriéry. Tento efekt bol dosiahnutý tzv. virážovaním. (Raccoon.city)
  • Uvedení VELKÉ VLAKOVÉ LOUPEŽE do kin znamenalo začátek westernového žánru. (PinPrick)

Reklama

Reklama