Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (165)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

A holky mají po tanečních! Proradní desperáti, zapomenutý telegrafista, výbuch, ohrožování nevinných cestujících, pár smolařů s olovem v těle, potvrzení přísloví: „Neříkej hop, dokud nepřeskočíš.“ a pak to nejlepší nakonec, „zapojení“ diváka do filmu. Škoda ovšem toho překvapivě kolísavého tempa a až trochu směšného „nenápadného“ střihu u figuríny, proto jen slabší 4*. ()

Legas

všechny recenze uživatele

Číst některé zdejší komentáře k tomuto filmu je neuvěřitelný zážitek - buď k pláči, nebo alespoň k popukání. Hodnotit film z počátků kinematografie bez přímého porovnání s ostatními filmy té doby mi přijde značně nesmyslné. Respektive - kdo neviděl více než 50 filmů té doby, ať laskavě vůbec o nějakém hodnocení nepřemýšlí, protože zde akorát honí frajera, jakej je kabrňák, že viděl 100 let starý film s "úžasnou" kamerou, který "svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let". ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

První Westernový snímek? Asi bez debat pokud se ale v té době dal takto označit snímek jehož stopáž nepřesahovala 15 minut? To už ale raději nechám na lidech povolanějších ať posoudí a vyvodí nějaký konečný verdikt raději sami. Příběh už tenkrát a to více jak po 100 letech od natočení obsahoval už téměř všechny nezbytné prvky vlastní tomuto žánru: kolty a pronásledování, železnici, saloon a prérii. Skupina banditů nejprve spoutá telegrafistu v jeho kanceláři. Potom na nádraží nastoupí do vlaku a před městem ho zastaví. Bandité poté okradou cestující a vykradou i poštovní vůz. Zločinci s lupem zmizí, ale telegrafista, vysvobozený snad svojí vlastní dcerou, vyhlásí poplach. Začne divoká honička..Dokončení ve snímku. Závěrečná perfektní scéna nám například ukazuje banditu ve velkém záběru, jak revolverem míří na kameru. V biografu to tenkrát asi musel být docela pěkný zážitek? Už vidím všechny ty lidé tehdy v kině jak tehdy jen nechápavé a nevěřícně kroutí svými hlavami a jak se milně domnívají jestli se náhodou nejedná o skutečné přepadení a oni nejsou terčem střelby toto lotra! No co byla to tehdy revoluční záležitost něco takového.. Režisér Porter točí tento svůj film v krátkých, rychlých a vtipně aranžovaných scénách, přičemž se děj odehrává vždy na různých místech současně. Ačkoliv pro své jednotlivé scény, s vyjímkou závěru, používá stále stejné záběry celku, dosahuje značného napětí které nakonec vrcholí, když gangster míří na diváky. Z přínosu pro film a z historického hlediska jednoznačně za 5* pokud se toto dílko vůbec bodovat dá..? ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Dnes se už jen těžko hodnotí filmy z období kinematografické prehistorie,obzvlášť takhle průkopnického rázu.Námět filmu Porter upravil z filmu britských bratrů Mottershawů, Vyloupení poštovního dostavníku,do prostředí "Divokého západu" .VŽL je významná nejen jak zde již padlo díky prvnímu užití typicky filmových prostředků,ale i vůbec první pohyb kamery.Trochu úsměvné mi připadalo,když se v jedné scéně docela evidentně změnil jeden člověk ve figurinu.Škoda,že Porter nepokračoval v rozvíjení nových filmových prostředků a jeho další filmy byly natočeny typickým meliesovskym stylem. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Jedním z herců ve filmu je i G. M. Anderson, který se později stal hvězdou westernových filmů jako postava Bronco Billy. (ČSFD)
  • Film se točil v Delaware a na železnici Lackawanna v New Jersey. (ČSFD)
  • Závěrečný výstřel bandity do kamery měl hluboký dopad na diváctvo. Přičiněním toho, že byla tehdy kinematografie v plenkách, a diváci nebyli na nic podobného zvyklí, hodně z nich očekávalo, že budou doopravdy střeleni. (JayZak)

Reklama

Reklama