Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

cariada 

všechny recenze uživatele

Film má dobrou atmosféru a napětí. Co bych mu vytknul je ona přestřelka ve vlaku to mě přišlo přehnaný. Film nám vlastně dává otázku ,jak se v takové situaci zachovat? Obětovat několik stovek lidí ,aby se nešířila nákaza a nebo se jim snažit pomoc..... to je ta otázka. Je tu ještě jiná věc ,která docela dost aspon mě nešla na rozum a to ,že za doby takzvané "studené války" se vlak sice z neutrální země ,ale přece jen ze západu se rozhodne vlak z nebezpečným virem poslat na východ do Polska a ty ho tam klidně pustí. Poněk divné nemyslíte? Pochybuju ,že by na to Poláci přistoupili. Pěkně ten západ s náma zachází jenom bordel sem posílá. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný evropský koprodukční příspěvek vlně katastrofických filmů 70. let v Pontiho produkci, Cosmatosově režii a s Goldsmithovou hudbou. Sice je překvapivě komorní a nesází na efekty, jinak ale tradičně láká na hvězdné obsazení a nevynechá snad jediné myslitelné žánrové klišé. Proměna sobeckého hrdiny ve spasitele, v krizové situaci obnovený milostný vztah, zlá byrokratická armáda, policajt musející spolupracovat se zločincem, dítě, pes... I když by to mohlo být kratší, svižnější i akčnější, je to řemeslně natočeno, slušně napínavé a místy dojemné (děda, co se při cestě do izolačního tábora rozpomene na léta strávená v koncentráku) a při finální scéně pádu vlaku z mostu (vyrobeného Gustavem Eiffelem), kdy vidíme jak se sešrotuje jedno kupé s lidmi uvnitř nebo jak jedním cestujícím proletí traverza, člověku zatrne. Rozesmál mě prostřih z vlaku řítícího se od záhuby na Lancastera umývajícího si (nad ním) ruce a jakkoli jsem nikdy neměl a nemám rád Martina Sheena, tady se mi mladý a ohárovaný líbil. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, ale na druhou stranu jsem rád, že skoro celý se odehrával ve vlaku a já jsem se ani minutu nenudil. Když vezmu v potaz rok výroby, tak v té době to musel být velký trhák. Je zde kladen velký důraz na napětí a tento film mě hodně ovlivnil v tom, že nechci jezdit vlakem, jelikož by se v některém kupé mohl objevit člověk nakažený virem a za pár kilometrů nebezpečný most. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové drama plně spadající do kategorie výborných katastrofických filmů, natočených v šedesátých a sedmdesátých letech. Jeden z mála snímků, u kterých si v polovině přejete, aby ještě dlouho neskončil. Nemá tzv. hluchá místa, herecky je na vysoké úrovni, za což lze děkovat především výtečným R. Harrisovi a B. Lancasterovi. Stárnoucí Sophia Loren už sice není takovým idolem, jakým byla před patnácti lety, Přejezd Kassandra jí ale přesto sluší. Z vedlejších rolí nepochybně zaujme polský vystěhovalec a bývalý válečný zajatec Herman Kaplan v podání Lee Strasberga či drogový dealer a závislák, horolezec vydržovaný ženuškou německého zbrojaře Robby Navarro zahraný při svém mládí nepoznatelným Martinem Sheenem. Ve filmu se bojuje hned na dvou frontách, v sídle WHO v Ženevě (politické zákulisí, laboratoře pro výzkum virů) a pochopitelně v mezinárodním rychlíku Ženeva - Stockholm (měl ovšem zvláštní trasu, pokud jel přes Basilej a Paříž a dále přes Kodaň do Švédska).____V neposlední řadě lze pochválit i výtečný český dabing (CET 21 v roce 2002 = neuvěřitelný výkon) v čele s Borisem Rösnerem, Zlatou Adamovskou, Walerií Zavadskou a Aloisem Švehlíkem. A Goldsmith, samozřejmě, nám k tomu parádně hraje. Tohle bych být vámi rozhodně nevynechal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený, ale ne moc dobře zahraný železniční Outbreak, co se náhle změní na United 93. Jak už to v katastrofických filmech z tohoto období bývá, nechybí důraz na postavy a jejich minipříběhy, nicméně koroze času se projeví stejně jako na tom archaickém mostu od Eiffela. Že se tvůrci ani neobtěžovali skrývat měnící se lokomotivy nebo počet vagónů je jen špičkou ledovce logických děr a chyb, ale stolní světelná on-line vizualizace pro Lancastera ve velínu, to byla jiná. Kdyby ten potróblé lampas na ni místo žgryndů hodil čučku, tak by třeba zmerčil, že do Polska vedó glajze kolem Brniska.. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)
  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)
  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama