Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poctivý snímek evropské provenience zařazený do akčně dramatického thrilleru. V hlavních rolích se objeví známé a více či méně slavné tváře, např. skvělý Lancaster, Martin Sheen, Sophia Loren či Richard Harris. Příběh má spád, neustále se tu něco děje a uzavřené prostředí pro děj (vlak) dodává na atmosféře a působivosti. Napětí se tu divák také celkem dočká, o příjemné prostředí není nouze a tak oněch 129 minut uteče jako voda. Charaktery některých postav se zajímavě vybarvují během filmu, tudíž o nudě nemůže být vůbec řeč. Některé scény jsou možná lehce naivní a jiné mají laciné (resp. spíše zastaralé) triky, ale to nic neubírá z čtyř hvězdičkového dojmu. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem mezinárodní expres směřující k obávanému přejezdu po letech znovu dostihnul. A znovu se mi dostalo jedinečného filmového zážitku. Vlak obsadila tehdejší herecká smetánka a režisér s jejich pomocí vytvořil výbornou psychologickou studii. Samozřejmě nejočekávanějším prvkem filmu je most a jeho konfrontace s rychlíkem, režisér to moc dobře ví a proto se přejezd poprvé ukáže až po celé hodině snímku. Když se však zchátralá mostní konstrukce vyloupne ze zamlženého údolí, naskočí mi nefalšovaná husí kůže. Od té chvíle je dění ve vlaku několikrát prostřiženo záběry na zrezivělý a nepoužívaný filmový klenot a tyto pohledy jsou doplněny dramatickou hudbou Jerryho Goldsmithe - výsledek mi utkvěl v paměti navždycky. Každým metrem, kterým se expres k přejezdu blíží, se napětí stupňuje, začíná se přitvrzovat v akčních scénách. Když se pak před lokomotivou zjeví poslední mírně levotočivá zatáčka, za kterou již vlak vjede do jámy lvové, přestal jsem dýchat. To, co se pak odehraje v následujících desítkách vteřin, je ohromné. Překoná rozjetý stroj Cassandru, kterou ohlodal zub času?? Neřeknu, ale vězte, že film mě zcela pohltil, je svou atmosférou pro mě absolutně jedinečný a je jen škoda drobných logických nedostatků. Snímek obsahuje několik technicky náročných scén, na tehdejší dobu velice dobře natočených. Skvělá hudba, dobří herci, napínavý děj a nad tím vším neznámem obestřený přejezd. 90% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si představím klasický film ze sedmdesátých let, ve kterém se nachází napětí, akční scény a závěrečné vyburcování. Vybavím si většinou americké, neskutečně na můj pohled, vyumělkované filmy, které se s realitou dají srovnávat asi tak jako zrnko písku se Zeměkoulí. Přejezd Kassandra je na tom tak nějak podobně, i když na něm Američani nespolupracovali (herci už ano). Kamera je taková zvláštní, akční scény hrozně dementní, i když na svojí dobu možná stojí za řeč. Jenže jsem i viděl filmy ze stejného období, které na tom byly bezpočetně líp, takže tím pádem tohle všecko padá na jednu hromadu. Přejezd Kassandra má co po příběhové stránce cosi do sebe. Možná by se dalo říci, až nadčasový příběh. Každopádně mě tento film svým zpracováním nijak nepřekvapil. Nenudil jsem se u něj, ani nemůžu říct, že by mě nebavil, jen se mi prostě nelíbilo to, jak byl zpracován. A to závěrečné akční boom bylo na mě opravdu moc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkové drama plně spadající do kategorie výborných katastrofických filmů, natočených v šedesátých a sedmdesátých letech. Jeden z mála snímků, u kterých si v polovině přejete, aby ještě dlouho neskončil. Nemá tzv. hluchá místa, herecky je na vysoké úrovni, za což lze děkovat především výtečným R. Harrisovi a B. Lancasterovi. Stárnoucí Sophia Loren už sice není takovým idolem, jakým byla před patnácti lety, Přejezd Kassandra jí ale přesto sluší. Z vedlejších rolí nepochybně zaujme polský vystěhovalec a bývalý válečný zajatec Herman Kaplan v podání Lee Strasberga či drogový dealer a závislák, horolezec vydržovaný ženuškou německého zbrojaře Robby Navarro zahraný při svém mládí nepoznatelným Martinem Sheenem. Ve filmu se bojuje hned na dvou frontách, v sídle WHO v Ženevě (politické zákulisí, laboratoře pro výzkum virů) a pochopitelně v mezinárodním rychlíku Ženeva - Stockholm (měl ovšem zvláštní trasu, pokud jel přes Basilej a Paříž a dále přes Kodaň do Švédska).____V neposlední řadě lze pochválit i výtečný český dabing (CET 21 v roce 2002 = neuvěřitelný výkon) v čele s Borisem Rösnerem, Zlatou Adamovskou, Walerií Zavadskou a Aloisem Švehlíkem. A Goldsmith, samozřejmě, nám k tomu parádně hraje. Tohle bych být vámi rozhodně nevynechal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa to tak vezme, Prejazd Kassandra je milostná dráma o tom, ako sa vrátiť už po tretíkrát k žene vášho života. Ale nie, ide o solídny katastrofický film, ktorý bohužiaľ už dnes nefunguje vo všetkých úrovniach tak, ako by sa patrilo na nadčasové dielo. Postavy sú dobre napísané, hrajú ich skvelí herci, takže je sa na čo pozerať. Dramaturgia ale kríva, dlhší čas sa nič nedeje, pre zaplnenie stopáže sú sem umelo implantované akčnejšie scény (nemyslím tie katastrofické) a začína sa hrať na zvraty. Ani Martin Sheen nebol obsadený najšťastnejšie, respektíve jeho mladík s tajomstvom má jeden z najhoších účesov, aké som kedy na filmovom plátne videl a rozhodne to nezachránili ani jeho slnečné okuliare. Najzaujímavejšie dilemy sa riešia mimo vlak v ústredí, kde si jeden starší vojak uvedomuje, že metódy, aké musí nasledovať, nie sú príliš populárne a musia ostať medzi štyrmi stenami. Prejazd Kassandra je na rozdiel napríklad od Skleneného pekla film, ktorý mi stačilo vidieť iba raz. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Rychlík ze Ženevy táhne elektrická lokomotiva Re 420 (Re 4/4), vyráběná v letech 1965–1985. (Robbi)
  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)
  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama