Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

Jordan 

všechny recenze uživatele

mať v pätnástich trojku s fairuzou balk a annou paquin, písať o rockovej kapele do rolling stones a jazdiť s ňou po turné a festivaloch, kde hrajú dylan s bowiem a po večeroch si telefonovať s legendou hudobnej kritiky - to by bolo niečo pre mňa... ja som síce raz napísal recenziu na koncert miroslava žbirku do školského časopisu. no on nemá také pôvabné sexuchtivé groupies a môj život sa tým nijak zásadne nezmenil - asi že nežijem v USA, krajine, kde americký sen čaká na každého na každom rohu, stačí mať len šialenú matku a sestru s kopou LP-čiek pod posteľou... inak ma to až na scény, kde som sa mohol kochať vyberaným mäskom, pomerne nudilo, hoci ako coming-of-age film to je celkom originálne poňaté ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Cameron Crowe je rockový fanoušek tělem i duší, což je z některých jeho filmů cítit na sto délek stadionu ve Wembley. ALMOST FAMOUS je nostalgické vzpomínání na časy, kdy rocková muzika udávala směr a její představitelé byli společenskými modlami. Prostě zlatá 70.léta :o) Příjemné, chytré vyprávění, s mnoha životními pravdami a sympatickými neokoukanými tvářemi. Za ten neuvěřitelně vtipný "manifest" upřímnosti v letadlové scéně pak přihazuju tu pátou hvězdičku. No a řekněte sami, lze odolat filmu, kde znějí hlášky typu: "Musíte sebrat, co jde, když to jde, dokud to jde a musíte hned. Jestli si myslíte, že Mick Jagger bude furt hrát až mu bude padesát, tak jste bohužel na omylu."... :o) ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem takový ten klasický hudební film o vzestupu a pádu jedné kapely, plný drog a destrukce jednotlivých členů, ale nakonec to tak vůbec nebylo. Protože pod vším tím rockovým pozlátkem o slávě a nespoutaném životním stylu se skrývá moc příjemný a vtipný příběh o dospívání, lásce, přátelství a také o tom, že i když je cesta za poznáním a zkušenostmi důležitá, je dobré mít se nakonec kam vrátit. A i když je hlavní trojice propagonistů hodně sympatická, mojí jednoznačnou favoritkou je jako vždy výborná Frances McDormac v roli starostlivé matky. Rocková hvězda nebo ne, jak ta uměla usadit Russella Hammonda, to byla fakt paráda. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakování a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád.. 75% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Cameron Crowe | Hudba: Nancy Wilson | Produkcia: Cameron Crowe, Ian Bryce | Distribúcia: DreamWorks, Columbia | Štúdio: Vinyl Films | Rozpočet: 60 miliónov $ | Tržby: 47,383,689 $ || Vypravujúci film mimo zvyknutých kolají. To je jeho najväčšia ťahová sila smerom do predu od začiatku do konca. Kvalitných filmov s hudobnou tematikou je naozaj málo, pretože sú veľmi ťažko vystavateľné, pretože hudobná vložka často rozbíja gradačnú tendenciu celku v posunu príbehovej linky. Almost Famous je jedným z podarenejších kusov, no práve ku koncu mu dochádza dych. I tak výnimočný kus. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (46)

  • Cameron Crowe chtěl film původně pojmenovat Untitled (Beze jména). Vedení studia DreamWorks to neschválilo. (Hal_Moore)
  • John Fedevich, ako bubeník Stillwater Ed Vallencourt, má v celom filme len jednu repliku, v ktorej v strachu o život prizná, že je gay. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno