Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktorka Susan Wheeler (Genevieve Bujold) sa po smrti svojho najlepšieho priateľa v bostonskej nemocnici, kde vykonáva prax, rozhodne dopátrať, čo bolo príčinou jeho smrti. Zistí, že až príliš veľa hospitalizovaných mladých a zdravých ľudí upadá do kómy, z ktorej sa už nikdy nepreberú. Pri svojej snahe zistiť, prečo k tomu dochádza, naráža na nepochopenie svojich nadriadených i milenca, kolegu Marka Bellowsa (Michael Douglas), ktorý by nerád ohrozil svoju sľubnú kariéru

V poradí len druhá kniha s názvom Kóma a už bestseller od Robina Cooka bola predlohou pre tento film. (Yoss)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Drama, založené na domyšleném tržním potenciálu sféry zdravotnictví a řízené péče, z onoho kouta světa, kde možné důsledky začali promýšlet o nemálo desetiletí před námi. FIlm, který zřejmě vzápětí našel evropskou obdobu v povedeném filmu Kandidáti života a smrti. ♫ Hudební dramatická Goldsmithova rozcvička. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět mě velmi zaujal. Podezřívám po zkušenostech i české nemocnice z něčeho podobného. Sice ne nutně přesně toto, ale jsou i jiné motivace, proč se zbavovat pacientů, že. Navíc zpracováno je to skvěle. Nejdřív to vypadá, že hlavní hrdinka je kráva a nakonec jí člověk fandí. U žádné z postav nevíte, kde si stojí. Hudba se první hodinu vůbec neobjeví, ale pak je furt a Jerry nezklamal. Závěrečnou půlhodinu mi bušilo srdce tak, až jsem se bál, že mě odvezou na OR 8. Snímek by se vůbec neztratil jako jedna z lepších epizod Krajních mezí, ačkoliv toho sci-fi tam zas tolik nebylo, v Mezích by za to samozřejmě mohli mimozemšťané. Takhle to bylo lepší. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Boston Memorial Hospital má vcelku problém s kómatickými stavy pacientů a já se tomu ani nedivím, když je šéfchirurgem Jirka Korn! Paranoia měla v amerických sedmdesátkových thrillerech žně a Crichton u toho nemohl chybět. Nejdřív soukromé vyšetřování v lehce misogynním prostředí a následně přesun na pole sci-fi a boje o život, kdy se konečně můžou utrhnout ze řetězu Goldsmith a brutalistická budova regionálního ředitelství Xeroxu v Lexingtonu, MA (toho času Jeffersonův pěstírenský institut). Není se co divit, že byli lidé po tomto o kapánek víc vyděšení z nemocnic a ty pak na stížnost pacientů odstraňovaly číslo 8 ze dveří operačních sálů.. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Medicína posílena vědou se tváří jako nové náboženství slibující spásu a majestátné katedrály nemocnic jsou zaplněny miliony věřících. Každý pokrok i každé náboženství si ale žádá obětí. Obchod s lidskými orgány ve velkém umožnila teprve moderní medicínská, počítačová a spojovací technika a to je jen malá část ledovce, který se skrývá pod hladinou úspěchů, které společnosti prezentuje medicínsko farmaceutické lobby.___ Atmosféra napětí ve starších hollywoodských filmech byla řádově působivější než ve filmech éry CGI (computer-generated imagery). Většina dnešních tvůrců thrillerů a hororů ignoruje princip fungování lidské psychiky – lidé se totiž nejvíce bojí nikoliv toho, co již vidí, ale toho, co je jim zatím utajeno, o čem jen tuší. Dobře o tom věděl Hitchcock, který klamal a vodil diváka za nos až do konce filmu. Je jedno kolikrát zkušený divák viděl dnes již kanonizované postupy pomalého budování děsivé hrůzy prostřednictvím utajení informací a drásání nervů hudbou, stejně se pokaždé nachytá, protože napětí vzniká samovolně čistě jako fyziologická reakce, kterou spouští část mozku zděděná od plazů, jež v jakýkoliv okamžik očekává náhlý útok šelmy. Dnešní polopatické předvádění hromad střev a potoků slizu a krve po jisté době otrkání vyvolává již jen hysterický smích nebo znechucení. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný triler s geniálnou atmosférou. Jeffersonov inštitút je jedno z najstrašidelnejších a najodosobnenejších miest, aké som vo filme kedy videl. 70-roky a krájanie mozgov ako šunky v supermarkete, mrtvoly ako pomocné nástroje pri obrane, zaujímalo by ma, aký to malo rating. Otvorený záver sa mi páčil, nevieme, čo bolo potom, dnes by nabehla polícia a film by mal dovetok, že záporák dostal doživotie. Nepáčil sa mi ale slovenský dabing Widmarka. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (2)

  • Pri lekárskej vizite v Jefferson Institute jasne vidno, že všetky pacientky majú odhalené prsia. Keď o pár minút neskôr prechádzajú cez miestnosť strážnici, pacientky majú prsia zahalené. V nasledujúcej scéne, keď strážnici hľadajú Susan Wheeler (Geneviève Bujold), ich majú opäť odhalené. (Jayem)

Reklama

Reklama