Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vyhovoval by mi tu drsnejší štýl, toto má byť kvázi vtipná gangsterka so sympaťákami v hlavných rolách a nech aj kvitujem majstrovstvo Conneryho v behu na vlaku bez prekážok, no krimi rovina bola potlačená. V každom prípade film obsahuje vysvetlenie, odkiaľ pochádza to známe poopilecké slovo "hangover". Chudáci námorníci, potúžení duchom rumových praliniek bez čokolády a cukru, nemali na nocľah a tak spali za penny prehnutí na lane. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalý plán, dokonalá loupež a dokonalí lupiči. Sympatičtí, charismatičtí, vysoce vychytralí a protřelí elegáni ve slušivých oblecích s kriminální duší, jejichž geniální plán byl promyšlen do nejmenších detailů. Pánové Connery a Sutherland, za pomoci atraktivní dámy Lesley-Anne Down se postarali o exkluzivní dílo, na něž se vždy ráda podívám. Vtipný, svižný a propracovaný scénář i děj. Co dodat. Snad jen, že "hubeňour Willy" by možná dokázal bez problémů uniknout i ze Shawshanku:) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci heist movie s dobovou atmosférou, džentlmenským humorom a džentlmenskými výkonmi Donalda Sutherlanda a Seana Conneryho. Za zmienku stojí fakt, že knižnú predlohu napísal Michael Crichton a ten si aj vlastnú knihu nakrútil v podobe filmu a urobil to veľmi dobre! Je to ten istý Crichton, ktorý v 90. rokoch z pozície producenta pravidelne sabotoval prácu režisérov (KONGO, VIKINGOVIA). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Na kaskadérskou scénu na střeše vlaku měl Connery boty s podrážkou z měkké gumy a vagony byly pokryty zdrsněným písčitým povrchem. Během skoku mezi vagony však Connery uklouzl a téměř spadl z vlaku. Potíže mu dělal hlavně kouř a popílek, padající mu do očí. (Tonula)
  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama