Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (309)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

V oblasti SF jde o jasnou perlu; tady není co řešit. Také z všeobecného hlediska jde jednoduše o snímek kvalitní - plně obstojí i v očích náročného diváka. V rámci filmografie Davida Cronenberga jde vyjímečně spíše o nekontroverzní, a asi nejméně "divné" dílo. Mezi plusy tohoto snímku (mínusy nemaje) by bylo neslušné nezmínit alespoň výkon charismatického Christophera Walkena v hlavní roli. A nakonec (pokud budeme srovnávat s jinými kingovskými adaptacemi) nezbývá než konstatovat, že i zde ční Dead Zone vysoko nad průměrem. Nevidím důvod, proč neudělit maximum. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa vôbec nie netradičný Cronenberg, minimálne s Rabidom a Scanners by sa dali nájsť nejaké tie paralely - od motívu odcudzenia a inakosti skrz telesnú či mentálnu "vadu" až po apokalyptické vízie. Ide však jednoznačne o umiernené Cronenbergovo dielo. Nemáme tu ani explicitné zobrazovanie násilia (aj z tej "nožnicovej scény" vidíme len pôsobivý výsledok, ale samotný akt prederavenia si vlastnej hlavy nám prezentovaný nie je) a sexu, ani sa nekonajú brain-fuck orgie a la Videodrome a dokonca aj psychologický background je tu pomerne málo výrazný a v podstate veľmi jednoduchý. Celkovo to je (pravdepodobne vinou štúdia) akoby viac šité na mieru masovejšiemu diváctvu. Nebuďme však príliš prísni a neriešme len to, čo film neponúka, lebo to, čo ponúka, je stále výborné. Postava Johnnyho Smitha je výborne napísaná, nie je jednorozmerná a počas celého filmu sa vyvíja a ten vývoj je aj uveriteľný, naviac je skutočne bravúrne zahraná Christopherom Walkenom, ktorý evidentne nie je len výborný "excentrický pošuk", ale aj kvalitný charakterový herec. Maestro Cronenberg zvláda svoju prácu na režisérskej stoličke takisto vynikajúco - atmosféra sa drží počas celej stopáže (hlavne "vidinové" pasáže sú skvelé), akurát niektoré scény ("nožnice", záver...) mohli byť trošku lepšie vygradované. Za zmienku stojí ešte hudba. Keď som na začiatku v titulkoch videl iné meno ako Howard Shore, trošku som sa zľakol, ale chvalabohu to bol planý poplach, hudobný doprovod sa aj bez dvorného skladateľa vydaril a dobre dotvára atmosféru snímku. Suma sumárum, v roku 1983 David už jedno veľdielo natočil, druhé síce nepridal, no ani za túto dramaticko-thrillerovú záležitosť sa hanbiť nemusí, ja som spokojný. 8 / 10 ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět, skvělý Walken, slušná atmosféra,ale bohužel i pomalejší tempo. Ve filmu se prakticky nestane nic,co by mě překvapilo,nadchlo či potěšilo. Film pomalu plyne až do konce a je to škoda. Cronenberg se při tomhle filmu držel na uzdě, jelikož zde se jeho zvrhlá a nejsilnější stránka neobjevila. 65% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Kdyby jen Christopher Walken věděl, že když jakožto učitel v Mrtvé zóně pronese repliku o jezdci z Ospalé díry, že v tom filmu bude jednou hrát. Zní to poněkud mysticky, ale skutečně - v Mrtvé zóně, filmu podle Stephena Kinga z roku 1983, hraje Christopher Walken učitele a zadá žákům naučit se něco o jezdci z legendy o Ospalé díře. A v roce 1999 si tohoto jezdce v také hororu Ospalá díra zahraje... V tomto filmu vlastně také přijde svým způsobem o hlavu - po autonehodě upadne do kómatu, a když se po pěti letech probudí, zjistí, že jeho dívka se provdala, má dítě a on sám rozumí řeči zvířat. Tedy, co to plácám? Že vidí do budoucnosti. Nejprve takto zachrání dítě zdravotní sestry, pak pomáhá policistům, aby se posléze musel vyrovnat s daleko větším úkolem.  Režisér David Cronenberg nechává film překvapivě plynout v klidu, bez excesů a extempore, na něž jsme u něho zvyklí, jen občas tlačí na pilu u „milostných" scén, jako by chudák nevěděl, jak takový polibek na rozloučenou vypadá a násilně ho dojí ještě tunami deště. Celkově film není špatný, patří pořád k těm lepším řekněme hororovým snímkům (i když jde spíše o thriller s jemným nadpřirozeným prvkem), ale přece jen nedokáže vzbudit emoce, ono volně plynoucí tempo a na druhé straně určitá režijní ležérnost "jen" sice kvalitně řemeslně, ale jen odvypráví historku, jaké se vyprávějí u krbu v zimě po půlnoci se skleničkou něčeho zaručeně alkoholického v ruce. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Precizně gradující děj, zanechávající i odhalující tajemství nevšedních schopností neobyčejného pacienta, nabízí toho opravdu mnoho zajímavého, včetně uzemňujících podnětů k zamýšlení zacházejících až do zneklidňujících morálních dilemat (v souvislosti s posledním zasáhem) či nenásilného propojení žánrového filmu s politickým tématem. Dlouhou dobu jsem měl za to, že udělím silné 4 hvězdičky, ale po skončení mě vážně nenapadá nic, co bych vytkl, spíše musím jen chválit... i na vizuálně působivé záblesky dojde (zvláště bych vyzdvihl ten nájezd v studeném tunelu), herecké výkony zúčastněných pomáhají držet film ve vysoce kvalitních vodách a závěr pouze završil silný účinek. Takhle skvěle promyšlených a natočených mysteriózních sci-fi thrillerů jsem mnoho neviděl, tenhle byl po všech stránkách povedený a společně s Dotekem medúzy za mě snad i nejlepší z této specifické kategorie, co jsem viděl. Velmi dobře ztrávitelný, uhlazený snímek Davida Cronenberga, který mi sedl. [90%] ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Film sa drží knižnej predlohy pomerne verne; jednu z výnimiek tvorí fakt, že kým vo filme hrdina dostane do vienka veštecké schopnosti po dopravnej nehode, v knižke za ne mohla detská nehoda na zamrznutom jazere. (tron)
  • Pot na Walkenově tváři během scény s hořícím dětským pokojem byla ve skutečnosti antihořlavá látka. Efekt potu nikdo neočekával a ve filmu zůstal, díky tomu, že scéně přidával dramatický efekt. (Othello)
  • Cronenberg chtěl do role šerifa Bannermanna nejdříve obsadit Hala Holbrooka, ale producent Dino De Laurentiis nesouhlasil, protože v tu dobu ještě Holbrooka vůbec neznal. (Othello)

Reklama

Reklama