Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (307)

classic 

všechny recenze uživatele

„Mŕtva zóna” je v podstate "slepým bodom" , vzťahujúcim sa k jasnovidectvu človeka, čiže presne definuje nielenže schopnosť vidieť do blízkej budúcnosti, ale, podčiarknuté, dokáže ju i (Z)MENIŤ, t. j. nadanie ovplyvniť predtuchu Johnnyho Smitha, bývalého školského učiteľa. Ten mal na začiatku ťažkú autonehodu, ktorú si jednak nezapríčinil vlastným pričinením, a tak kvôli jej následkom zostal na päť, dlhých rokov ležať v kóme, keď po prebudení sa, začne oplývať zvláštnymi víziami - vidieť, čo sa môže stať, alebo taktiež, nazrieť aj do minulosti, čo sa už stalo. Prvotný impulz sa dostaví, akonáhle chytí sestričku za ruku, kedy dospeje k záveru, že jej dcéra sa ocitá v zovretí štipľavých plameňov v dome, ktorý zachvátil požiar biblických rozmerov, čím jej de-facto zachránil život, pričom toto je iba úvodný, spúšťač udalostí, ktoré sa postupne rozšíria do astronomických výšin. Trebárs, o čosi neskôr ho osloví i šerif polície George Bannerman, aby pomohol dolapiť nebezpečného, sériového vraha, alebo na kandidáta na senátora - Grega Stillsona má obzvlášť veľmi ťažké srdce, pretože vidí, čo narobí, keď si zasadne do prezidentského kresla, a nie je to nič lichotivé... To už sme takmer vo finálnej fáze, kedy sa schyľuje k razantnému kroku... / Som strašne milo prekvapený z Cronenberghovho filmu, kde si zahral už »ostrieľaný« Krištof Walken. Väčšinou bývala nastolená nepríjemná, tiesnivá a stiesnená atmosféra, občas i do samých extrémov vybičovaná ! Brooke Adamsovej sa nie a nie zbaviť, alebo Martina Sheena sa nedalo len tak ľahko striasť. Toma Skerritta som ihneď nespoznal, ale potom mi už bolo všetko naprosto jasné, odkiaľ si ho pamätám ? The Dead Zone by som odporučil asi každému, ale zase neručím, že to každému sadne. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, kterému trošku podkopává nohy jeho rozvleklost (přecejen těch vygradovaných scén, kdy se něco děje, zase tolik není). Docela by stálo za úvahu, kdyby někdo filmu dodal poněkud novější kabát. Remake by nemusel být vůbec špatný. Cronenberg velmi umírněný, až se tomu skoro nechce ani věřit. Christopher Walken často cituje z Legendy o Ospalé díře, asi věděl proč, anebo viděl do budoucnosti:) 60% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět se v rukou Davida Cronenberga změnil v rovněž zajímavý film. Tentokrát to není typický "úlet", na jaké jsme u Cronenberga zvyklí, ale přesto se tento film trochu vymyká běžnému zaškatulkování. Velmi působivý výkon podává Christopher Walken, jeho ztvárnění "jasnovidce" je opravdu věrohodné. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Precizně gradující děj, zanechávající i odhalující tajemství nevšedních schopností neobyčejného pacienta, nabízí toho opravdu mnoho zajímavého, včetně uzemňujících podnětů k zamýšlení zacházejících až do zneklidňujících morálních dilemat (v souvislosti s posledním zasáhem) či nenásilného propojení žánrového filmu s politickým tématem. Dlouhou dobu jsem měl za to, že udělím silné 4 hvězdičky, ale po skončení mě vážně nenapadá nic, co bych vytkl, spíše musím jen chválit... i na vizuálně působivé záblesky dojde (zvláště bych vyzdvihl ten nájezd v studeném tunelu), herecké výkony zúčastněných pomáhají držet film ve vysoce kvalitních vodách a závěr pouze završil silný účinek. Takhle skvěle promyšlených a natočených mysteriózních sci-fi thrillerů jsem mnoho neviděl, tenhle byl po všech stránkách povedený a společně s Dotekem medúzy za mě snad i nejlepší z této specifické kategorie, co jsem viděl. Velmi dobře ztrávitelný, uhlazený snímek Davida Cronenberga, který mi sedl. [90%] ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání, neboť jsem se bohužel namlsal moderními Cronenbergovými filmy, které jeho starší díla vůbec nepřipomínají (je to obrovský skok ve vývoji tohoto režiséra a za to chválím). To jsem samozřejmě věděl a i s tím počítal, jenže jsem netušil, že se budu po značnou část stopáže nudit. Bylo to napínavé, ale Mrtvá zóna není příklad filmu, kdy by se pořád něco dělo - a když už se neděje, je materiál zaplněn nápaditými dialogy. To zde prostě naneštěstí neplatilo. Christopher Walken je dobrý herec a filmu pomohl, ale nemohu se zbavit dojmu, že jeho charisma a téměř ďábelský vzhled se hodí spíše do záporných rolí. Vcelku jde o dobrý mysteriózní snímek vhodný na jedno nezávazné zkouknutí, a kdybych čekal méně, asi by se mi to moc líbilo. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Báseň, kterou čte Johnny na konci filmu, je "The Raven" od Edgara Allana Poa. (Chatterer)
  • Christopher Walken vo filme cituje z poviedky Washingtona Irvinga, „Ospalá diera“, ktorá sa stala predlohou rovnomenného filmu, v ktorom Walken taktiež hral. (tiradentes)
  • Pot na Walkenově tváři během scény s hořícím dětským pokojem byla ve skutečnosti antihořlavá látka. Efekt potu nikdo neočekával a ve filmu zůstal, díky tomu, že scéně přidával dramatický efekt. (Othello)

Reklama

Reklama