Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (659)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film, který D.Cronenberga opravdu proslavil. Původní verze z 50.let se mi líbí, na vině ovšem bude kromě příběhu také skvělý Vincent Price. To, že po trikové stránce působí krotce, odůvodňoval prý později V.Price příliš tvrdou hollywoodskou cenzurou. Cronenberg se rozhodně cenzury nebojí a navíc točí většinou v rodné Kanadě.... Proměna vědce Brundla (vynikající J.Goldblum) v jeho filmu je ukázkou skvělé práce maskérů ( Oscar za masky vskutku více než zasloužený). Vzpomínám si, jak naše dobová kritika v časopise Kino ( ještě je mám v pokoji na skříni zapadané prachem) se nad snímkem pohoršovala a představovala ho jako příklad zvrhlého západního dekadentního a úpadkového umění ( otázka je, zda recenzent vůbec film viděl). Cronenberg si sice libuje v různých mutacích lidského těla, ale ty jsou mu vždy východiskem pro závažnější sdělení. Tak je tomu i zde - rozpadající a měnící se vědec se dostává do izolace, stává se na jedné straně atrakcí, na straně druhé vyvrhelem. Jde o obžalobu vědy, kam až může zajít ( vzpomeňme Čapkův Krakatit, Válku s mloky, Věc Makropulos, R.U.R., Továrnu na absolutno...), nebo o snahu ukázat, jak se bude společnost chovat k jiným (například otázka menšin)? Cronenberovy filmy bývají nejednoznačné a i zde by prvoplánový výklad nebyl na místě. Nechť každý sám zapřemýšlí, čím ho film oslovil, co mu předal. Nechutná přeměna hlavního hrdiny je však opravdu jen součástí celého příběhu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Budu devadesátikilová moucha?" Hmyz nesnáším, takže pokud se mi má stát něco podobného jako vědci Brundelovi, tak bych asi raději přehlédl bizona a po transformaci bych si odcválal širou prérií. Taky hroch by nebyl špatný, neboť v toho se transformuju i přirozeně, ale moucha? No fuj. A ono to taky celkem fuj je a já bych tomu víc než tři hvězdy nikdy nedal, kdyby na mě hluboko v minulém tisíciletí ta potvora nevybafla z filmového plátna letního kina. Na to se nedá zapomenout. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti puvodnimu filmu z roku 1958 je film vyrazne strasidelnejsi, ale stejne bych to za horor neoznacil. Par nechutaren tu je a cela postupna premena v mouchu je udelana fakt pekne, ale na me to spis pusobilo jak drama. Ovsem velmi povedeny. Jeff Goldblum je mouse dost podobnej i kdyz je jeste v poradku a jeho postupny nalicovani je fakt super a Geena Davis je ze zacatku fajn, ale ke konci uz jen vali oci, ale kdo by nevalil. Ale precejen film krapet zestarl, takze to misty pusobi krapet smesne. Postava Brundlea a Brundlemouchy se povedla, protoze i kdyz je to nechutak, tak vam ho je stejne lito, kdyby ho clovek vnimal jak nejaky zaporacky monstrum, tak by z filmu nemel takovej zazitek, ale tvurci to zvladli dobre. Jeden z tech lepsich Goldblumovo a Cronenbergovo filmu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které nastavily metr, jak nahlížet k tématu teleportace (mimo jiné) a inspirovaly se jím mnohé jiné filmy, takže je na škodu, pokud člověk viděl nejdřív ty novější, stejně jako já. Nicméně masky fungují pořád stejně strašidelně a celé finále jsem byl napjatý, podobně jako u Carpenterovy Věci. Neumím si moc představit, jak nudně by to vypadalo dnes, po 35ti letech...78% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ten strach a hrůza není ve filmu hned, ale graduje postupně až do velkého a nutno říci dosti brutálního finále a to je na celém filmu pravděpodobně to vůbec nejlepší. Scénárista napsal sice jednoduchý typicky učebnicový (lineární) scénář, ale dal si záležet na detailech. Dobře napsal hlavní postavu. Pracovitého vědce, kterému se postupně mění jeho chování, jeho vzhled a jeho psychika. Navíc je podán film tak, aby byl pochopen i normálním divákem, tedy bez zbytečné vědecké omáčky. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (38)

  • Jeffovi Goldblumovi (Seth Brundle) sa takmer nevyplatilo, že prišiel na casting v spoločnosti svojej priateľky, ktorú chcel presadiť ako filmovú Veronicu. David Cronenberg totiž nikdy nemal v úmysle pracovať so skutočným párom a chvíľu uvažoval, že odmietne aj samotného Goldbluma. Až Geena Davis (Veronica Quaife) ho presvedčila, že bude tou správnou voľbou. Voči Jeffovi mali námietky aj výkonný riaditeľ spoločnosti Fox, nakoľko v ňom nevidel potenciál hviezdy, a Chris Walas, ktorý cítil, že sa na jeho tvár bude len ťažko nanášať maska. Obaja nakoniec dali na rozhodnutie Cronenberga (classic)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama