Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Totálně ujetá parodie detektivních příběhů, ve které dle mého názoru nejvíc září Peter Falk. Jeho neskutečně nahláškovaná parodie na Bogarta mě likvidovala celou stopáž, ačkoliv ani zbytek herecké smetánky není k zahození. Nivenovi sice chyběl nějaký ten alkohol v krvi a Sellerse jsem občas nepobíral, ale ta smršť gagů a scenáristických nápadů, co se rozjede po trochu vlažném úvodu, to bohatě vynahrazovala. btw. Všechny čtyři vystřižené scény (i tu závěrečnou se Sherlockem Holmesem) lze najít na Youtube. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná, lehká parodie na detektivní filmy. Něco tomu chybělo a bohužel jsem se ani nenasmál tak, jak jsem čekal. Rovněž nutno podotknouti, že rozjezd filmu byl asi více než jen pomalý i když zajímavý. Celkově vzato to asi muselo být v té době něco hodně nového, ale teď to spíš zapadne díky decentnímu náznaku něčeho, co můžeme v novějších filmech vidět daleko výrazněji. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejbláznivějších komedií co jsem kdy viděl. Kdybych si nepřečetl kdo film režíroval, tak by mě jako první jméno okamžitě napadl Mel Brooks. Ano, až tak úžasný ten film je. A obsazení? Peter Sellers jako japonský či možná čínský detektiv je kouzelný. Nejnetypičtější roli svého života si zde zahrál Alec Guiness jako slepý služebný s nejhustějším jménem jaký jsem kdy slyšel. A jeho scény s hluchoněmou služebnou, to jsem se válel smíchy po zemi. Geniální komedie. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem se na tento snímek těšil ... A nebyl jsem zklamán. Humor je spíše konverzační, tedy postavený na dialozích a na jednání postav. Zápletka je... zapeklitá, gradace děje velmi dynamická. Konečné rozkrytí zločinu je rafinované, vlastně až moc rafinové, ale to je také jeden z humorných prvků. Jako milovník detektivek jsem ocenil například nástrahy kladené na jednotlivé vyšetřovatele, které byly nalíčeny přesně tak, aby je mohl ten daný detektiv(ka) dopředu prohlédnout podle svého naturelu. Klasické figury detektivů jsou karikovány až do absurdity, a tím zároveň ukazují na klasické znaky daných postav. (Slečna Marblesová aka Marplová, drsná role Petera Falka karikuje Phila Marlowa etc. etc.) Jednoznačně lahůdkový snímek. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá parodie s neskutečnými hláškami. Pobavil mě hlavně Sellers v roli čínského inspektora Wanga, který chrlí moudra jedno za druhým, aniž by je kdo chápal. Výborně parodovaná Marplová s Poirotem, drsní detektivové typu Phila Marlowea v podání Petera Falka (a podle mě záměrně vizážně velice podobný Columbovi). I ta závěrečná pointa na pointu je poctou / parodií na slavné detektivky. Pokud bych byl větším znalcem klasických detektivek, dal bych asi pět. Jelikož nejsem, tak dávám velmi solidní čtyři (dal bych čtyři a půl, pokud by to tu bylo). Opravdu jsem se některým fórům fakt nehorázně smál (scénka se Sellersem a jeho adoptivním synem přejíždějícím most). Má to skutečně atmosféru starých tajemných detektivek a Lionel Twaine je fakt "dobrej týpek" (jeho zvonek mluví za vše). Prostě pecka, která mě rozhodně dostala. 90%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • V úvodních titulcích každá postava hýbe očima s výjimkou "slepého sluhy" Aleca Guinnesse a Petera Falka, což může být chápáno jako vtipná narážka na jeho skleněné oko. (Kulmon)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)

Reklama

Reklama