Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

Maq 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zklamaný. Připadá mi to přeplněné. Spousta a spousta dobrých fórů, to ano, ale valí se to jaksi mechanicky. Není to dobrý příběh, spíš sitcom, nebo silvestrovská estráda. --- Vícekrát se mi vnucovalo srovnání s českým Fantomem Morrisvillu. Tam tvůrci podle mého soudu postupovali rozvážněji a výsledek je kompaktnější. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pět nejlepších detektivů, tajemný dům, zvláštní hostitel, slepý komorník, hluchoněmá kuchařka a vražda. Vynikající detektivní parodie s hvězdným obsazením, propracovaným scénářem, skvělými gagy a kouzelně přepointovaným koncem, který se zároveň vysmívá i vzdává hold těm nejlepším detektivkám. Výborná zábava. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Locked, from the inside. That can only mean one thing. And I don't know what it is..“ Možná si to na konci řeknete taky, ale je jisté, že tahle detektivní sorta si to zasloužila. Jak pravil hostitel Lionel Twain: „Za ty roky, co z nás dělali blázny. Za mučení překvapivými konci, které nedávají smysl. Za postavy, které se objevily na posledních pěti stránkách a před tím o nich nebyla ani zmínka. A za vodítka a informace, které nám znemožnily odhadnout, kdo spáchal zločin.“ Od nenažraného Poirota přes Charlie Chana trousícího čínská moudra až po latentního homosexuála Sama Spadea (!) dostali všichni co proto a hvězdy zářící v „diabolical order“ k tomu přispěly měrou vrchovatou. Konec zamotaný jak klubko příze pekingské stařeny s artritidou nabízí otázku, jestli se vůbec stala nějaká vražda. Ne, jedinými oběťmi byly reputace zúčastněných a pěkný víkend.. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Teda starší kousky, komedie kór, moc nemusím, ale co se mi to dostalo do rukou tentokrát! Tak hravý film, v němž pomalu nenajdete větu, která by nemohla být hláškou, tak atmosférický a navíc luxusně obsazený kousek, to se málokdy vidí. A ta melodie byla taky setsakramentsky chytlavá, podvědomě jsem si jí broukala celý film, ať už hrála, nebo ne. Murder by death je nabitý tolika nápady, vtípky a hláškami, že to všechno na jedno zkouknutí nejde absolutně pobrat (dokonce jsem včera viděla jen první půlhodinku a dnes jsem si film s chutí pustila od začátku, než abych ho jen dokoukala). PS: Bodla jsem tomu čtyři hvězdy a chtěla jsem napsat: "Po dlouhé době film, který to u mě málem dotáhl na plnej počet.", ale pak jsem se sama sebe zeptala: "Kvůli čemu to na těch pět hvězd nedotáhl, co mu chybělo?" A na nic jsem nepřišla... 90% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)
  • Kuchařka se měla jmenovat Abigail Christian, jako narážka na Agathu Christie, později se jméno změnilo na Abigail Christmas (Kulmon)

Reklama

Reklama