Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Vražda na večeři je vskutku netradičně pojatý film, jenž si skrze svou komediální a parodickou stránku dělá šprťouchlata z detektivních příběhů a samotných velkých detektivů - a že mu to jde velice dobře. Jeden velký dům plný nástrah a iluzí. Pět velkých mozků a jejich pomocníků. Jeden tajuplný hostitel se svým slepým sluhou a hluchoněmou kuchařkou. Tento výčet zní šíleně, nicméně právě proto tento film tak dobře funguje. Hodiny odbíjí půlnoc, vražda přichází a pak následují rozličné dedukce ohledně totožnosti vraha, které gradují v závěru tak nepředvídatelném, až se z toho jednomu hlava točí. Originální filmařský kousek se skvělým scénářem a famózním hvězdným obsazením, který dokáže zcela hravě a bez obtíží zaujmout i dnešního diváka. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Chcelo to byť až moc vtipné. Chcelo to mať až priveľa narážok. Chcelo to mať až priveľa hlášok. Malo to až priveľa postáv. Napriek tomu oceňujem, že základná pointa vyšla slušne. Streľba do všetkých možných aj nemožných klišé klasických detektívok a ako ústredný cieľ prehnaná dokonalosť vyšetrovateľov. Nechýba samozrejme ani záverečný zvrat, čo otáča hore nohami pôvodný zvrat, ktorý prekopal zvrat predtým, ktorý úplne poprel prvotný zvrat vychádzajúci z nečakaného zvratu pretým. Z celého hereckého cirkusu najviac oceňujem slepého Obi-Wana Kenobiho. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanda a čtenář detektivek – stejně tak i divák krimi filmů a seriálů, jsem si tuhle legendu mezi krimi parodiemi samozřejmě nesměl nechat ujít. Pro někoho možná překombinovaná blbost, ale pro většinu téměř geniální dílo plné známých tváří, (ne)korektního černého humoru, morbidních momentů, které si dělá prdel nejen ze známých detektivek, ale i literárních a filmových postav a vyšetřovacích metod či způsobů vražd. Není to geniální dílo, má to pár much, ale zábava je zaručena. A to nejen díky hvězdnému obsazení. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Peter Sellers hrál ve filmu také taxikáře, ale scéna byla vymazána. (Kulmon)
  • Roli kuchařky měla původně hrát Katharine Hepburn. (Kulmon)
  • Tvůrce scénáře Neil Simon si během natáčení tak zamiloval Aleca Guinnesse, že mu pověděl, že pokud by se mu ve filmu něco nelíbilo, ihned to kvůli němu přepíše. Guiness ho ale ujistil, že je vše v pořádku a že natáčení pro něj byla ohromná zábava. (MrCreosote)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno