Reklama

Reklama

Vražda na večeři

  • USA Murder by Death (více)
TV spot

Když vám někdo pošle pozvánku na „večeři a vraždu“, budete se patrně ošívat i coby známé a uznávané soukromé očko. Když ale na obálce této pozvánky stojí jméno excentrického milionáře Lionela Twaina, známého svou velkou zálibou v detektivních příbězích, je skoro povinností přijmout. Navíc, co si budeme namlouvat, taková známost se vždycky hodí. A proto začíná pětice nejznámějších detektivů současnosti, mezi nimiž i přes pozměněná jména nepochybně poznáte také Phila Marlowa, Herculea Poirota či slečnu Marplovou, balit kufry a míří směrem přímo na boháčovo honosné sídlo. Napínat vás nemusíme – k vraždě nakonec přeci jen dojde a právě pátrání po vrahovi je v této konverzační parodii ten největší odvaz. Ale také aby nebyl, když se zde na postech nájemných mužů a žen zákona předhánějí takové legendy jako Peter Sellers, Peter Falk či David Niven. V roli podivínského Twaina se pak můžete těšit na Trumana Capoteho, spisovatele a jednu z nejvýraznějších figur americké kultury po druhé světové válce, známého také díky biografickému dramatu Capote, za nějž jeho představitel Philip Seymour Hoffman obdržel v roce 2006 Oscara. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (254)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Teda starší kousky, komedie kór, moc nemusím, ale co se mi to dostalo do rukou tentokrát! Tak hravý film, v němž pomalu nenajdete větu, která by nemohla být hláškou, tak atmosférický a navíc luxusně obsazený kousek, to se málokdy vidí. A ta melodie byla taky setsakramentsky chytlavá, podvědomě jsem si jí broukala celý film, ať už hrála, nebo ne. Murder by death je nabitý tolika nápady, vtípky a hláškami, že to všechno na jedno zkouknutí nejde absolutně pobrat (dokonce jsem včera viděla jen první půlhodinku a dnes jsem si film s chutí pustila od začátku, než abych ho jen dokoukala). PS: Bodla jsem tomu čtyři hvězdy a chtěla jsem napsat: "Po dlouhé době film, který to u mě málem dotáhl na plnej počet.", ale pak jsem se sama sebe zeptala: "Kvůli čemu to na těch pět hvězd nedotáhl, co mu chybělo?" A na nic jsem nepřišla... 90% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Vskutku, parodie... závěrečné "odhalení" Petera Falka je něco úžasného. Přestože pro detektivky zrovna nehořím, tento pomník žánru (ač trošku dobrácky posměšný) je neuvěřitelně příjemný a parodizujícím způsobem vtipný. Na Trumanovi je poněkud poznat, že je neherec, role inspektora Wanga je natolik ztřeštěně těžká, že by ji krom Sellerse zvládl opravdu málokdo (a i on občas měl co dělat, balancujíc na tenké hranici geniality a trapnosti), zbytek osazenstva je rovněž bravurní, ale přece bych nade všechny vyzdvihl "brutálně upřímného cynika" Petera Falka a jeho Sama Diamonda. Kluka, kterého vychovala ulice, mluví jak mu zobák narost, je drsný jak šmirgl a dost často pracuje na případech v gay clubech, prostě nemůžete nemít rádi... Senza zábava, ale přece jenom jsem z ní neměl úplně ořechový pocit. Něco mi možná uniklo, rozhodně se rád podívám znovu a ověřím svůj první dojem. Do té doby 80% ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Jak vidíte (ne)vidím, vraždit se však (ne)stydím.“ Slouží-li u vás slepý majordomus, asi nebude nejlepší nápad přijmout hluchoněmou kuchařku. A jako bonus i negramotnou :-), tedy nic neřeší ani cedulka s objednávkou večerního menu. Pár podobně zabijáckých gagů, hvězdný casting a originální poručík Columbo i inspektor Clouseau, parodující sami sebe. Našlapáno spoustou slovních hříček a odkazů na nejznámější světové detektivy. Nicméně, divákovy šedé buňky mozkové to moc neprovětrá a humor je zde každý pes (!) jiná ves, dost nevyvážený. Všeho moc imho škodí. VRAŽEDNÉ OKÉNKO: [][] Zazvoníte-li u vchodu a ozve se strašlivý výkřik, tak hlasitý až to rozdrnčí okenní tabulky, znamená to: Přišli jste právě včas, někoho tam vraždí! A koho? Snad ne toho remcajícího multiuživatele Gand_alf? Nikdo nikoho nemorduje. Když zazvoníte ještě párkrát, dojde vám to. Že Lionel Twain je starý srandista a  jeho domovní zvonek nezvoní, ale vříská hrůzou jako právě vražděná žena. [][] Nevyřešenou záhadou, hodnou (zde nepovedeného) Hercule Poirota, zůstává, proč to plešatý inspektor Omnibus o hvězdu nadhodnotil. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá parodie s neskutečnými hláškami. Pobavil mě hlavně Sellers v roli čínského inspektora Wanga, který chrlí moudra jedno za druhým, aniž by je kdo chápal. Výborně parodovaná Marplová s Poirotem, drsní detektivové typu Phila Marlowea v podání Petera Falka (a podle mě záměrně vizážně velice podobný Columbovi). I ta závěrečná pointa na pointu je poctou / parodií na slavné detektivky. Pokud bych byl větším znalcem klasických detektivek, dal bych asi pět. Jelikož nejsem, tak dávám velmi solidní čtyři (dal bych čtyři a půl, pokud by to tu bylo). Opravdu jsem se některým fórům fakt nehorázně smál (scénka se Sellersem a jeho adoptivním synem přejíždějícím most). Má to skutečně atmosféru starých tajemných detektivek a Lionel Twaine je fakt "dobrej týpek" (jeho zvonek mluví za vše). Prostě pecka, která mě rozhodně dostala. 90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, což o to. Ani jsem netušil, že nějaký takový film existuje. Film, kde se střetnou všemožní detektivové ze všelijakých detektivních filmů jak z Ameriky tak z Velké Británie. Vcelku pěkně se na to koukalo, ale všichni ti herci se mi předvedli líp v těch jejich filmech. Takový Peter Sellers to ale přesto protáhl do takové dokonalosti, že aby to nebylo blbý, a nemusel parodovat sám sebe, zahrál ve filmu Japonce. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Jamese Cromwella. (Kulmon)
  • Právě při práci na tomto filmu obdržel Alec Guinness scénář k Hvězdným válkám. Přečetl si ho během přestávek ve své šatně. (MrCreosote)
  • Pro roli inspektora Wanga byl původně zvažován Orson Welles, ale nemohl ji přijmout, protože zrovna hrál v jedné divadelní hře v Itálii. Wanga nakonec hraje Peter Sellers. (MrCreosote)

Reklama

Reklama