Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další pro mě totální úlet, který mě po celých 98 minut naprosto míjel. Jen jsem koukal na Ralpha Fiennese, který hraje postavu právě propuštěného muže, bývalého obyvatele psychiatrické léčebny. Během filmu se prolíná jeho minulost, kdy došlo k jedné tragédii, kvůli které skončil v blázinci a realita, v které chodí po svých znamých místech. Jsem rád, že tenhle snímek není to jediné co David Cronenberg natočil, protože bych ho asi po tomhle snímku dost nenáviděl :) ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Nic totálně ujetého či nechutného, jak je u Cronenberga zvykem, spíš hodně zvláštní. Ralph Fienes jak ho asi ještě nikdo neviděl a příběh postavený na vzpomínání jeho bláznivé postavy, kterou uvěřitelně ztvárnil. Zas taková bomba z dílny Cronenberga to sice není, ale je to něco úplně jiného, než co kdy natočil. Scény, kdy se vrací do svých dětských let a vy vidíte jeho mladé já současně se starším já, jsou opravdu působivé. Rozplétání těchto pavučinek nemusí bavit každého, ale své kouzlo Pavouk rozhodně má. Je to taková spíš komornější záležitost, takže za mě silnější průměr. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

V Pavoukovi exceluje Ralph Finnes. Ani jeho podání citově narušeného člověka však nedokáže oživit film, u kterého už tak od půlky v podstatě znáte pointu. Film je trochu zdlouhavý, což byl asi Cronenbergův záměr – příběh člověka, který je uzavřen ve světě své utkvělé představy, okolí mu nerozumí. Není to špatný film, ale dojem, který mi z něj zůstal je poněkud matný. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám jen za předvídatelný závěr, nicméně ... o to v podstatě nejde, jde hlavně o myšlenkové postupy duševně nemocného člověka, o jeho pokřivený a deformovaný svět. Cronenberg mě zas až tak nepřekvapil, hlavní myšlenka je téměř stejná jako u jeho předchozího dílka ExistenZ - prolínání reality a snu. A Ralph Fiennes - NO COMMENT, všichni se už nejednou přesvědčili, že jeho herectví je něco extra. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu mi ten děj přišel takový "no a co, proč mi je vyprávěno zrovna tohle", ale závěrečný zvrat (který sice není originální ani neodhadnutelný) tomu všemu dodal potřebnou sílu a to něco, na co jsem celou dobu tak čekal. Ono to především je psychologické drama, tak je to třeba i brát a v tomhle je to docela povedené. Ta stopáž je sice přepísknutá, ale i tak to má místy slušnou atmosféru. Po filmařské a herecké stránce se to navíc povedlo skvěle a ačkoli je celá ta část z chráněného domu včetně podivného starého muže nevyužitá a ačkoli i po stránce psychologie hlavního hrdiny by bylo ještě na čem zamakat, i tak se mi Pavouk líbil a docela mi sedl. Cronenberg si u mě po dost špatném Stereu naštěstí zase zlepšil reputaci. Slabé 4* ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)
  • Natočené počas ôsmich týždňov. (Bilkiz)

Reklama

Reklama