Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý příběh o zrození, životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista byl zfilmován již mnohokrát. Tvůrci amerického filmu se však nyní soustředili nikoli na samotného Ježíše Nazaretského, ale na jeho matku Marii. Události, známé z biblického podání, jsou tak líčeny z jinému úhlu pohledu a dostávají neobvyklý rozměr: Film zkoumá pocity ženy - matky, která byla vyvolena k tomu, aby na svět přivedla Syna božího a aby mu jako výjimečně vnímavému a nadanému dítěti vštěpila morální zásady. Jako každá matka, i Marie sleduje životní kroky svého dítěte s napětím, obavami i nadějemi. Díky mateřskému poutu s ním sdílí jeho úspěchy i jeho nezdary tak, jako nikdo jiný. Ježíše z Nazaretu ovšem nečeká obyčejná životní pouť: jeho cesta vede k té největší myslitelné slávě, která je však vykoupena největším myslitelným utrpením... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie je to celkom moja vízia tohto príbehu. Dosť civilné a bez znalosti Kristovho života či Nového Zákona v podstate človek tápe, o čom to je. Chápem, že to všetko bolo sústredené na hlavnú postavu, ale bez súvislosti sa neveriaci človek nemá šancu v deji orientovať. Z toho mi vyplýva, že film je definitívne orientovaný len na osoby znalé Biblie, a to je málo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Feministická agitka plná amatérských hereckých výkonů, děsivých dialogů, černobílých pohledů (Římani všichni zlí až na půdu, židé všichni čestní a spravedliví, prostě jako v agitce) a historických nepřesností v rámci politické korektnosti. Ženy neměly mužům v té době co do věcí mluvit, ženy se pokládaly za podřadné, jejich svědectví neměla žádnou váhu. A v tomhle filmu Marie statečně oponuje římskému veliteli svými moudry a římský velitel moudře přijme její promluvu? Zbičovat by ji v reálu nechal a ještě se jí vysmál. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Vytýkat televiznímu snímku zjevně viditelný nízký rozpočet by samozřejmě bylo mimo, nicméně jde o film, který určitě stojí za podívání. Je dobře, že existuje aspoň jeden snímek, kde je Ježíšově matce Marii konečně dán prostor, jaký si skutečně zaslouží, jelikož ve všech čtyřech evangeliích se s Marií setkáme pouze na jejich začátku a konci. Přitom Marie nebyla jenom rodičkou našeho Pána Ježíše, ale také nesmírně silnou a obdivuhodnou ženou. A Pernilla August ji hrála znamenitě. Velice pozoruhodný výkon tu podává také Christian Bale jako Ježíš. Narozdíl od jiných rolí ve své bohaté kariéře je zde klidný a minimalistický, byť je i zde vidět, že prošel svým typickým hubnutím, aby působil věrohodně. Rozhodně je do své role maximálně ponořený a roli Ježíše mu věříte zcela bez problému. Mezi oběma herci tu funguje zvláštní mateřské a synovské pouto a díky této zachycené chemii je vztah mezi nimi ještě silnější. Mimořádný a netypický film, který vzdává hold silným a inspirujícím ženám. Co tedy vytknout? Asi jenom příliš krátkou stopáž, protože v některých momentech působí Marie, matka Boží trochu zkratkovitě. Nějakých dvacet minut navíc by jistě neškodilo a snímek by určitě prohloubilo. I tak je tento film pozoruhodnou záležitostí hodnou vidění a zamyšlení. Milé překvapení. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Není to nic extra, televizní produkce je na tomto snímku znatelná (kulisy Betléma, Nazaretu a jiných měst si jsou dost podobné)... Christian Bale se objeví až po čtyřiceti minutách - ve chvíli Ježíšova ukřižování jsem brečel... Můj třetí film s Christianem, kde jsem kvůli němu ronil slzy... Zbožnuji toho herce <3... 65% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. Nečekal jsem, že film se mi bude tolik líbit. Moc dobře je zde kladen důraz na Ježíšovu i Mariinu lidskost, navíc děj sleduje dění hlavně kolem Marie a zároveň nechává prostor i na vyprávění Ježíšova příběhu. Jedinou výtku mám k závěru, autoři se přeci jen mohli více popasovat s Mariiným životem po Kristově zmrtvýchvstání. Ale je pravda, že toho se už zase tolik nevím, takže konec beru na milost. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama