Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku netradičněji pojatý western, ve kterém jsou divákovi postupně dodávány informace a na konci čeká dokonce jeden nečekaný zvrat. Takže žádné městečko, příjezd banditů a jejich střet s místním šerifem se tentokráte nekoná. Bravados je cesta za pomstou, která skončí hodně trpkým zjištěním. Gregory Peck se pro westernový žánr narodil. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní podívaná s ledovým pohledem Gregoryho Pecka v hlavní i vedlejší roli. Myšlenka filmu chvályhodná (kolikrát mě při sledování jiných westernů napadlo, že to mohlo být třeba takhle) a závěr mrazivý. Ještě by to bývalo chtělo výraznější hudbu a o trochu sugestivnější režii.___P.S. Televizní ořez (projeví se opět až po titulcích) je peklo. Peklo! ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Téma pomsty je jistě nejvíce zpracovávaným tématem ve Westernech a zřejmě právě proto mě vždy tak udiví, že je to pokaždé úplně o něčem jiném a obvykle natočené nadmíru dobře. Je třeba také vyzvednout vynikající výkon Gregoryho Pecka. Westernům této doby lze obvykle jen zřídkakdy něco vytknout a tomuto nejspíš nic. Zamyšlený, napínavý kousek. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čeká mě teď cca 4-5 westernů, na základě kterých si chci zjistit, jestli na tenhle žánr nezměním názor. A myslím si, že jsem to nejlepší viděl hned jako první, protože mám z toho filmu takový pocit, že nic blíž tomu, co by mohlo vyhovovat mojí ideální představě westernu, už nenajdu. Má to skvělý, tajemný začátek a ještě lepší konec, který je naprosto odlišný od toho, co bych u westernu čekal, ale celý prostředek je vyplněný tím westernovým naháněním padouchů, sem tam nějakou přestřelkou a suma sumárum tím, co mi na westernech nikdy nesedělo. Ta cesta za pomstou sice není sama o sobě špatná, ale utahaná a to nejen z mého pohledu. A že tam těch nudných scén nebylo málo a nezbylo mi nic jiného, než se jimi pronudit k něčemu zajímavému. Pocitově to mám tak na tři, ale zase musím uznat, že je to chytře napsané, na western i hluboké a ani o těch střílečkách to není, takže nakonec dám dost opatrné čtyři a jestli uvidím lepší western, snížím hodnocení na silné tři. Zase další film, který mám hodně mezi dvěma hodnoceními. Slabé 4* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych lepšími 4*. Proč lepšími? 1) hudba; 2) pointa + myšlenka; 3) Gregory Peck; 4) Lee Van Cleef + Jiří Voskovec (jeho role potěší). Ad 1) dokonale se hodí k odehrávajícímu se ději na obrazovce, obzvláště při jízdách na koni a poté v závěru, kdy Gregory Peck zjišťuje, že _________. Ad 2) myšlenka spravedlnosti a sebejmenovaní soudcem, porotou i katem známe z více filmů, ale na mě osobně vždy zabírá. Ad 3) Gregory Peck je jako obvykle skvělý, ale zde je ještě navíc nezvykle chladný a tvrdý. Jen v některých scénách mi připadal neohrabaný. Ad 4) Známé tváře....zejména první jmenovaný je legenda westernů. Drobnůstky: 1) Ve věznici je šerif zraněn nožem. Ve scéně, kdy se to stane, jednoznačně vidíme, že bodná rána je velmi blízko páteři. V záběru, kdy se šerif "belhá" do kostela, ovšem krvácí více z pravé strany....Je to však jen dorbný detail, neklasifikoval bych jej jako velkou chybu. 2) Možná je to jen mylný dojem, ale poslední obrázek v galerii jsem ve filmu neviděl! A přitom jsem sledoval velmi pozorně! Že by režisérská verze? ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Franka O´Rourka. (Terva)
  • Přírodní záběry byly natočeny v Mexických oblastech jako jsou Michoacán nebo Jalisco. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama